Nincs itthon ehhez hasonló!

Maul Zsolt villányi borászt és pincészetét nehéz pár szóban bemutatni, már csak azért is, mert a tulajdonos egyszerre a megtestesült harmónia és a végletek embere. Most mégis megpróbáljuk közelebb hozni, és bemutatni a tulajdonost egy rendhagyó interjú formájában - mert talán így megértjük borai sikerének titkát.

Sport és borrajongó, a vásárlóiért mindent megtevő tulajdonos, fáradhatatlan, miközben néha csendre és nyugalomra vágyik. Egy biztos: neve, személyisége kitörölhetetlenül hozzátartozik a Villányi Borvidékhez. Ikonikus személyiség, akinek van véleménye, nem tagadja a múltját, nem siránkozik a hibáin és mindig győztesen kerül ki a helyzetekből. 

Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Egy portré általában a kezdetektől indul, de mi most inkább csavarunk ezen és azt mutatjuk be, hol tart most?

Valóban fontos a múlt, hiszen a történetünk része, de sokkal izgalmasabb arról beszélni, hogy mi a jelen? Milyen terveim, céljaim vannak: nekem és a csapatomnak. Mert hiába vagyok én a tulajdonos, nélkülük nem működnének a dolgok. Visszatérve a kérdéséhez, boraink folyamatosan díjakat hoznak el a különböző rendezvényekről, idén is csodásan szerepeltek a Szent György-napi versenyen, illetve a Vinagoran. Nagyarany eső hullott rájuk. Ez jól esik persze, de mindez arra késztet, hogy még magasabbra tegyem a mércét.

Amikor megfogalmazta, hogy csakis prémium borokat fog készíteni - már akkor elég magasra tette a lécet. És az idő ezt a döntést igazolta.

Hogy bátorság volt-e ez részemről, vagy határozottság, nem tudom. De azt igen, hogy irányt kellett váltanom! Valami olyat csinálni, amit senki más azelőtt a környéken. Ezt súgta a szívem, hogy merjek nagyot álmodni, és mindent meg is tettem ezért. Higyje el, most sem könnyebb! Mert ha már elértünk egy színvonalat, azt tartani kell! Én pedig nyughatatlan vagyok, mindig izgat, hogy mit tudnék még kihozni ebből?

Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Például egy éttermet, a Lator Bor Bisztrót, amely új konyhai csapattal mutatkozott be nemrégiben.

Igen, itt is újra kellett gondolni dolgokat. Finom ételeket sokan készítenek, azonban olyan egyedi, különleges menüket, amelyekért érdemes kocsiba ülni és több száz kilométert megtenni, azt már kevesen! Rántott töltött káposztánk messze földön híres, mert egy egyszerű ízvilággal rendelkező, hagyományos ételt gondoltunk újra. És bejött, nagyon szeretik. A Lator burgerünk is különleges. Szeretném hinni, hogy éttermünk is az, hiszen ezeket az ételeket csak nálunk fogyaszthatják el a vendégek, Maul borok kíséretében.

Többek szerint Maul Zsolt egy rendkívül udvarias, figyelmes és kedves ember, akinél minden pillanatban érzik, hogy valóban törődik a másikkal.

Mondhatnám azt, hogy mindenhol így kellene lennie a vendéglátásban, de sajnos én is azt tapasztalom, hogy sokszor rutinból és nem szívből jön a mosoly. És ezt megérzik a vendégek. Számomra természetes, hogy beszélgetek velük, hogy érdekel, mit gondolnak? Sőt, ha jó ötlettel szolgálnak, szívesen is megfogadom azokat. Nem vagyok tévedhetetlen, de mindig arra törekszem, hogy a vásárlóink, vendégeink száz százalékosan elégedettek legyenek azzal, amit tőlünk kapnak.

Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Borászata tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, ha visszatekint erre az időszakra, miképp összegezné?

Hogy ugyanúgy csinálnék mindent. Nem bánom a kudarcokat, hiszen azokból is tanultam, felszínre hoztak olyan erőforrásokat, amelyekre egyszerűbb helyzetben képtelen lennék. Szeretném ezt a sikeres két évtizedet rangjához méltóan folytatni, folyamatosan megújulni! És néha kicsit pihenni. Olyan borok születtek, amelyekre méltán büszke lehetek. Ahogy a vásárlóimra is, mert ők a legszuperebbek!

Ez a mérhetetlen lendület, erő nem szorítkozhat országhatáron belülre - vannak esetleg határon túli tervei?

Természetesen. Szeretném, ha díjnyertes prémium vörösboraink, mint a Lator, a Dániel, a Dávid Európa - világszerte ismertté válnának. Nemrég részt vettünk egy hatalmas, nemzetközi vásáron, ahol érdekes volt megtapasztalni, mások hogyan gondolkodnak a borokról, mi a mai trend, mit keresnek a vevők? A lényeg, hogy folyamatosan tanulok, állandóan új ötleteim vannak, amelyek fantasztikus borokban testesülnek meg.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.