Nincs itthon ehhez hasonló!

Maul Zsolt villányi borászt és pincészetét nehéz pár szóban bemutatni, már csak azért is, mert a tulajdonos egyszerre a megtestesült harmónia és a végletek embere. Most mégis megpróbáljuk közelebb hozni, és bemutatni a tulajdonost egy rendhagyó interjú formájában - mert talán így megértjük borai sikerének titkát.

Sport és borrajongó, a vásárlóiért mindent megtevő tulajdonos, fáradhatatlan, miközben néha csendre és nyugalomra vágyik. Egy biztos: neve, személyisége kitörölhetetlenül hozzátartozik a Villányi Borvidékhez. Ikonikus személyiség, akinek van véleménye, nem tagadja a múltját, nem siránkozik a hibáin és mindig győztesen kerül ki a helyzetekből. 

Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Egy portré általában a kezdetektől indul, de mi most inkább csavarunk ezen és azt mutatjuk be, hol tart most?

Valóban fontos a múlt, hiszen a történetünk része, de sokkal izgalmasabb arról beszélni, hogy mi a jelen? Milyen terveim, céljaim vannak: nekem és a csapatomnak. Mert hiába vagyok én a tulajdonos, nélkülük nem működnének a dolgok. Visszatérve a kérdéséhez, boraink folyamatosan díjakat hoznak el a különböző rendezvényekről, idén is csodásan szerepeltek a Szent György-napi versenyen, illetve a Vinagoran. Nagyarany eső hullott rájuk. Ez jól esik persze, de mindez arra késztet, hogy még magasabbra tegyem a mércét.

Amikor megfogalmazta, hogy csakis prémium borokat fog készíteni - már akkor elég magasra tette a lécet. És az idő ezt a döntést igazolta.

Hogy bátorság volt-e ez részemről, vagy határozottság, nem tudom. De azt igen, hogy irányt kellett váltanom! Valami olyat csinálni, amit senki más azelőtt a környéken. Ezt súgta a szívem, hogy merjek nagyot álmodni, és mindent meg is tettem ezért. Higyje el, most sem könnyebb! Mert ha már elértünk egy színvonalat, azt tartani kell! Én pedig nyughatatlan vagyok, mindig izgat, hogy mit tudnék még kihozni ebből?

Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Például egy éttermet, a Lator Bor Bisztrót, amely új konyhai csapattal mutatkozott be nemrégiben.

Igen, itt is újra kellett gondolni dolgokat. Finom ételeket sokan készítenek, azonban olyan egyedi, különleges menüket, amelyekért érdemes kocsiba ülni és több száz kilométert megtenni, azt már kevesen! Rántott töltött káposztánk messze földön híres, mert egy egyszerű ízvilággal rendelkező, hagyományos ételt gondoltunk újra. És bejött, nagyon szeretik. A Lator burgerünk is különleges. Szeretném hinni, hogy éttermünk is az, hiszen ezeket az ételeket csak nálunk fogyaszthatják el a vendégek, Maul borok kíséretében.

Többek szerint Maul Zsolt egy rendkívül udvarias, figyelmes és kedves ember, akinél minden pillanatban érzik, hogy valóban törődik a másikkal.

Mondhatnám azt, hogy mindenhol így kellene lennie a vendéglátásban, de sajnos én is azt tapasztalom, hogy sokszor rutinból és nem szívből jön a mosoly. És ezt megérzik a vendégek. Számomra természetes, hogy beszélgetek velük, hogy érdekel, mit gondolnak? Sőt, ha jó ötlettel szolgálnak, szívesen is megfogadom azokat. Nem vagyok tévedhetetlen, de mindig arra törekszem, hogy a vásárlóink, vendégeink száz százalékosan elégedettek legyenek azzal, amit tőlünk kapnak.

Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Borászata tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, ha visszatekint erre az időszakra, miképp összegezné?

Hogy ugyanúgy csinálnék mindent. Nem bánom a kudarcokat, hiszen azokból is tanultam, felszínre hoztak olyan erőforrásokat, amelyekre egyszerűbb helyzetben képtelen lennék. Szeretném ezt a sikeres két évtizedet rangjához méltóan folytatni, folyamatosan megújulni! És néha kicsit pihenni. Olyan borok születtek, amelyekre méltán büszke lehetek. Ahogy a vásárlóimra is, mert ők a legszuperebbek!

Ez a mérhetetlen lendület, erő nem szorítkozhat országhatáron belülre - vannak esetleg határon túli tervei?

Természetesen. Szeretném, ha díjnyertes prémium vörösboraink, mint a Lator, a Dániel, a Dávid Európa - világszerte ismertté válnának. Nemrég részt vettünk egy hatalmas, nemzetközi vásáron, ahol érdekes volt megtapasztalni, mások hogyan gondolkodnak a borokról, mi a mai trend, mit keresnek a vevők? A lényeg, hogy folyamatosan tanulok, állandóan új ötleteim vannak, amelyek fantasztikus borokban testesülnek meg.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.