Nincs itthon ehhez hasonló!

Maul Zsolt villányi borászt és pincészetét nehéz pár szóban bemutatni, már csak azért is, mert a tulajdonos egyszerre a megtestesült harmónia és a végletek embere. Most mégis megpróbáljuk közelebb hozni, és bemutatni a tulajdonost egy rendhagyó interjú formájában - mert talán így megértjük borai sikerének titkát.

Sport és borrajongó, a vásárlóiért mindent megtevő tulajdonos, fáradhatatlan, miközben néha csendre és nyugalomra vágyik. Egy biztos: neve, személyisége kitörölhetetlenül hozzátartozik a Villányi Borvidékhez. Ikonikus személyiség, akinek van véleménye, nem tagadja a múltját, nem siránkozik a hibáin és mindig győztesen kerül ki a helyzetekből. 

Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Egy portré általában a kezdetektől indul, de mi most inkább csavarunk ezen és azt mutatjuk be, hol tart most?

Valóban fontos a múlt, hiszen a történetünk része, de sokkal izgalmasabb arról beszélni, hogy mi a jelen? Milyen terveim, céljaim vannak: nekem és a csapatomnak. Mert hiába vagyok én a tulajdonos, nélkülük nem működnének a dolgok. Visszatérve a kérdéséhez, boraink folyamatosan díjakat hoznak el a különböző rendezvényekről, idén is csodásan szerepeltek a Szent György-napi versenyen, illetve a Vinagoran. Nagyarany eső hullott rájuk. Ez jól esik persze, de mindez arra késztet, hogy még magasabbra tegyem a mércét.

Amikor megfogalmazta, hogy csakis prémium borokat fog készíteni - már akkor elég magasra tette a lécet. És az idő ezt a döntést igazolta.

Hogy bátorság volt-e ez részemről, vagy határozottság, nem tudom. De azt igen, hogy irányt kellett váltanom! Valami olyat csinálni, amit senki más azelőtt a környéken. Ezt súgta a szívem, hogy merjek nagyot álmodni, és mindent meg is tettem ezért. Higyje el, most sem könnyebb! Mert ha már elértünk egy színvonalat, azt tartani kell! Én pedig nyughatatlan vagyok, mindig izgat, hogy mit tudnék még kihozni ebből?

Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Például egy éttermet, a Lator Bor Bisztrót, amely új konyhai csapattal mutatkozott be nemrégiben.

Igen, itt is újra kellett gondolni dolgokat. Finom ételeket sokan készítenek, azonban olyan egyedi, különleges menüket, amelyekért érdemes kocsiba ülni és több száz kilométert megtenni, azt már kevesen! Rántott töltött káposztánk messze földön híres, mert egy egyszerű ízvilággal rendelkező, hagyományos ételt gondoltunk újra. És bejött, nagyon szeretik. A Lator burgerünk is különleges. Szeretném hinni, hogy éttermünk is az, hiszen ezeket az ételeket csak nálunk fogyaszthatják el a vendégek, Maul borok kíséretében.

Többek szerint Maul Zsolt egy rendkívül udvarias, figyelmes és kedves ember, akinél minden pillanatban érzik, hogy valóban törődik a másikkal.

Mondhatnám azt, hogy mindenhol így kellene lennie a vendéglátásban, de sajnos én is azt tapasztalom, hogy sokszor rutinból és nem szívből jön a mosoly. És ezt megérzik a vendégek. Számomra természetes, hogy beszélgetek velük, hogy érdekel, mit gondolnak? Sőt, ha jó ötlettel szolgálnak, szívesen is megfogadom azokat. Nem vagyok tévedhetetlen, de mindig arra törekszem, hogy a vásárlóink, vendégeink száz százalékosan elégedettek legyenek azzal, amit tőlünk kapnak.

Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Borászata tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, ha visszatekint erre az időszakra, miképp összegezné?

Hogy ugyanúgy csinálnék mindent. Nem bánom a kudarcokat, hiszen azokból is tanultam, felszínre hoztak olyan erőforrásokat, amelyekre egyszerűbb helyzetben képtelen lennék. Szeretném ezt a sikeres két évtizedet rangjához méltóan folytatni, folyamatosan megújulni! És néha kicsit pihenni. Olyan borok születtek, amelyekre méltán büszke lehetek. Ahogy a vásárlóimra is, mert ők a legszuperebbek!

Ez a mérhetetlen lendület, erő nem szorítkozhat országhatáron belülre - vannak esetleg határon túli tervei?

Természetesen. Szeretném, ha díjnyertes prémium vörösboraink, mint a Lator, a Dániel, a Dávid Európa - világszerte ismertté válnának. Nemrég részt vettünk egy hatalmas, nemzetközi vásáron, ahol érdekes volt megtapasztalni, mások hogyan gondolkodnak a borokról, mi a mai trend, mit keresnek a vevők? A lényeg, hogy folyamatosan tanulok, állandóan új ötleteim vannak, amelyek fantasztikus borokban testesülnek meg.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.