Nincs itthon ehhez hasonló!

Maul Zsolt villányi borászt és pincészetét nehéz pár szóban bemutatni, már csak azért is, mert a tulajdonos egyszerre a megtestesült harmónia és a végletek embere. Most mégis megpróbáljuk közelebb hozni, és bemutatni a tulajdonost egy rendhagyó interjú formájában - mert talán így megértjük borai sikerének titkát.

Sport és borrajongó, a vásárlóiért mindent megtevő tulajdonos, fáradhatatlan, miközben néha csendre és nyugalomra vágyik. Egy biztos: neve, személyisége kitörölhetetlenül hozzátartozik a Villányi Borvidékhez. Ikonikus személyiség, akinek van véleménye, nem tagadja a múltját, nem siránkozik a hibáin és mindig győztesen kerül ki a helyzetekből. 

Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Maul Zsolt / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Egy portré általában a kezdetektől indul, de mi most inkább csavarunk ezen és azt mutatjuk be, hol tart most?

Valóban fontos a múlt, hiszen a történetünk része, de sokkal izgalmasabb arról beszélni, hogy mi a jelen? Milyen terveim, céljaim vannak: nekem és a csapatomnak. Mert hiába vagyok én a tulajdonos, nélkülük nem működnének a dolgok. Visszatérve a kérdéséhez, boraink folyamatosan díjakat hoznak el a különböző rendezvényekről, idén is csodásan szerepeltek a Szent György-napi versenyen, illetve a Vinagoran. Nagyarany eső hullott rájuk. Ez jól esik persze, de mindez arra késztet, hogy még magasabbra tegyem a mércét.

Amikor megfogalmazta, hogy csakis prémium borokat fog készíteni - már akkor elég magasra tette a lécet. És az idő ezt a döntést igazolta.

Hogy bátorság volt-e ez részemről, vagy határozottság, nem tudom. De azt igen, hogy irányt kellett váltanom! Valami olyat csinálni, amit senki más azelőtt a környéken. Ezt súgta a szívem, hogy merjek nagyot álmodni, és mindent meg is tettem ezért. Higyje el, most sem könnyebb! Mert ha már elértünk egy színvonalat, azt tartani kell! Én pedig nyughatatlan vagyok, mindig izgat, hogy mit tudnék még kihozni ebből?

Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Sorakoznak a hordók a pincészet mélyén / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Például egy éttermet, a Lator Bor Bisztrót, amely új konyhai csapattal mutatkozott be nemrégiben.

Igen, itt is újra kellett gondolni dolgokat. Finom ételeket sokan készítenek, azonban olyan egyedi, különleges menüket, amelyekért érdemes kocsiba ülni és több száz kilométert megtenni, azt már kevesen! Rántott töltött káposztánk messze földön híres, mert egy egyszerű ízvilággal rendelkező, hagyományos ételt gondoltunk újra. És bejött, nagyon szeretik. A Lator burgerünk is különleges. Szeretném hinni, hogy éttermünk is az, hiszen ezeket az ételeket csak nálunk fogyaszthatják el a vendégek, Maul borok kíséretében.

Többek szerint Maul Zsolt egy rendkívül udvarias, figyelmes és kedves ember, akinél minden pillanatban érzik, hogy valóban törődik a másikkal.

Mondhatnám azt, hogy mindenhol így kellene lennie a vendéglátásban, de sajnos én is azt tapasztalom, hogy sokszor rutinból és nem szívből jön a mosoly. És ezt megérzik a vendégek. Számomra természetes, hogy beszélgetek velük, hogy érdekel, mit gondolnak? Sőt, ha jó ötlettel szolgálnak, szívesen is megfogadom azokat. Nem vagyok tévedhetetlen, de mindig arra törekszem, hogy a vásárlóink, vendégeink száz százalékosan elégedettek legyenek azzal, amit tőlünk kapnak.

Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete
Pincészet, kóstolótér / Forrás: Maul Zsolt Pincészete

Borászata tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, ha visszatekint erre az időszakra, miképp összegezné?

Hogy ugyanúgy csinálnék mindent. Nem bánom a kudarcokat, hiszen azokból is tanultam, felszínre hoztak olyan erőforrásokat, amelyekre egyszerűbb helyzetben képtelen lennék. Szeretném ezt a sikeres két évtizedet rangjához méltóan folytatni, folyamatosan megújulni! És néha kicsit pihenni. Olyan borok születtek, amelyekre méltán büszke lehetek. Ahogy a vásárlóimra is, mert ők a legszuperebbek!

Ez a mérhetetlen lendület, erő nem szorítkozhat országhatáron belülre - vannak esetleg határon túli tervei?

Természetesen. Szeretném, ha díjnyertes prémium vörösboraink, mint a Lator, a Dániel, a Dávid Európa - világszerte ismertté válnának. Nemrég részt vettünk egy hatalmas, nemzetközi vásáron, ahol érdekes volt megtapasztalni, mások hogyan gondolkodnak a borokról, mi a mai trend, mit keresnek a vevők? A lényeg, hogy folyamatosan tanulok, állandóan új ötleteim vannak, amelyek fantasztikus borokban testesülnek meg.


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.