Nincs ezentúl teraszfűtés Lyon-ban

Betiltja a kávézók és éttermek teraszainak fűtését a franciaországi Lyon önkormányzata. Az intézkedést azután hozták meg, hogy a francia nemzetgyűlés megszavazta a klímavédelmi törvényt, amelynek része a teraszok fűtésének leállítása. A jogszabály hatályba léptetését jövő áprilisig eltolták a koronavírus-járvány miatt.  

A francia gasztronómia fellegváraként ismert Lyon zöld polgármestere és stábja azonban úgy gondolta, elébe mennek a jogszabály alkalmazásának és már idén télen sem lesz fűtött terasz a városban, adja hírül az euronews.com portál.

 

Grégory Doucet szerint "szóba sem jött", hogy jövő tavaszig várjanak, hiszen prioritásként kezelik a klímaválság miatti intézkedések betartását és az energetikai "józanságot", hogy mindezek segítségével csökkenteni tudják az üvegházhatású gázok kibocsátását. "Még ha csak tízből egy vendéglátóst érint is ez az intézkedés, akkor sem árt tudni, hogy országos szinten a kinti teraszok fűtése 500 000 tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe évente", mondta a politikus egy fűtetlen kávézó teraszáülve.

Aki a szabályt megszegi, és mégis begyújtja a teraszokat melegítő hőgombákat vagy más hősugárzókat, arra 35 eurós (kb 12-13 ezer forint) bírságot szabnak ki, és felfüggesztik teraszkitelepítési jogát.

A vendéglátósok közül többen tiltakoznak a döntés ellen, egy részük pedig átállt a fűtés nélküli teraszokra, és hősugárzók helyett takarókat teszenk ki a kültérre a vendégeiknek.

A teljes cikk megtalálható: ITT

Forrás: Euronews


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.