Ők ma a legjobb sommelier-k

Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

A Par Excellence díjban azok a magyar szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

Mint közölték, a jelöltekről szóló, végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. Termelő kategóriában a mádi Szepsy Pincészet kapta az elismerést. Szepsy István nagy múltú borász család tagja, aki 1963-tól művel szőlőt, saját bort pedig 1983-tól készít. A pincészet több mint 20 országba exportál; birtokuk 54 hektár, ezen legfeljebb 60 ezer üveg bort készítenek évente. Szepsy István a tokaji bor megújhodásának emblematikus alakja, aki megfizethetetlen szolgálatot tett a tokaji aszú és általában a magyar bor hírnevének rendszerváltást követő megújításáért - áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában a budapesti Winehub érdemesült a díjra. Európa egyik legnagyobb borközpontja 2022 végén nyílt meg Óbudán, olyan közösségi platformként, amely a magyar pincészetek közös felületen való bemutatását és támogatását tűzte ki célul. A Winehub nagykereskedelmi és kiskereskedelmi értékesítési csatornák bevonásával értékesíti a hálózatba belépő pincészetek borait, kínálatában már csaknem 50 borászat 600 tétele elérhető - közölte a Masosz.

Vendéglátó kategóriában a balatonszemesi Kistücsök Food & Room részesült az elismerésben. Mint a közlemény emlékeztet, Csapody Balázs több mint három évtizede vette át az étterem üzemeltetését. A Kistücsök alappillére a gasztronómiai hagyományok tisztelete, valamint a régió kínálta alapanyagok széles körű használata és a helyi gazdálkodók, borászok támogatása - emeli ki a méltatás. 

Szakíró kategóriában Dlusztus Imre lett a díjazott, aki 1995-ben megalapította a Szegedi Borfesztivált. Több kötetet írt a magyar borvidékekről, Magyar Borászok című könyvsorozatában 16 termelő portréját rajzolta meg, 2011-ben pedig elindította az elitbor.hu portált.

Oktató kategóriában Ember Sándor részesült az elismerésben, aki a rendszerváltás előtt kezdett kedvtelésből borászkodni a Balatonfelvidéken, a Magyar Magánpalackozók Társaságának alapító tagja. 1993-tól felépítette és vezette a Pántlika Pincészetet Dörgicsén, 1988-ban alapító tagja a Hét Borbírák Rendjének. Harminckét sommelier és borismereti tanfolyam szervezésében vett részt, majd a Budapesti Sommelier Iskolában oktatott. Több, témával kapcsolatos munka szerzője, illetve társszerzője.

Idén első ízben kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor külföldi sikereiért. Első alkalommal ez a díj Áts Károlyt illeti, aki a Tokaji borvidéken született és nőtt fel, majd 1988-ban végzett a Kertészeti Egyetemen. Először a Tokaji Borkombinátban, majd hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél dolgozott. 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt-hez, ahol később főborásszá vált, 2013 áprilisában pedig a Grand Tokaj pincészethez csatlakozott. 2006-ban az amerikai Wine and Spirit szaklap 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es eszenciát - idézi fel a közlemény.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vehetnek át.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.