Ők ma a legjobb sommelier-k

Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

A Par Excellence díjban azok a magyar szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

Mint közölték, a jelöltekről szóló, végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. Termelő kategóriában a mádi Szepsy Pincészet kapta az elismerést. Szepsy István nagy múltú borász család tagja, aki 1963-tól művel szőlőt, saját bort pedig 1983-tól készít. A pincészet több mint 20 országba exportál; birtokuk 54 hektár, ezen legfeljebb 60 ezer üveg bort készítenek évente. Szepsy István a tokaji bor megújhodásának emblematikus alakja, aki megfizethetetlen szolgálatot tett a tokaji aszú és általában a magyar bor hírnevének rendszerváltást követő megújításáért - áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában a budapesti Winehub érdemesült a díjra. Európa egyik legnagyobb borközpontja 2022 végén nyílt meg Óbudán, olyan közösségi platformként, amely a magyar pincészetek közös felületen való bemutatását és támogatását tűzte ki célul. A Winehub nagykereskedelmi és kiskereskedelmi értékesítési csatornák bevonásával értékesíti a hálózatba belépő pincészetek borait, kínálatában már csaknem 50 borászat 600 tétele elérhető - közölte a Masosz.

Vendéglátó kategóriában a balatonszemesi Kistücsök Food & Room részesült az elismerésben. Mint a közlemény emlékeztet, Csapody Balázs több mint három évtizede vette át az étterem üzemeltetését. A Kistücsök alappillére a gasztronómiai hagyományok tisztelete, valamint a régió kínálta alapanyagok széles körű használata és a helyi gazdálkodók, borászok támogatása - emeli ki a méltatás. 

Szakíró kategóriában Dlusztus Imre lett a díjazott, aki 1995-ben megalapította a Szegedi Borfesztivált. Több kötetet írt a magyar borvidékekről, Magyar Borászok című könyvsorozatában 16 termelő portréját rajzolta meg, 2011-ben pedig elindította az elitbor.hu portált.

Oktató kategóriában Ember Sándor részesült az elismerésben, aki a rendszerváltás előtt kezdett kedvtelésből borászkodni a Balatonfelvidéken, a Magyar Magánpalackozók Társaságának alapító tagja. 1993-tól felépítette és vezette a Pántlika Pincészetet Dörgicsén, 1988-ban alapító tagja a Hét Borbírák Rendjének. Harminckét sommelier és borismereti tanfolyam szervezésében vett részt, majd a Budapesti Sommelier Iskolában oktatott. Több, témával kapcsolatos munka szerzője, illetve társszerzője.

Idén első ízben kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor külföldi sikereiért. Első alkalommal ez a díj Áts Károlyt illeti, aki a Tokaji borvidéken született és nőtt fel, majd 1988-ban végzett a Kertészeti Egyetemen. Először a Tokaji Borkombinátban, majd hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél dolgozott. 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt-hez, ahol később főborásszá vált, 2013 áprilisában pedig a Grand Tokaj pincészethez csatlakozott. 2006-ban az amerikai Wine and Spirit szaklap 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es eszenciát - idézi fel a közlemény.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vehetnek át.

Forrás: MTI


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.