Ők ma a legjobb sommelier-k

Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

A Par Excellence díjban azok a magyar szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

Mint közölték, a jelöltekről szóló, végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. Termelő kategóriában a mádi Szepsy Pincészet kapta az elismerést. Szepsy István nagy múltú borász család tagja, aki 1963-tól művel szőlőt, saját bort pedig 1983-tól készít. A pincészet több mint 20 országba exportál; birtokuk 54 hektár, ezen legfeljebb 60 ezer üveg bort készítenek évente. Szepsy István a tokaji bor megújhodásának emblematikus alakja, aki megfizethetetlen szolgálatot tett a tokaji aszú és általában a magyar bor hírnevének rendszerváltást követő megújításáért - áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában a budapesti Winehub érdemesült a díjra. Európa egyik legnagyobb borközpontja 2022 végén nyílt meg Óbudán, olyan közösségi platformként, amely a magyar pincészetek közös felületen való bemutatását és támogatását tűzte ki célul. A Winehub nagykereskedelmi és kiskereskedelmi értékesítési csatornák bevonásával értékesíti a hálózatba belépő pincészetek borait, kínálatában már csaknem 50 borászat 600 tétele elérhető - közölte a Masosz.

Vendéglátó kategóriában a balatonszemesi Kistücsök Food & Room részesült az elismerésben. Mint a közlemény emlékeztet, Csapody Balázs több mint három évtizede vette át az étterem üzemeltetését. A Kistücsök alappillére a gasztronómiai hagyományok tisztelete, valamint a régió kínálta alapanyagok széles körű használata és a helyi gazdálkodók, borászok támogatása - emeli ki a méltatás. 

Szakíró kategóriában Dlusztus Imre lett a díjazott, aki 1995-ben megalapította a Szegedi Borfesztivált. Több kötetet írt a magyar borvidékekről, Magyar Borászok című könyvsorozatában 16 termelő portréját rajzolta meg, 2011-ben pedig elindította az elitbor.hu portált.

Oktató kategóriában Ember Sándor részesült az elismerésben, aki a rendszerváltás előtt kezdett kedvtelésből borászkodni a Balatonfelvidéken, a Magyar Magánpalackozók Társaságának alapító tagja. 1993-tól felépítette és vezette a Pántlika Pincészetet Dörgicsén, 1988-ban alapító tagja a Hét Borbírák Rendjének. Harminckét sommelier és borismereti tanfolyam szervezésében vett részt, majd a Budapesti Sommelier Iskolában oktatott. Több, témával kapcsolatos munka szerzője, illetve társszerzője.

Idén első ízben kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor külföldi sikereiért. Első alkalommal ez a díj Áts Károlyt illeti, aki a Tokaji borvidéken született és nőtt fel, majd 1988-ban végzett a Kertészeti Egyetemen. Először a Tokaji Borkombinátban, majd hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél dolgozott. 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt-hez, ahol később főborásszá vált, 2013 áprilisában pedig a Grand Tokaj pincészethez csatlakozott. 2006-ban az amerikai Wine and Spirit szaklap 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es eszenciát - idézi fel a közlemény.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vehetnek át.

Forrás: MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.