Olasz borok és ételek napja

Harmadik alkalommal rendezik meg az Olasz Fesztivált Budapesten. Idén a gasztronómia is helyet kap.

A Magyarországon május 25-től június 15-ig tartó fesztivált az ICE–Agenzia Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezi, az Olasz Nagykövetség védnökségével, az Olasz Kultúrintézettel, valamint a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával együttműködésben.

Az Olasz Fesztivál a legkiválóbb olasz termékek bemutatója, olyan eseményeket foglal magában, amelyek célja a Made in Italy termékek promóciója, azaz: kozmetikumok, élelmiszerek, divat és ruházati cikkek, bútorok, olasz éttermek, motorok, kulturális események és még sok minden más.

Május 25-én a fesztivál nyitónapján megrendezték az első „Italian Wine & Food Day”-t is, az ICE – Agenzia Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében, az Olasz Nagykövetsége védnöksége alatt. A rendezvény célja a kiváló Made in Italy termékek promóciója, az olasz borok és élelmiszeripari termékek Magyarországra történő exportjának növelése, elősegítve a piaci kereslet és kínálat találkozását. A résztvevők száma kb. 130, akik között megtalálhatók élelmiszer importőrök, nagykereskedők, beszerzők és szakújságírók. A rendezvényt Őexellenciája Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság nagykövete, és Marco Bulf a budapesti ICE-Agenzia Olasz Külkereskedelmi intézet igazgatója nyitotta meg, majd B2B találkozókra került sor az ICE- Agenzia által meghívott, az ágazatot képviselő 30 olasz vállalat és helyi szakemberek között.

A rendezvény során előadást tartott Gianni Annoni „Az olasz vendéglátás Magyarországon” címmel, Alberto Tibaldi az Olasz Gasztronómiai Akadémia képviselője „Az olasz tészta és hagyományai” címmel, Prof. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzora „Olaszország borászata és az olasz borok egy magyar szakember szemszögéből” címmel, valamint Bez Noé szakértő beszélt az olasz fagylaltról. A kiállított termékek köre a kávétól a borokig, az olajtól az édességekig, sajtoktól a húsipari termékekig terjedt, amelyek mindegyike Olaszország különböző részeiről származó jellegzetes termék.

A statisztikai adatok szerint az olasz élelmiszer és ital export 2016-ban elérte a 282 millió eurót (+13,1%) a 2016-os adatok szerint. Magyarország partnerországai sorában Olaszország a hatodik helyet foglalja el az élelmiszeripari termékek exportja tekintetében, 13,1% növekedéssel az előző évhez viszonyítva, és 6,3% piaci részesedéssel.

Forrás: Vendég és Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.