Pálmaolajpótló kávézaccból

Két skót vállalkozó elmés ötlettel lassítaná le az erdőirtások globális sebességét.

Kávéhulladékból von ki egy bizonyos pálmaolajpótló anyagot két skót vállalkozó. Scott Kennedy és Fergus Moore módszere azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert ipari mértékű alkalmazása erőteljesen lelassíthatná az erdőirtások globális ütemét.

Moore a BBC Scotlandnak arról számolt be, hogy a kávézókban képződő hulladék mintegy 60 százaléka zacc. Míg Skóciában évente körülbelül 40 000 tonnányi mennyiség keletkezik, az Egyesült Királyságban minden esztendőben már több mint félmillió tonna ez az érték.

„Számunkra az a legérdekesebb az egészben, hogy a [kávézaccnak] ugyanazok az összetevői, mint a pálmának – fogalmazott Moore. – […] Szerintünk nagyon izgalmas, hogy potenciálisan helyi és fenntarthatóbb alternatívát kínálhatunk minden olyan iparág számára, amely jelenleg pálmaolajat használ.”


A pálmaolaj az afrikainak nevezett, de világszerte rengeteg helyen megtalálható olajpálma gyümölcséből kinyert zsiradék, amelyet az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumon keresztül a tisztítószerekig rengeteg fogyasztási cikkhez felhasználnak összetevőként. Az ilyen termékek utáni, összeségében gigantikus kereslet folyamatos kielégítéséhez egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények telepítésére van szükség. A kellő nagyságú területek kialakítása gyakran már csak komplett esőerdők felszámolásán keresztül lehetséges, márpedig ez a helyi biodiverzitás csökkenéséhez, és közvetve állatfajok garmadájának kihalásához vezet.

Kennedy és Moore egy Zero Waste Scotland nevű ügynökségtől 235 000 fontnyi támogatást már elnyert a projekt beindításához, illetve a nagyjából 776 000 font fődíjazású, Chivas Venture elnevezésű megmérettetésen is versenybe küldi majd az ötletét.

Forrás: Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.