Pálmaolajpótló kávézaccból

Két skót vállalkozó elmés ötlettel lassítaná le az erdőirtások globális sebességét.

Kávéhulladékból von ki egy bizonyos pálmaolajpótló anyagot két skót vállalkozó. Scott Kennedy és Fergus Moore módszere azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert ipari mértékű alkalmazása erőteljesen lelassíthatná az erdőirtások globális ütemét.

Moore a BBC Scotlandnak arról számolt be, hogy a kávézókban képződő hulladék mintegy 60 százaléka zacc. Míg Skóciában évente körülbelül 40 000 tonnányi mennyiség keletkezik, az Egyesült Királyságban minden esztendőben már több mint félmillió tonna ez az érték.

„Számunkra az a legérdekesebb az egészben, hogy a [kávézaccnak] ugyanazok az összetevői, mint a pálmának – fogalmazott Moore. – […] Szerintünk nagyon izgalmas, hogy potenciálisan helyi és fenntarthatóbb alternatívát kínálhatunk minden olyan iparág számára, amely jelenleg pálmaolajat használ.”


A pálmaolaj az afrikainak nevezett, de világszerte rengeteg helyen megtalálható olajpálma gyümölcséből kinyert zsiradék, amelyet az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumon keresztül a tisztítószerekig rengeteg fogyasztási cikkhez felhasználnak összetevőként. Az ilyen termékek utáni, összeségében gigantikus kereslet folyamatos kielégítéséhez egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények telepítésére van szükség. A kellő nagyságú területek kialakítása gyakran már csak komplett esőerdők felszámolásán keresztül lehetséges, márpedig ez a helyi biodiverzitás csökkenéséhez, és közvetve állatfajok garmadájának kihalásához vezet.

Kennedy és Moore egy Zero Waste Scotland nevű ügynökségtől 235 000 fontnyi támogatást már elnyert a projekt beindításához, illetve a nagyjából 776 000 font fődíjazású, Chivas Venture elnevezésű megmérettetésen is versenybe küldi majd az ötletét.

Forrás: Store Insider


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.