Pálmaolajpótló kávézaccból

Két skót vállalkozó elmés ötlettel lassítaná le az erdőirtások globális sebességét.

Kávéhulladékból von ki egy bizonyos pálmaolajpótló anyagot két skót vállalkozó. Scott Kennedy és Fergus Moore módszere azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert ipari mértékű alkalmazása erőteljesen lelassíthatná az erdőirtások globális ütemét.

Moore a BBC Scotlandnak arról számolt be, hogy a kávézókban képződő hulladék mintegy 60 százaléka zacc. Míg Skóciában évente körülbelül 40 000 tonnányi mennyiség keletkezik, az Egyesült Királyságban minden esztendőben már több mint félmillió tonna ez az érték.

„Számunkra az a legérdekesebb az egészben, hogy a [kávézaccnak] ugyanazok az összetevői, mint a pálmának – fogalmazott Moore. – […] Szerintünk nagyon izgalmas, hogy potenciálisan helyi és fenntarthatóbb alternatívát kínálhatunk minden olyan iparág számára, amely jelenleg pálmaolajat használ.”


A pálmaolaj az afrikainak nevezett, de világszerte rengeteg helyen megtalálható olajpálma gyümölcséből kinyert zsiradék, amelyet az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumon keresztül a tisztítószerekig rengeteg fogyasztási cikkhez felhasználnak összetevőként. Az ilyen termékek utáni, összeségében gigantikus kereslet folyamatos kielégítéséhez egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények telepítésére van szükség. A kellő nagyságú területek kialakítása gyakran már csak komplett esőerdők felszámolásán keresztül lehetséges, márpedig ez a helyi biodiverzitás csökkenéséhez, és közvetve állatfajok garmadájának kihalásához vezet.

Kennedy és Moore egy Zero Waste Scotland nevű ügynökségtől 235 000 fontnyi támogatást már elnyert a projekt beindításához, illetve a nagyjából 776 000 font fődíjazású, Chivas Venture elnevezésű megmérettetésen is versenybe küldi majd az ötletét.

Forrás: Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.