Panorámabisztró és dűlőterasz a sárospataki pincészetnél

A Harsányi Pincészet feldolgozóüzemének tetején panorámateraszt és Dűlőbisztrót alakítottak ki.

A Harsányi család által vitt birtok különlegessége, hogy a – Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve a család tulajdonában van. Az első területeket 1850 környékén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab, aki nemcsak a szőlőművelésben volt úttörő a környéken, hanem a város első patikáját is ő alapította. A családi birtok egészen az ötvenes évekig fejlődött, majd a háború után elkobzásra került. A hetvenes évek óta viseli újra gondját a család, a birtok négy dűlőjében, 13 hektáron gazdálkodnak immár.

 

A történelmi, egyedi mikroklímával rendelkező dűlők szőlőjében hagyományos tokaji szőlőfajtákkal találkozni, ilyen a furmint, sárgamuskotály és hárslevelű, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A feldolgozás során ügyelnek arra, hogy megőrizzék a friss, gyümölcsös jegyeket, a borban megjelenhessen a Tokaj-Hegyaljára oly jellemző terroir sokszínűsége, a dűlők egyedisége, mindez letisztult, modern stílusban.

Újdonságok a Harsányi háza táján

A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozó üzem, amely azért is fontos lépés, mert a feldolgozó tetején lehetőségük nyílt megvalósítani régi álmukat, a Dűlőbisztrót.

A bisztrónak köszönhetően új, izgalmas környezetben, páratlan panorámával körülvéve tudják majd bemutatni boraikat, megismertetni vendégeiket, vevőiket a helyi gasztronómia páratlan kincseivel.

A Dűlőbisztró étlapján megtalálni a térségre jellemző szezonális kedvenceket, a borokhoz, különféle tematikájú kóstolókhoz tökéletes passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei.

A tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában meghúzódó bisztróban finom falatok mellett lehet élvezni a Harsányi pincészet többszörösen díjnyertes borkülönlegességeit is.

Forrás: Harsányi Pincészet / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.