Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

A gasztronómiai fesztiválok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük a világ különböző kultúráit az étkezési szokásokon keresztül. Legyen szó street food-ról, fine dining-ról, hagyományőrzésről vagy szórakozásról, mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót. 

A világ legnagyobb szarvasgombáitól kezdve a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig - a Dining Guide összegyűjtötte, hogyan ünneplik az ételeket a világ különböző tájain.

La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com
La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com

Buñol, Spanyolország: La Tomatina

A fesztivál eredete nem teljesen tisztázott, legendák szerint a város lakói paradicsom dobálással tüntettek korábban a város vezetése ellen. Ma már a fesztivál csupán a szórakozásról szól, évente mintegy 40 000 ember érkezik, hogy paradicsomdobálással ünnepeljenek az utcán. 

Bessières, Franciaország: Omlett Ünnep

Helyiek és érdeklődők gyűlnek össze a városban, hogy egyenek a különleges francia óriás omlettből, ami körülbelül 15 000 tojásból készül. 

Pizzafest, Nápoly, Olaszország: Pizzafest

A nápolyi pizza fesztivált harminc éve tartják, általában nyár elején. Az egy hetes ünnep ideje alatt több mint száz különböző étterem és pizzakészítő ételeit lehet megkóstolni. 

Párizs, Franciaország: Salon du Chocolat 

A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai bemutatók, vásárok látogathatóak, a cukrász szakma legnevesebb képviselői pedig legújabb kreációikat vonultatják fel.

Alba, Olaszország: Nemzetközi Szarvasgomba Vásár

Az olaszországi Alba a világ szarvasgomba fővárosaként vált ismertté. Több, mint kilencven éve rendezik meg a fehér szarvasgombára fókuszáló Nemzetközi Szarvasgomba Vásárt, ami félmilliónál is több látogatót fogad minden évben. 

Ivrea, Olaszország: A Narancsok Csatája

Bár a források némileg ellentmondanak egymásnak, a helyiek egy bizonyos Ranier gróf elleni lázadásra emlékeznek. A történet szerint a kegyetlen férfit egy molnár lánya fejezte le, amivel forradalmat robbantott ki a zsarnokság ellen. Ma a forradalom emlékét egy folklór esemény őrzi, ahol tradicionális olasz ételeket fogyasztanak, és a fesztivál különlegessége, hogy kizárólag helyiek vehetnek részt a fő attrakcióban, ami a narancsok csatája.

Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com
Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com

Tulum, Mexikó: Mexikó Ízei Fesztivál

Mexikó rendkívül gazdag kulináris világát ünnepli a Taste of Mexico vagyis Mexikó Ízei fesztivál. A világ egyik legszínesebb tradicionális fesztiválja a fine dining iránt érdeklődők és a street food rajongók számára is bőven tartogat enni és innivalót.

Hong Kong, Kína: Dumpling Fesztivál

Ahány régió, annyi féle tésztából készült gombóc létezik Kínában. Az évente rendezett eseményen Kína különböző régióiból kóstolhatunk autentikus gombócokat, melyek hússal, zöldségekkel, noodle-lel vannak töltve.

London: Taste of London – London Ízei Fesztivál

A londoni Regent’s Parkban tartott júniusi fesztiválra főleg azért érdemes ellátogatni, mert a város legjobb éttermei települnek ki pár napra a parkba, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők végigkóstolhassák legjobb ételeiket. 

Phuket, Thaiföld: Vegetáriánus Fesztivál és Ünnep

A Phuket városában található évente megrendezett vegetáriánus fesztivál a thai-kínai közösség vegetáriánus életmódját ünnepli. A helyiek kilenc napon át tartózkodnak a hús, tejtermék és tojás féle evésétől, hogy megtisztítsák testüket és elméjüket. 

Bugfest – vagyis Bogár Fesztivál az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban

Az észak-karolinai Természettudományi Múzeum különleges rendezvény előtt nyitotta meg kapuit, ugyanis az évente megrendezett gasztronómiai eseményen kizárólag a rovar alapú ételeket kóstolhatnak a látogatók a tücsök guacamole-tól kezdve a csokoládéba mártott skorpióig. Az eseménynek edukációs célzata is van, tanulhatunk a világ különböző rovarfajairól, fogyasztásuk jótékony hatásáról és fontos szerepükről a jövő gasztronómiájában. 


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.