Pohner Ádámék továbbjutottak a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe

Nyolcadik helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d'Or Torinóban megrendezett európai válogatóján. A húsz résztvevő országból tízen jutottak tovább a világversenyre. A dobogóra Dánia (3. hely), Svédország (2. hely) és Norvégia (1. hely) került fel.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia örömmel jelenti, hogy versenyzője, Pohner Ádám, és csapata (Vomberg Frigyes, coach, Csillag Richárd, commis, valamint Hamvas Zoltán, president), ott lesz jövőre Lyonban, a Bocuse d'Or döntőn. A mezőny rendkívül erős volt, versenyről versenyre látszik, hogy az újonnan résztvevő országok is egyre komolyabban veszik a felkészülést. Pohner Ádámék sikere azért is nagyon nagy dolog, mert Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, mindössze 25 éves. Ilyen fiatalon, első alkalommal nagyon nagy eredmény, hogy ilyen magabiztosan jutott a döntőbe. Reméljük, folytatja azt a hagyományt, amit Széll Tamás 2012-ben megkezdett, amikor kilencedik lett, majd négy évvel később megnyerte az európai válogatót.

"Rengeteget tanultunk az elmúlt hónapokban, aminek nagy hasznát vesszük majd a lyoni felkészülésben, és a következő években is" - mondta Pohner Ádám, aki nagyon boldog és elégedett, hogy bejutottak a döntőbe. A magyar gasztronómia szempontjából pedig az is nagyon üdvözlendő, hogy a magyar csapat sikerével bizonyítást nyert, hogy a vidék is egyre inkább nyomot hagy országunk gasztrotérképén, hiszen Ádám a Kistücsök sous séfjeként vett részt a torinói megmérettetésen. A java azonban még hátravan: most jön a felkészülés a legnagyobb kihívásra, a Bocuse d'Or lyoni döntőjére, amely 2019 januárjában kerül majd megrendezésre. A magyar csapat továbbra is a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tankonyhájában készülhet majd a versenyre.

További fontos esemény, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közös magyar standján exkluzív összejövetelen vehetett részt a VIP közönség. A standon magyar pezsgőkkel és tokaji borokkal koccintott többek között Jerome Bocuse, a verseny idén januárban elhunyt alapítójának fia, továbbá Enrico Crippa, az európai versenyelnök, és olyan séfóriások, mint Enrico Cerea, Martín Berasategui, Nicola Portinari, Giocanni Santini, Giancarlo Perbellini... hogy csak néhányat említsünk a nagy nevek közül. Széll Tamás, aki a torinói versenyen Jerome Bocuse, Carlo Cracco és Enrico Crippa mellett a zsűrelnöki székben foglal helyet, elmondta, hogy nagyon más nem versenyzőként jelen lenni a Bocuse d'Oron. Az elmúlt években ő a versenyboxban volt, amíg a zsűri kóstolt, a mostani új helyzet volt számára. Elmondta, hogy a feladat nem könnyű, mert az összes ételt (azaz naponta húsz tányért) meg kell kóstolnia, ami igen megterhelő feladat. Tamás elmondta, hogy a magyar csapat ételeinek kóstolásakor annak örült a legjobban, hogy mindkét étel jól sikerült, kiegyensúlyozott volt a két tányér, míg sok országnál voltak jelentős különbségek a két étel színvonala között.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elmondta, hogy a mai nap ismét bebizonyosodott, hogy a magyar gasztronómia eljutott arra a szintre, hogy helye van Európa élvonalában. A gulyás, a kacsamáj, a Tokaji Aszú vagy épp a pirospaprika mind olyan alapanyagok, amelyet örömmel kóstolnak a legnagyobb séfek a nagyvilágból. És végül, de nem utolsó sorban olyan Bocuse d'Or versenyzőink vannak, akik továbbviszik a hírünket.

Az eredményhirdetésen kiosztott különdíjak:

Legjobb commis: Curtis Mulpas (Olaszország)

Legjobb vegetáriánus tányér különdíja: Franciaország

Legjobb hústál különdíja: Finnország

Továbbjutó országok: Finnország, Franciaország, Belgium, Svájc, Magyarország, Izland, Egyesült Királyság

Forrás: Vendég & Hotel


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.