A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Daniel Sousa cukrász-pékmester nevével fémjelzett Lisboa ikonikus étele kétségkívül a pastel de nata, amelynek receptjét egyébként a tükörre írva le is jegyzetelhetjük (és ugyanitt találjuk a bolo de caco, vagyis madeirai kenyér, valamint a malassadas fánk leírását).
A tojásos-tejszínes krémmel töltött leveles tésztakosárkák egyébként Lisszabonban az 1830-as évek elején váltak népszerűvé, amikor a Jeromos Kolostorból elűzött szerzetesek a közeli cukorfinomító boltjában kezdték el árulni a tradicionális recept alapján készülő süteményeket a Belém Toronyhoz látogatóknak. Ez lett a pastel de Belém, amelynek receptjét a lisszaboni Antiga Confeiteria de Belém cukrászda levédette és nagyon szigorúan őrzi, és csak itt kapható ezen a néven – máshol pastel de nataként készíthető és forgalmazható. Az azonban biztos, hogy leginkább frissen sütve, kávé mellé érdemes fogyasztani, ahogy a Lisboában is ajánlják.
Egy másik jellegzetes portugál fogás, a tőkehal-golyó is helyet kapott a kínálatban, ez krumplival és zöldfűszerekkel összekevert haldarabokból formázott, olajban sütött harapnivaló. A portugál melegszendvics sonkával és sajttal készül, míg a mediterrán szendvics csak növényi eredetű hozzávalókat tartalmaz, avokádókrém, rukola és spenót adja meg ízét. Az étlapon egyébként szerepelnek még további vegán péksütemények is, a nagymama receptjei és számos sütemény mellett, és kenyerek széles választéka is kapható itt.
Forrás: Turizmus Online