Portugál ízek a budapesti belvárosban

Lisboa Pastry & Bakery néven új vendéglátóhely nyílt a Gozsdu udvarban, hogy Portugália ismert és közkedvelt ízeit közelebb hozza a magyar közönséghez.

A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Daniel Sousa cukrász-pékmester nevével fémjelzett Lisboa ikonikus étele kétségkívül a pastel de nata, amelynek receptjét egyébként a tükörre írva le is jegyzetelhetjük (és ugyanitt találjuk a bolo de caco, vagyis madeirai kenyér, valamint a malassadas fánk leírását).

A tojásos-tejszínes krémmel töltött leveles tésztakosárkák egyébként Lisszabonban az 1830-as évek elején váltak népszerűvé, amikor a Jeromos Kolostorból elűzött szerzetesek a közeli cukorfinomító boltjában kezdték el árulni a tradicionális recept alapján készülő süteményeket a Belém Toronyhoz látogatóknak. Ez lett a pastel de Belém, amelynek receptjét a lisszaboni Antiga Confeiteria de Belém cukrászda levédette és nagyon szigorúan őrzi, és csak itt kapható ezen a néven – máshol pastel de nataként készíthető és forgalmazható. Az azonban biztos, hogy leginkább frissen sütve, kávé mellé érdemes fogyasztani, ahogy a Lisboában is ajánlják.

Egy másik jellegzetes portugál fogás, a tőkehal-golyó is helyet kapott a kínálatban, ez krumplival és zöldfűszerekkel összekevert haldarabokból formázott, olajban sütött harapnivaló. A portugál melegszendvics sonkával és sajttal készül, míg a mediterrán szendvics csak növényi eredetű hozzávalókat tartalmaz, avokádókrém, rukola és spenót adja meg ízét. Az étlapon egyébként szerepelnek még további vegán péksütemények is, a nagymama receptjei és számos sütemény mellett, és kenyerek széles választéka is kapható itt.

Forrás: Turizmus Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.