Portugál ízek a budapesti belvárosban

Lisboa Pastry & Bakery néven új vendéglátóhely nyílt a Gozsdu udvarban, hogy Portugália ismert és közkedvelt ízeit közelebb hozza a magyar közönséghez.

A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Daniel Sousa cukrász-pékmester nevével fémjelzett Lisboa ikonikus étele kétségkívül a pastel de nata, amelynek receptjét egyébként a tükörre írva le is jegyzetelhetjük (és ugyanitt találjuk a bolo de caco, vagyis madeirai kenyér, valamint a malassadas fánk leírását).

A tojásos-tejszínes krémmel töltött leveles tésztakosárkák egyébként Lisszabonban az 1830-as évek elején váltak népszerűvé, amikor a Jeromos Kolostorból elűzött szerzetesek a közeli cukorfinomító boltjában kezdték el árulni a tradicionális recept alapján készülő süteményeket a Belém Toronyhoz látogatóknak. Ez lett a pastel de Belém, amelynek receptjét a lisszaboni Antiga Confeiteria de Belém cukrászda levédette és nagyon szigorúan őrzi, és csak itt kapható ezen a néven – máshol pastel de nataként készíthető és forgalmazható. Az azonban biztos, hogy leginkább frissen sütve, kávé mellé érdemes fogyasztani, ahogy a Lisboában is ajánlják.

Egy másik jellegzetes portugál fogás, a tőkehal-golyó is helyet kapott a kínálatban, ez krumplival és zöldfűszerekkel összekevert haldarabokból formázott, olajban sütött harapnivaló. A portugál melegszendvics sonkával és sajttal készül, míg a mediterrán szendvics csak növényi eredetű hozzávalókat tartalmaz, avokádókrém, rukola és spenót adja meg ízét. Az étlapon egyébként szerepelnek még további vegán péksütemények is, a nagymama receptjei és számos sütemény mellett, és kenyerek széles választéka is kapható itt.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.