Pulykakakas helyett Szabó Magda-süteménnyel csábít Debrecen

Szabó Magda debreceni születésű író receptjei által ihletett süteményt kínálnak szerdától a nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban - jelentették be egyházi és városi vezetők a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Oláh István, a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy a reformátusok a változás, az újítás hívei, így született meg a Szabó Magda receptkönyveiből válogatott, ihletett édesség. Emlékeztetett rá, hogy Szabó Magda különösen kötődött a debreceni Református Nagytemplomhoz: szülei ott házasodtak össze, őt magát a Nagytemplomban keresztelték meg, volt a gyülekezet presbitere és a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka is. Az író emlékét a Karakter könyvesboltban és kávézóban nemcsak könyveivel, hanem ezentúl a Szabó Magda-sütikkel is őrzik - tette hozzá.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere jelezte: a sütemények az otthon szeretetét is megmutatják. Fontosnak nevezte átadni a történeteket, a tradíciót, a hagyományokat, amelyeket Szabó Magda ránk hagyott. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a debreceni turizmusnak fontos pillérei az egyházak. Megemlítette, hogy a Református Nagytemplomot évente mintegy 40 ezer ember keresi fel, közülük sokan betérnek a templom mögötti emlékkertben lévő kávézóba, ahol "most már ezzel a süteménnyel tovább mesélhetjük a Szabó Magda-sztorit".     

Porkoláb Gyöngyi kulturális menedzser kiemelte: Szabó Magda mindig tanítani akart minket, és még halála után 15 évvel is tanít. Most arra, hogy a hiányosságokból is lehet erőforrást kovácsolni - mondta, utalva arra, hogy az író maga nem szeretett sem főzni, sem sütni, mégis hagyott ránk például kiváló sütirecepteket.

Tóth Ibolya cukrász, aki megálmodta és elkészítette az író emlékét tovább éltető édességet, fontosnak nevezte, hogy minden a debreceniségről szóljon. Szavai szerint ezért került össze a keresztény jelkép dióval a debreceni cukrászathoz nagyban kötődő mézeskalács-fűszer, a csokoládéval a kávé, a desszert közepébe pedig az üdeséget, nőiességet tükröző feketeribizli. A csokis, diós, kávés, mézeskalács és lekváros ízesítésű Szabó Magda-sütit kizárólag Debrecenben, a Karakter kávéházban lehet megkóstolni - hangzott el a sajtótájékoztatón.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.