Pulykakakas helyett Szabó Magda-süteménnyel csábít Debrecen

Szabó Magda debreceni születésű író receptjei által ihletett süteményt kínálnak szerdától a nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban - jelentették be egyházi és városi vezetők a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Oláh István, a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy a reformátusok a változás, az újítás hívei, így született meg a Szabó Magda receptkönyveiből válogatott, ihletett édesség. Emlékeztetett rá, hogy Szabó Magda különösen kötődött a debreceni Református Nagytemplomhoz: szülei ott házasodtak össze, őt magát a Nagytemplomban keresztelték meg, volt a gyülekezet presbitere és a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka is. Az író emlékét a Karakter könyvesboltban és kávézóban nemcsak könyveivel, hanem ezentúl a Szabó Magda-sütikkel is őrzik - tette hozzá.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere jelezte: a sütemények az otthon szeretetét is megmutatják. Fontosnak nevezte átadni a történeteket, a tradíciót, a hagyományokat, amelyeket Szabó Magda ránk hagyott. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a debreceni turizmusnak fontos pillérei az egyházak. Megemlítette, hogy a Református Nagytemplomot évente mintegy 40 ezer ember keresi fel, közülük sokan betérnek a templom mögötti emlékkertben lévő kávézóba, ahol "most már ezzel a süteménnyel tovább mesélhetjük a Szabó Magda-sztorit".     

Porkoláb Gyöngyi kulturális menedzser kiemelte: Szabó Magda mindig tanítani akart minket, és még halála után 15 évvel is tanít. Most arra, hogy a hiányosságokból is lehet erőforrást kovácsolni - mondta, utalva arra, hogy az író maga nem szeretett sem főzni, sem sütni, mégis hagyott ránk például kiváló sütirecepteket.

Tóth Ibolya cukrász, aki megálmodta és elkészítette az író emlékét tovább éltető édességet, fontosnak nevezte, hogy minden a debreceniségről szóljon. Szavai szerint ezért került össze a keresztény jelkép dióval a debreceni cukrászathoz nagyban kötődő mézeskalács-fűszer, a csokoládéval a kávé, a desszert közepébe pedig az üdeséget, nőiességet tükröző feketeribizli. A csokis, diós, kávés, mézeskalács és lekváros ízesítésű Szabó Magda-sütit kizárólag Debrecenben, a Karakter kávéházban lehet megkóstolni - hangzott el a sajtótájékoztatón.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?