Pulykakakas helyett Szabó Magda-süteménnyel csábít Debrecen

Szabó Magda debreceni születésű író receptjei által ihletett süteményt kínálnak szerdától a nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban - jelentették be egyházi és városi vezetők a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Oláh István, a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy a reformátusok a változás, az újítás hívei, így született meg a Szabó Magda receptkönyveiből válogatott, ihletett édesség. Emlékeztetett rá, hogy Szabó Magda különösen kötődött a debreceni Református Nagytemplomhoz: szülei ott házasodtak össze, őt magát a Nagytemplomban keresztelték meg, volt a gyülekezet presbitere és a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka is. Az író emlékét a Karakter könyvesboltban és kávézóban nemcsak könyveivel, hanem ezentúl a Szabó Magda-sütikkel is őrzik - tette hozzá.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere jelezte: a sütemények az otthon szeretetét is megmutatják. Fontosnak nevezte átadni a történeteket, a tradíciót, a hagyományokat, amelyeket Szabó Magda ránk hagyott. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a debreceni turizmusnak fontos pillérei az egyházak. Megemlítette, hogy a Református Nagytemplomot évente mintegy 40 ezer ember keresi fel, közülük sokan betérnek a templom mögötti emlékkertben lévő kávézóba, ahol "most már ezzel a süteménnyel tovább mesélhetjük a Szabó Magda-sztorit".     

Porkoláb Gyöngyi kulturális menedzser kiemelte: Szabó Magda mindig tanítani akart minket, és még halála után 15 évvel is tanít. Most arra, hogy a hiányosságokból is lehet erőforrást kovácsolni - mondta, utalva arra, hogy az író maga nem szeretett sem főzni, sem sütni, mégis hagyott ránk például kiváló sütirecepteket.

Tóth Ibolya cukrász, aki megálmodta és elkészítette az író emlékét tovább éltető édességet, fontosnak nevezte, hogy minden a debreceniségről szóljon. Szavai szerint ezért került össze a keresztény jelkép dióval a debreceni cukrászathoz nagyban kötődő mézeskalács-fűszer, a csokoládéval a kávé, a desszert közepébe pedig az üdeséget, nőiességet tükröző feketeribizli. A csokis, diós, kávés, mézeskalács és lekváros ízesítésű Szabó Magda-sütit kizárólag Debrecenben, a Karakter kávéházban lehet megkóstolni - hangzott el a sajtótájékoztatón.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.