Rekordszámú nevezés a kenyérversenyen

Idén érkezett a legtöbb termék a Magyar Pékszövetség által 13. alkalommal kiírt szakmai versenyre: közel 100 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A benevezett termékek egyike lesz 2024-ben az Ország Kenyere, a Szent István napi kenyér. A szakmai zsűri első körben már kiválasztott kategóriánként 9-9 terméket, amelyek bekerültek a kiválasztás második fordulójába.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb: idén közel 100 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 33 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég 38 termékkel jelentkezett, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 cég küldte el 27 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.

A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.

A legnépszerűbb Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.

A szakmai zsűri első körben már kiválasztott kategóriánként 9-9 terméket, amelyek bekerültek a kiválasztás második fordulójába
A szakmai zsűri első körben már kiválasztott kategóriánként 9-9 terméket, amelyek bekerültek a kiválasztás második fordulójába
Fotó: Magyar Pékszövetség

A Sós sétáló sütemény kategóriájának követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak.

„Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód a versenytermékeknél is. Fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak”

– mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A technológiai korszerűsítés következtében az elmúlt években egyre inkább olyan érési folyamatokkal dolgoznak a pékek, amelyek emészthetőbbé teszik a termékeket – tette hozzá. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak magvakat, például tönkölyt, alakort, egyéb egészséges anyagokat.

A benevezett termékek egyike lesz 2024-ben az Ország Kenyere, a Szent István napi kenyér
A benevezett termékek egyike lesz 2024-ben az Ország Kenyere, a Szent István napi kenyér
Fotó: Magyar Pékszövetség

A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába mindhárom kategóriában 9-9 termék jutott be, amelyeket sajtónyilvános zsűrizésen fognak elbírálni a szakemberek.

A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sós sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.

 

 

 

A legjobb péktermékek legjobbját június 6-án sajtónyilvános bírálaton választják ki a szakemberek.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.