Ismét valami egyedülállót készített a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata ispirált ételek és szederkert került bemutatásra, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói, mely egy új csapat, a Vineyard Sofitel Team megalakulását jelentette. A magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi kézműves bor elkészítését tűzték ki célul. A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában értő és figyelő szemekkel dolgoztak a szőlőtőkék mellett, hogy egy olyan bor készülhessen el végül, mely valóban a Sofitel szálloda saját bora lehet. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített.
A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk. Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából, a kadarkából készül. Erre a fajta borra jellemző, hogy kiemelkedően fűszeres zamatú. Szentesi József szőlőtermelő dombjai az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk. A végül elnyert tökéletes aroma titka, hogy Szentesi József régi növényeket olt be, mely beoltott fajtákat úgy választja ki, hogy folyamatosan tanulmányozza a régi könyveket és bújja az archívumokat, míg mellette folyamatosan új palántákat is ültet. Szentesi József úttörőnek számít a phyloxera elleni harcban, főleg annak magyar vonatkozású altörzsei elleni küzdelemben, mely a szőlőtermelésben komoly károkat okozó rovarfaj.
A Sofitel Szölöskert csapata az utóbbi időben együtt élt, együtt lélegzett a borásszal és minden a szőlőtermelésben fontos mozzanatnál és határkőnél jelen voltak azon túl, hogy hétről hétre végezték az elengedhetetlen munkálatokat a termelési területen. Válogattak, gazoltak, gyomláltak, illetve úgynevezett zöld szüretet tartottak, melynek célja, hogy elég napfényhez juttassa a csodásan növekedő fürtöket. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest étteremben, melyről úgy tudjanak mesélni a bort kedvelő vendégeknek, mint saját gyermekükről, akinek a fogantatásánál és születésénél is jelen voltak. Ez nem csak a szállodában található borok, de a szolgáltatások magasabb színvonalát is eredményezi, mely azon túl, hogy újabb kapocsként szolgál Magyarország és Franciaország között, a korábban már bemutatott Plant for the Planet („Ültess a bolygóért”) programban való részvételt is tovább erősíti, melynek célja erdőtelepítés által gyógyítani a Föld erőforrásainak meglévő sebeit és környezettudatos életmódot folytatni az év 365 napján.
A fehérbor tiszteletére rendezett party során, a gyümölcsös zamatú Ries-Link mellé, a francia sajtok, sonkák, kenyérkülönlegességek és természetesen az elengedhetetlen francia chansonok párosultak a legkitűnőbb kísérőnek. Eme bor kóstolgatása, ízlelése sok kiváltságos vendéget inspirált a borosüveg design vesenyben való indulásra, melynek nyertese másodmagával Párizsban tölthet egy hétvégét, valamint saját alkotását viszontláthatja a következő Sofitel kézmüves bor cimkéjén. Elmondhatjuk, hogy egy igazi francia borünnep koronázta meg az első kézműves Sofitel bor létrejöttét.
A most elkészült Ries-Link (54% Riesling, 33% Zengő, 13% zöld veltelini) most már a Paris Budapest étterembe betérő vendégek is megízlelhetik, és a csodálatos Budapesti kilátás mellett egy olyan vidékre is elkalauzolja érzésben a borrajongókat, mely tökéletes megnyugvást, ugyanakkor a francia kacérságot hordozza magában, ha csak egy pohár bornyi idő erejéig is.
Saját házi készítésű kézműves borünnep a Sofitelben
A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül bemutatásra került a Sofitel kézműves fehérbora.

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje
Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból
A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején
Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon
Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.