Saját házi készítésű kézműves borünnep a Sofitelben

A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül bemutatásra került a Sofitel kézműves fehérbora.

Ismét valami egyedülállót készített a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata ispirált ételek és szederkert került bemutatásra, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói, mely egy új csapat, a Vineyard Sofitel Team megalakulását jelentette. A magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi kézműves bor elkészítését tűzték ki célul. A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában értő és figyelő szemekkel dolgoztak a szőlőtőkék mellett, hogy egy olyan bor készülhessen el végül, mely valóban a Sofitel szálloda saját bora lehet. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített.
A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk. Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából, a kadarkából készül. Erre a fajta borra jellemző, hogy kiemelkedően fűszeres zamatú. Szentesi József szőlőtermelő dombjai az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk. A végül elnyert tökéletes aroma titka, hogy Szentesi József régi növényeket olt be, mely beoltott fajtákat úgy választja ki, hogy folyamatosan tanulmányozza a régi könyveket és bújja az archívumokat, míg mellette folyamatosan új palántákat is ültet. Szentesi József úttörőnek számít a phyloxera elleni harcban, főleg annak magyar vonatkozású altörzsei elleni küzdelemben, mely a szőlőtermelésben komoly károkat okozó rovarfaj.
A Sofitel Szölöskert csapata az utóbbi időben együtt élt, együtt lélegzett a borásszal és minden a szőlőtermelésben fontos mozzanatnál és határkőnél jelen voltak azon túl, hogy hétről hétre végezték az elengedhetetlen munkálatokat a termelési területen. Válogattak, gazoltak, gyomláltak, illetve úgynevezett zöld szüretet tartottak, melynek célja, hogy elég napfényhez juttassa a csodásan növekedő fürtöket. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest étteremben, melyről úgy tudjanak mesélni a bort kedvelő vendégeknek, mint saját gyermekükről, akinek a fogantatásánál és születésénél is jelen voltak. Ez nem csak a szállodában található borok, de a szolgáltatások magasabb színvonalát is eredményezi, mely azon túl, hogy újabb kapocsként szolgál Magyarország és Franciaország között, a korábban már bemutatott Plant for the Planet („Ültess a bolygóért”) programban való részvételt is tovább erősíti, melynek célja erdőtelepítés által gyógyítani a Föld erőforrásainak meglévő sebeit és környezettudatos életmódot folytatni az év 365 napján.
A fehérbor tiszteletére rendezett party során, a gyümölcsös zamatú Ries-Link mellé, a francia sajtok, sonkák, kenyérkülönlegességek és természetesen az elengedhetetlen francia chansonok párosultak a legkitűnőbb kísérőnek. Eme bor kóstolgatása, ízlelése sok kiváltságos vendéget inspirált a borosüveg design vesenyben való indulásra, melynek nyertese másodmagával Párizsban tölthet egy hétvégét, valamint saját alkotását viszontláthatja a következő Sofitel kézmüves bor cimkéjén. Elmondhatjuk, hogy egy igazi francia borünnep koronázta meg az első kézműves Sofitel bor létrejöttét.
A most elkészült Ries-Link (54% Riesling, 33% Zengő, 13% zöld veltelini) most már a Paris Budapest étterembe betérő vendégek is megízlelhetik, és a csodálatos Budapesti kilátás mellett egy olyan vidékre is elkalauzolja érzésben a borrajongókat, mely tökéletes megnyugvást, ugyanakkor a francia kacérságot hordozza magában, ha csak egy pohár bornyi idő erejéig is.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.