Sok vendéglátóipari cég dől be

Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.

A cég MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye a szálláshely-szolgáltatók bedőlési (csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított) aránya az idén augusztus elején 1,65 százalék volt. A 2014 év végi adatokhoz képest így is javult a helyzet, akkor az éttermek esetében 6,06 százalék, a szállodáknál 2,26 százalék volt ez a mutató. Az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén csaknem 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25 500-at. 2015 januárja óta közel 4 százalékkal csökkent a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint 2 százalékos volt csak a csökkenés. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 százalékos éves visszaesés is elképzelhető a Bisnode szerint.

Az elemzés készítői úgy látják, a tavalyinál kevesebb felszámolás lesz idén a szektorban. Ennek oka, hogy pozitívak a piaci trendek, a statisztikai hivatal adatai szerint júniusban az egy évvel korábbihoz képest a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, míg a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt. Míg 2014-ben közel 100 szálláshely-szolgáltatót számoltak fel, a jelenlegi trendek alapján év végére ez a szám hozzávetőlegesen 70 körül alakul majd. Tavaly több mint 1500 éttermi szolgáltató felszámolása indult meg, idén pedig eddig csupán félezer, ami év végére is várhatóan 1000 körül marad.

Az Airbnb-n keresztül a legfrissebb becslések alapján nagyjából 8000 lakást - amelyből mintegy 3500 budapesti - lehet kivenni Magyarországon. A közlemény idézi Niklai Ákost, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (Szállodaszövetség) elnökét, aki szerint ezek a szolgáltatók a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. A végelszámolások számában azonban év végére minden területen közel 10 százalékos növekedés várható a Bisnode elemzése alapján. A tájékoztatás idézi Kovács Lászlót, a Vendéglátó Ipartestület elnökét, aki szerint már egy ideje tart a jó szakemberek külföldre vándorlása, és mostanra fogyott el az itthoni tartalék. A testület szerint béremelések szükségesek a szektorban, hogy visszatérjen a munkaerő, ami azonban az árak emelkedésével fog járni.

Tavaly a tíz legnagyobb vendéglátóipari cég összesített adózás előtti eredménye meghaladta a 4,5 milliárd forintot, mindössze kettő könyvelt el veszteséget. A legnagyobbak listáján szerepel a McDonald's, amely 2014-ben több mint 22 milliárd forint árbevételt ért el Magyarországon - olvasható a Bisnode tájékoztatásában. A Szállodaszövetség adatai alapján a hazai turizmus 9 százalékkal járul hozzá a hazai össztermék (GDP) növekedéséhez, mintegy 318 ezer embert foglalkoztat, valamint több mint 27 ezer társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban - ismereti a Bisnode

Forrás: MTI

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.