Sok vendéglátóipari cég dől be

Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.

A cég MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye a szálláshely-szolgáltatók bedőlési (csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított) aránya az idén augusztus elején 1,65 százalék volt. A 2014 év végi adatokhoz képest így is javult a helyzet, akkor az éttermek esetében 6,06 százalék, a szállodáknál 2,26 százalék volt ez a mutató. Az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén csaknem 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25 500-at. 2015 januárja óta közel 4 százalékkal csökkent a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint 2 százalékos volt csak a csökkenés. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 százalékos éves visszaesés is elképzelhető a Bisnode szerint.

Az elemzés készítői úgy látják, a tavalyinál kevesebb felszámolás lesz idén a szektorban. Ennek oka, hogy pozitívak a piaci trendek, a statisztikai hivatal adatai szerint júniusban az egy évvel korábbihoz képest a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, míg a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt. Míg 2014-ben közel 100 szálláshely-szolgáltatót számoltak fel, a jelenlegi trendek alapján év végére ez a szám hozzávetőlegesen 70 körül alakul majd. Tavaly több mint 1500 éttermi szolgáltató felszámolása indult meg, idén pedig eddig csupán félezer, ami év végére is várhatóan 1000 körül marad.

Az Airbnb-n keresztül a legfrissebb becslések alapján nagyjából 8000 lakást - amelyből mintegy 3500 budapesti - lehet kivenni Magyarországon. A közlemény idézi Niklai Ákost, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (Szállodaszövetség) elnökét, aki szerint ezek a szolgáltatók a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. A végelszámolások számában azonban év végére minden területen közel 10 százalékos növekedés várható a Bisnode elemzése alapján. A tájékoztatás idézi Kovács Lászlót, a Vendéglátó Ipartestület elnökét, aki szerint már egy ideje tart a jó szakemberek külföldre vándorlása, és mostanra fogyott el az itthoni tartalék. A testület szerint béremelések szükségesek a szektorban, hogy visszatérjen a munkaerő, ami azonban az árak emelkedésével fog járni.

Tavaly a tíz legnagyobb vendéglátóipari cég összesített adózás előtti eredménye meghaladta a 4,5 milliárd forintot, mindössze kettő könyvelt el veszteséget. A legnagyobbak listáján szerepel a McDonald's, amely 2014-ben több mint 22 milliárd forint árbevételt ért el Magyarországon - olvasható a Bisnode tájékoztatásában. A Szállodaszövetség adatai alapján a hazai turizmus 9 százalékkal járul hozzá a hazai össztermék (GDP) növekedéséhez, mintegy 318 ezer embert foglalkoztat, valamint több mint 27 ezer társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban - ismereti a Bisnode

Forrás: MTI

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.