Sok vendéglátóipari cég dől be

Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.

A cég MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye a szálláshely-szolgáltatók bedőlési (csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított) aránya az idén augusztus elején 1,65 százalék volt. A 2014 év végi adatokhoz képest így is javult a helyzet, akkor az éttermek esetében 6,06 százalék, a szállodáknál 2,26 százalék volt ez a mutató. Az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén csaknem 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25 500-at. 2015 januárja óta közel 4 százalékkal csökkent a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint 2 százalékos volt csak a csökkenés. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 százalékos éves visszaesés is elképzelhető a Bisnode szerint.

Az elemzés készítői úgy látják, a tavalyinál kevesebb felszámolás lesz idén a szektorban. Ennek oka, hogy pozitívak a piaci trendek, a statisztikai hivatal adatai szerint júniusban az egy évvel korábbihoz képest a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, míg a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt. Míg 2014-ben közel 100 szálláshely-szolgáltatót számoltak fel, a jelenlegi trendek alapján év végére ez a szám hozzávetőlegesen 70 körül alakul majd. Tavaly több mint 1500 éttermi szolgáltató felszámolása indult meg, idén pedig eddig csupán félezer, ami év végére is várhatóan 1000 körül marad.

Az Airbnb-n keresztül a legfrissebb becslések alapján nagyjából 8000 lakást - amelyből mintegy 3500 budapesti - lehet kivenni Magyarországon. A közlemény idézi Niklai Ákost, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (Szállodaszövetség) elnökét, aki szerint ezek a szolgáltatók a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. A végelszámolások számában azonban év végére minden területen közel 10 százalékos növekedés várható a Bisnode elemzése alapján. A tájékoztatás idézi Kovács Lászlót, a Vendéglátó Ipartestület elnökét, aki szerint már egy ideje tart a jó szakemberek külföldre vándorlása, és mostanra fogyott el az itthoni tartalék. A testület szerint béremelések szükségesek a szektorban, hogy visszatérjen a munkaerő, ami azonban az árak emelkedésével fog járni.

Tavaly a tíz legnagyobb vendéglátóipari cég összesített adózás előtti eredménye meghaladta a 4,5 milliárd forintot, mindössze kettő könyvelt el veszteséget. A legnagyobbak listáján szerepel a McDonald's, amely 2014-ben több mint 22 milliárd forint árbevételt ért el Magyarországon - olvasható a Bisnode tájékoztatásában. A Szállodaszövetség adatai alapján a hazai turizmus 9 százalékkal járul hozzá a hazai össztermék (GDP) növekedéséhez, mintegy 318 ezer embert foglalkoztat, valamint több mint 27 ezer társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban - ismereti a Bisnode

Forrás: MTI

Forrás: Vendég&Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.