Sörözők, presszók: folytatódik a vidéki vendéglátást fejlesztő program

Az ezer fősnél kisebb lélekszámú települések italüzleteinek fejlesztésére igénybe vehető új konstrukcióra március 3-tól nyújthatják be igényüket a sörözők, borozók és presszók üzemeltetői. A program jelentőségét mutatja, hogy az ország számos különböző pontjáról már az első napon több tucat falusi kiskocsma üzemeltetője adta be igénylését.

Az új pályázat a tavaly meghirdetett ágazati támogatási program folytatása, amely eredményeként eddig több mint 3300 pályázó nyert el támogatást országszerte.

A tavaly májusban indított, vidéki vendéglátó üzletek versenyképességének erősítését szolgáló ágazati támogatási programban hat üzlettípusban üzletenként egymillió forintos forrást igényelhettek a szolgáltatók. Segítségével jelentős mértékben fejleszthették technológiai lehetőségeiket, és modernizálhatták szolgáltatásaikat. A kiírási kritériumok értelmében bármely, egész éves nyitva tartású vidéki vendéglátóhely üzemeltetője kaphatott fejlesztési forrást működési stabilitását célzó vagy energiamegtakarítást eredményező fejlesztéshez, eszközbeszerzéshez.

„Az igénylést minden olyan üzemeltető esetében pozitívan bíráltuk el, amely a kiírás kritériumainak és az elvárt szakmai, műszaki tartalomnak megfelelt. Emellett a támogatás további kiemelt célja volt az is, hogy egyszerűen, rövid átfutási idővel és minimális adminisztráció mellett juthassanak fejlesztési forrásokhoz a vidéki vendéglátó üzletek”

‒ hangsúlyozta Suhajda-Molnár Anikó, a támogatáskezelő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.


Fotó: Depositphotos

A benyújtott pályázatok közel 94 százalékát bírálták el eddig pozitívan, így a mai napig országszerte több mint 3300 pályázó nyert el támogatást. A beérkezett igénylések döntő többségét, több mint 2200-at eszközbeszerzésre nyújtották be. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerén keresztül Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyék szolgáltatói adták be a legtöbb pályázatot.

A kistelepülések italüzleteinek támogatására megjelentetett új konstrukciót is máris jelentős érdeklődés övezi.

Már az első huszonnégy órában az ország számos pontjáról érkeztek támogatási igények a kisfalvak kocsmáinak üzemeltetőitől. Emellett jelentős számban keresték további információkért a folyamatosan elérhető ügyfélszolgálatot is. Az április 3-áig nyitva álló felhívás a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el.

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.