Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

A keretezett cégér eredetileg a pesti Király utca 40. szám alatti Bécsi Sörcsarnokot vagy Serházat díszítette, és arra szolgált, hogy felhívja a járókelők figyelmét az üzletre. Az alkotás Gambrinus királyt ábrázolja egy söröspincében, a hordók között, amint vidáman nézegeti a kezében tartott aranyló söröspoharat. A kép főszereplője nem más, mint a sörivók és a sörkészítők patrónusa, valódi nevén I. János flandriai herceg, aki a legendák szerint maga is szenvedélyes sörivó volt. Az egyik hordón bakkecske kifaragott képe látható, félreérthetetlen célzással az 1850-es évektől a pesti sörházakban is főzött Baksörre.

A Bécsi Sörház arról volt híres, hogy itt lehetett a legjobb schwechati sört kapni és a Dreher Antal eredeti bécsi sörfőzdéjében készült lager sört is itt népszerűsítették. A sörház egyik későbbi tulajdonosa maga Gundel János, a nagy vendéglátós dinasztia alapítója volt, aki 1869-ben vásárolta meg az üzletet. A festményt még id. Dreher Antal is láthatta eredetiben.

A műalkotást stílusjegyei és legújabb kutatások alapján feltehetően Kiss Bálint (1802-1868) festőművész, grafikus készítette, azonban az eredeti alkotót már száz éve sem ismerték pontosan, a festmény jelöletlen. A magyar sörfőzés legendás múltjáról tanúskodó festmény túlélte az évszázadokat és még az 1930-as években is eredeti helyén, a sörcsarnokban állt egy másik Gambrinus festménnyel együtt. Most ismét cégérként a Dreher Sörmúzeumba betérő látogatókat fogadja, mely a pandémia miatti bezártság után június 1-jén nyitja meg a kapuit.

„A Gambrinus cégér ikonikus lenyomata a magyar sörfőzés hőskorának, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ápoljuk és megőrizzük az utókornak. Büszkék vagyunk rá, hogy Fazekas Gyöngyi keze által született újjá ez a legendás alkotás. Igazi relikvia ez a történelem és a sörök szerelmeseinek: már csak ezért is érdemes lesz megtekinteni a hamarosan újranyitó Dreher Sörmúzeumot” – árulta el Török Róbert, az intézmény művészeti tanácsadója.

Forrás: Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.