Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

A keretezett cégér eredetileg a pesti Király utca 40. szám alatti Bécsi Sörcsarnokot vagy Serházat díszítette, és arra szolgált, hogy felhívja a járókelők figyelmét az üzletre. Az alkotás Gambrinus királyt ábrázolja egy söröspincében, a hordók között, amint vidáman nézegeti a kezében tartott aranyló söröspoharat. A kép főszereplője nem más, mint a sörivók és a sörkészítők patrónusa, valódi nevén I. János flandriai herceg, aki a legendák szerint maga is szenvedélyes sörivó volt. Az egyik hordón bakkecske kifaragott képe látható, félreérthetetlen célzással az 1850-es évektől a pesti sörházakban is főzött Baksörre.

A Bécsi Sörház arról volt híres, hogy itt lehetett a legjobb schwechati sört kapni és a Dreher Antal eredeti bécsi sörfőzdéjében készült lager sört is itt népszerűsítették. A sörház egyik későbbi tulajdonosa maga Gundel János, a nagy vendéglátós dinasztia alapítója volt, aki 1869-ben vásárolta meg az üzletet. A festményt még id. Dreher Antal is láthatta eredetiben.

A műalkotást stílusjegyei és legújabb kutatások alapján feltehetően Kiss Bálint (1802-1868) festőművész, grafikus készítette, azonban az eredeti alkotót már száz éve sem ismerték pontosan, a festmény jelöletlen. A magyar sörfőzés legendás múltjáról tanúskodó festmény túlélte az évszázadokat és még az 1930-as években is eredeti helyén, a sörcsarnokban állt egy másik Gambrinus festménnyel együtt. Most ismét cégérként a Dreher Sörmúzeumba betérő látogatókat fogadja, mely a pandémia miatti bezártság után június 1-jén nyitja meg a kapuit.

„A Gambrinus cégér ikonikus lenyomata a magyar sörfőzés hőskorának, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ápoljuk és megőrizzük az utókornak. Büszkék vagyunk rá, hogy Fazekas Gyöngyi keze által született újjá ez a legendás alkotás. Igazi relikvia ez a történelem és a sörök szerelmeseinek: már csak ezért is érdemes lesz megtekinteni a hamarosan újranyitó Dreher Sörmúzeumot” – árulta el Török Róbert, az intézmény művészeti tanácsadója.

Forrás: Store Insider


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.