A győztes sajtot egy Quesos y Besos (Sajtok és Csókok) elnevezésű, szerény méretű családi vállalkozás állítja elő. Érdekesség, hogy a jaeni székhelyű cég professzionális szinten mindössze öt éve űzi a sajtkészítés mesterségét.
A Penicillium Candidum nevű nemespenésszel érlelt Olavidia egyedülálló megjelenéséért és aromájáért leginkább a sajt közepét átszelő olajbogyómaghamu-réteg a felelős.
A nem mellesleg Spanyolországban megrendezett globális megmérettetésen a dobogó második fokán egy francia lágy sajt, a harmadikon pedig egy barlangban érlelt holland gouda végzett.
Mind ezen felül a tornán különböző, Japánból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Olaszországból, Ausztriából és Svédországból származó pályaművek Super Gold elismerésben részesültek.
A tavalyi versenyen a zsűri egy Oregon-állambeli (USA) műhely Rogue River Blue elnevezésű, organikus kéksajtját ítélte a legkiemelkedőbbnek.
Forrás: Store Insider