Szakmai Összefogás a vendéglátóipari tanulókért

2014. február 25-én a budapesti, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola adott helyszínt a Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének. A szakmai egyeztetés legfontosabb témái a szakképzések finanszírozása és a szakközépiskolások gyakorlati képzései voltak. 

A közgyűlésen több jeles szakértő társaságában ismertette Varga Zoltán, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakértő igazgató-helyettese, a szakmai egyeztetésen tárgyalt napirendi pontokat. 

Az egyeztetés első felének központi témája a szakképzések finanszírozása volt. Azon belül, a  szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozási problémái. Mit biztosít az iskoláknak a fenntartó, melyik szakképzési évfolyamra? Duális szakképzésben a gyakorlati képző kötelezettségei, képzőhely akkreditáció.

Ezután a szakközépiskolások gyakorlati képzése és képzési ideje került napirendre. Az aktuális iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra.

A napirendi pontokon kívül Láng László bemutatta több európai országon átívelő projektet, amelyben jelenleg dolgozik, kérte a jelen lévők segítségét további munkájához. Vojtek Éva röviden ismertette, tájékoztatta a megjelenteket mobilitással kapcsolatos munkájáról. Végül bemutatásra kerültek a www.dualis.hu oldalról letölthető, szakmacsoportot érintő pályaválasztási kisfilmek.

A jelen lévők a tárgyalt napirendi pontok alapján javaslatot állítanak össze Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár asszony részére.

A Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének résztvevői:

Balogh István Ferenc elnök Magyar Éttermi Mesterklub

Dr. Böröcz Lajos főtitkár Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége

Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

Elek Csaba oktatási osztályvezető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Fábián Eszter Nemzetgazdasági Minisztérium

Kovács László Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége

Kovács László elnök Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Kovácsné Szaladják Annamária felnőttképzési szakértő Gasztromediátor

Kakusziné Körtvélyesi Anikó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Láng László Lukács Attila Magyar Szállodák és Éttermek Szövettsége

Némedi József elnök Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Pataki János elnök Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Semsei Rudolf tagozatvezető Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége Rendezvénygasztronómiai tagozat

Török István elnök Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

Varga Zoltán szakmai igazgató-helyettes Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Várhelyi Miklós Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Vomberg Frigyes Magyar Gasztronómiai Egyesület

Zoltai Anna osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc - biztonsági Hivatal, Élelmiszer és Takarmány - biztonsági Igazgatóság, Vendéglátás - és Étkeztetés Felügyeleti Osztály

 

 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.