A közgyűlésen több jeles szakértő társaságában ismertette Varga Zoltán, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakértő igazgató-helyettese, a szakmai egyeztetésen tárgyalt napirendi pontokat.
Az egyeztetés első felének központi témája a szakképzések finanszírozása volt. Azon belül, a szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozási problémái. Mit biztosít az iskoláknak a fenntartó, melyik szakképzési évfolyamra? Duális szakképzésben a gyakorlati képző kötelezettségei, képzőhely akkreditáció.
Ezután a szakközépiskolások gyakorlati képzése és képzési ideje került napirendre. Az aktuális iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra.
A napirendi pontokon kívül Láng László bemutatta több európai országon átívelő projektet, amelyben jelenleg dolgozik, kérte a jelen lévők segítségét további munkájához. Vojtek Éva röviden ismertette, tájékoztatta a megjelenteket mobilitással kapcsolatos munkájáról. Végül bemutatásra kerültek a www.dualis.hu oldalról letölthető, szakmacsoportot érintő pályaválasztási kisfilmek.
A jelen lévők a tárgyalt napirendi pontok alapján javaslatot állítanak össze Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár asszony részére.
A Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének résztvevői:
Balogh István Ferenc elnök Magyar Éttermi Mesterklub
Dr. Böröcz Lajos főtitkár Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége
Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium
Elek Csaba oktatási osztályvezető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Fábián Eszter Nemzetgazdasági Minisztérium
Kovács László Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége
Kovács László elnök Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Kovácsné Szaladják Annamária felnőttképzési szakértő Gasztromediátor
Kakusziné Körtvélyesi Anikó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Láng László Lukács Attila Magyar Szállodák és Éttermek Szövettsége
Némedi József elnök Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
Pataki János elnök Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Semsei Rudolf tagozatvezető Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége Rendezvénygasztronómiai tagozat
Török István elnök Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület
Varga Zoltán szakmai igazgató-helyettes Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Várhelyi Miklós Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Vomberg Frigyes Magyar Gasztronómiai Egyesület
Zoltai Anna osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc - biztonsági Hivatal, Élelmiszer és Takarmány - biztonsági Igazgatóság, Vendéglátás - és Étkeztetés Felügyeleti Osztály
Forrás: Vendég & Hotel