Szakmai Összefogás a vendéglátóipari tanulókért

2014. február 25-én a budapesti, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola adott helyszínt a Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének. A szakmai egyeztetés legfontosabb témái a szakképzések finanszírozása és a szakközépiskolások gyakorlati képzései voltak. 

A közgyűlésen több jeles szakértő társaságában ismertette Varga Zoltán, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakértő igazgató-helyettese, a szakmai egyeztetésen tárgyalt napirendi pontokat. 

Az egyeztetés első felének központi témája a szakképzések finanszírozása volt. Azon belül, a  szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozási problémái. Mit biztosít az iskoláknak a fenntartó, melyik szakképzési évfolyamra? Duális szakképzésben a gyakorlati képző kötelezettségei, képzőhely akkreditáció.

Ezután a szakközépiskolások gyakorlati képzése és képzési ideje került napirendre. Az aktuális iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra.

A napirendi pontokon kívül Láng László bemutatta több európai országon átívelő projektet, amelyben jelenleg dolgozik, kérte a jelen lévők segítségét további munkájához. Vojtek Éva röviden ismertette, tájékoztatta a megjelenteket mobilitással kapcsolatos munkájáról. Végül bemutatásra kerültek a www.dualis.hu oldalról letölthető, szakmacsoportot érintő pályaválasztási kisfilmek.

A jelen lévők a tárgyalt napirendi pontok alapján javaslatot állítanak össze Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár asszony részére.

A Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének résztvevői:

Balogh István Ferenc elnök Magyar Éttermi Mesterklub

Dr. Böröcz Lajos főtitkár Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége

Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

Elek Csaba oktatási osztályvezető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Fábián Eszter Nemzetgazdasági Minisztérium

Kovács László Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége

Kovács László elnök Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Kovácsné Szaladják Annamária felnőttképzési szakértő Gasztromediátor

Kakusziné Körtvélyesi Anikó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Láng László Lukács Attila Magyar Szállodák és Éttermek Szövettsége

Némedi József elnök Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Pataki János elnök Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Semsei Rudolf tagozatvezető Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége Rendezvénygasztronómiai tagozat

Török István elnök Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

Varga Zoltán szakmai igazgató-helyettes Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Várhelyi Miklós Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Vomberg Frigyes Magyar Gasztronómiai Egyesület

Zoltai Anna osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc - biztonsági Hivatal, Élelmiszer és Takarmány - biztonsági Igazgatóság, Vendéglátás - és Étkeztetés Felügyeleti Osztály

 

 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.