Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.

A Beerselection.hu sörszaküzlet és a Beerporn.hu sörmagazin 2018-ban harmadik alkalommal szervezte meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó „speciality” csoport lett, amely kategóriába a különleges, esetenként rendhagyó főzetek kerülhettek.

A mezőny összeállításához a szervezők a magyarországi kézműves sörfőzdéket kérték fel: a hazai kisüzemek kategóriánként 1-1 sörüket jelölhették a versenyre. Összesen 33 sörfőzde vállalkozott a megmérettetésre, akik szakmai szavazatokkal is segítették az Ország Söre kiválasztását.

A közönségszavazásban több mint 1500 sörkedvelő vett részt, akik szavazataiból mindkét kategóriában összeállt a legjobbak listája. A „speciality” sörök közül – azok stílusbeli változatossága miatt – tisztán a közönségszavazatok döntötték el a sorrendet. Ezek alapján a harmadik legnépszerűbb sörspecialitás a Reczer Ser T30 nevű Coffe Milk Stoutja lett, a második helyet a miskolci zip’s sörfőzde Habanero Never Dies nevű, chilis, new england sour pale ale söre szerezte meg, míg a legjobbnak a budapesti Fehér Nyúl Sörfőzde Rafa nevű, laktózzal és citromhéjjal készülő sour pale ale söre bizonyult.

A közönségszavazáson legjobb eredményt szerzett IPA-kat szerdán este, a Beerselection sörszaküzletben, vakkóstolón tartott bírálaton a szakmai zsűri (Reczer Gábor – Reczer Ser, Lados Péter – Yeast Side Sörfőzde, Kelemen Ottó – OK Brewery, Pazinczar Péter – TuffBuzz és Beer Week in Budapest) értékelte.

Harmadik helyezett lett a Mad Scientist Jam 72 IPA-ja, a második helyet a Horizont Sörök Gentle Bastard-ja szerezte meg. A zsűri egyhangú döntése szerint idén a legjobb IPA-nak választott tétel a szentesi Zentus Craft Beer, eredetileg a szegedi Cirmi Gasztrokocsma számára főzött, Tropical Kitty nevű IPA-ja lett.

A zsűri a kóstolást követően kiemelte, hogy a részt vevő sörfőzdék és a közönség szavazatai alapján a döntőig eljutott sörök egyaránt magas minőséget képviseltek, a sörökre adott pontszámok alapján szoros, de egyértelmű végeredmény született.

Az Ország Söre megmérettetésre legközelebb egy év múlva kerül sor, a szervezők ígérete szerint továbbra is igyekeznek a visszajelzések alapján tökéletesíteni a megmérettetés menetét, tovább emelve az Ország Söre díj presztízsét.

Forrás: Élelmiszer Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.