Szigorú dohányzás ellenes törvény Spanyolországban

Spanyolország népszerűtlen füsttel teli kávéházainak, bárjainak és szórakozóhelyeinek napjai meg vannak számlálva: januártól Nyugat-Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvényét vezetik be - adta hírül a Betegszoba egészségügyi közösségi portál.

Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól úgy, hogy sokan alig gondolnak rá. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 nyégyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nem dohányzó helységek szeretnének lenni.

A nagyobb üzleteknek egy nem dohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindenhol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást - a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500- 3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nem dohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja. ”A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti. (Betegszoba)


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.