Szigorú dohányzás ellenes törvény Spanyolországban

Spanyolország népszerűtlen füsttel teli kávéházainak, bárjainak és szórakozóhelyeinek napjai meg vannak számlálva: januártól Nyugat-Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvényét vezetik be - adta hírül a Betegszoba egészségügyi közösségi portál.

Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól úgy, hogy sokan alig gondolnak rá. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 nyégyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nem dohányzó helységek szeretnének lenni.

A nagyobb üzleteknek egy nem dohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindenhol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást - a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500- 3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nem dohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja. ”A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti. (Betegszoba)


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.