Szigorú dohányzás ellenes törvény Spanyolországban

Spanyolország népszerűtlen füsttel teli kávéházainak, bárjainak és szórakozóhelyeinek napjai meg vannak számlálva: januártól Nyugat-Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvényét vezetik be - adta hírül a Betegszoba egészségügyi közösségi portál.

Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól úgy, hogy sokan alig gondolnak rá. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 nyégyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nem dohányzó helységek szeretnének lenni.

A nagyobb üzleteknek egy nem dohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindenhol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást - a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500- 3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nem dohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja. ”A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti. (Betegszoba)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.