Szigorú dohányzás ellenes törvény Spanyolországban

Spanyolország népszerűtlen füsttel teli kávéházainak, bárjainak és szórakozóhelyeinek napjai meg vannak számlálva: januártól Nyugat-Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvényét vezetik be - adta hírül a Betegszoba egészségügyi közösségi portál.

Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól úgy, hogy sokan alig gondolnak rá. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 nyégyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nem dohányzó helységek szeretnének lenni.

A nagyobb üzleteknek egy nem dohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindenhol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást - a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500- 3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nem dohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja. ”A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti. (Betegszoba)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.