Szinte dobogós magyar szereplés az ifjúsági szakács VB-n

Kiss Erik jól teljesített a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Magyarországon bejegyzett és jövőre alapításának 30. évfordulóját ünneplő Chaine des Rotisseurs Baráti Aszteltársaság tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács), természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti ifjúsági szakács és sommelier versenyek győzteseinek, az ifjú tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az ifjúsági szakács világbajnokságon 27 év alatti 20-22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A magyar Chaine Egyesület a 2018. június 7.-én Budapesten rendezte meg a nemzeti válogató versenyt a METRO Gasztro Akadémián, melynek győztese, Kiss Erik a Four Seasons ifjú szakácsa képviselte Magyarországot a szeptember 7-én megrendezett Taipei világbajnokságon.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idén a verseny szervezői az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Taipeiben így számolni kell egy bárány fogással, mely lehetett az előétel vagy akár a főfogás is. A versenyzők Taipeiben idén is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Taipei Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Barka Áron, Maitre Rotisseur (Continental Hotel) negyedik alkalommal vett részt a nemzetközi zsűri munkájában, ez alkalommal a kóstoló zsűritagként.

A világverseny győztese idén kanadai versenyző lett, a dobogóra még a német és a finn versenyző állhatott fel. A Magyarországot képviselő Kiss Erik jól teljesített, a 22 versenyző közül a negyedik helyet szerezte meg.

Forrás: Vendég & Hotel


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.