Szinte dobogós magyar szereplés az ifjúsági szakács VB-n

Kiss Erik jól teljesített a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Magyarországon bejegyzett és jövőre alapításának 30. évfordulóját ünneplő Chaine des Rotisseurs Baráti Aszteltársaság tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács), természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti ifjúsági szakács és sommelier versenyek győzteseinek, az ifjú tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az ifjúsági szakács világbajnokságon 27 év alatti 20-22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A magyar Chaine Egyesület a 2018. június 7.-én Budapesten rendezte meg a nemzeti válogató versenyt a METRO Gasztro Akadémián, melynek győztese, Kiss Erik a Four Seasons ifjú szakácsa képviselte Magyarországot a szeptember 7-én megrendezett Taipei világbajnokságon.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idén a verseny szervezői az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Taipeiben így számolni kell egy bárány fogással, mely lehetett az előétel vagy akár a főfogás is. A versenyzők Taipeiben idén is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Taipei Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Barka Áron, Maitre Rotisseur (Continental Hotel) negyedik alkalommal vett részt a nemzetközi zsűri munkájában, ez alkalommal a kóstoló zsűritagként.

A világverseny győztese idén kanadai versenyző lett, a dobogóra még a német és a finn versenyző állhatott fel. A Magyarországot képviselő Kiss Erik jól teljesített, a 22 versenyző közül a negyedik helyet szerezte meg.

Forrás: Vendég & Hotel


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.