Szoboszlói hotel séfje nyert különdíjat a Bocuse-on

Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje büszkélkedhet a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjával, melyet első alkalommal adtak át a Bocuse d’Or séfverseny budapesti válogatóján. Az első helyen Veres István végzett, így ő képviselheti hazánkat a verseny európai fordulójában Tallinban.

Hat kiváló csapat mérte össze tudását február 5-én a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyének magyarországi döntőjén. A közel hatórás megmérettetés során a séfek fürj, kacsamáj, pisztráng és fejeskáposzta felhasználásával készítettek el egy hústálat és egy haltálat. A környezettudatosság kiemelt jelentőséget kapott a budapesti döntőn.

A versenyt évek óta támogató S.Pellegrino idén először különdíjjal jutalmazta azt a séfet, aki leginkább képviselte a fenntarthatóságot az alapanyagok terén és a főzés során keletkező hulladék csökkentésével. A díjat Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje vehette át. A hajdúszoboszlói versenyző csapatával összesítésben a rangos megmérettetés második helyezettjeként végzett.

„Fontos számunkra, hogy a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett versenyzők megfelelő elismerésben részesüljenek. Ennek érdekében már tavaly létrehoztunk egy különdíjat a S.Pellegrino Young Chef versenyen, idén pedig a Bocuse d’Or séfjeinek is szerettünk volna kedvezni. Reméljük, hogy az elismerésekkel a konyhaművészet iránt érdeklődők figyelmét is felhívjuk a társadalmilag felelős gasztronómia jelentőségére” – emelte ki a díjat átadó Stefania Cugerone, a S.Pellegrino Észak- és Közép-Európáért felelős területi menedzsere.

A zsűri a döntés során számos fenntarthatósági szempontot megvizsgált, többek közt a takarékosságot, a szelektív hulladékgyűjtést és a nem újrahasznosítható műanyagok használatát is. A díjazott csapat séfje, Kelemen Roland az ikonikus olasz márka jóvoltából elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, mely a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja. Fenyő Nándor commis chef munkáját a zsűri S.Pellegrino ajándékcsomaggal jutalmazta.

Forrás: Turizmus Online


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.