Támad a mákos tészta, hülyeséggel etetnek!

Az újonnan bevezetni kívánt közétkeztetési szabályokról úgy tűnik, mintha nem egy hozzáértő dietetikus, hanem egy bulvármagazinok fogyókúra rovatán szocializálódott, botcsinálta reform-szakácsnő állította volna össze. A tőle telhető legjobb szándékkal, persze. De a jó szándékról tudjuk, hol áll ebből az utcakő - írja a Harmonet.

A reform törekvések jókora hányada igenis üdvözlendő, a készülő törvény alapvetően jó irányba halad. Ám van nem egy olyan részlet benne, amely előtt széttárt karral állunk, és nem értjük, hogy a csudába kerülhetett a reform étkezés – egyébként igen sok túlkapást és ostobaságot is eltűrni képes – jókora repertoárjába. Rendben van, hogy a gyerekek tápláléka ne álljon döntően szénhidrátokból. De szükségük van szénhidrátra! Rendben van, hogy kerülni kellene az állati eredetű zsiradékot – mint például a sertészsír, de a tejtermékek zsírtartalmának üldözése gyermekeknél, valamint a vaj fölcserélése margarinra, bizony erősen megkérdőjelezi a törvénykező hozzáértését a reformtáplálkozás alapelveihez. (Egyébként lehet, hogy a lobbi érdekek érvényesítéséhez jól ért az illető így a tudással nincs baj, sem gazdasági, sem táplálkozás tudományi szinten, csak a kérdés, hogy hol melyik érdek győz a másik felett.) Azok az ételek tehát, melyek főleg szénhidrátot tartalmaznak, télen, szezonális ünnepekkor beugorhatnak a menübe – hiszen a gyerekek imádják ezeket, ráadásul egyes időszakokban tradíció is egy finom mákos kalács, vagy mákos tészta. Ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel, ha lehetséges! - írja a Harmonet

A tej, ami sosem látott tehenet

Mint a gyerek versben Mehemed. Az igazi tejben ugyanis van tejszín, van rajta tejföl, és a valódi tejből készül bizony a finom, adalék mentes, tiszta vaj is. Az igazi, jó tej zsírtartalma viszonylag magas. Ha már kinyerik belőle a tejfölt, a tejszínt, a zsírossági szintje csökken. A rendes tej tehát nem az, aminek az „értékeit” már többszörösen kinyerték, sokszorosan pasztörizálták, és mindenféle beavatkozással zsírmentesítették, hanem az, ami kijön a tehénből. A tej zsírszázalék szintje – sem a tejtermékek, sem a tej tekintetében nem üldözendő a gyerekek étkeztetésében. (Más kérdés egy diétázó felnőtt!) Emiatt teljesen alaptalan félelem, hogy a gyerekeket megóvjuk a tejben található zsiradékoktól. A vitaminok felszívódásához ugyanis szükség van zsírokra. A legjobb, ha ezt épp a tejtermékekből nyeri egy gyermek. Ugyanakkor ezért üdvözlendő az állati zsírok – különösen a magas koleszterin tartalmú sertés zsír – száműzése a gyerekek étrendjéből.

A kolbász és a löncshús halotti tora

Ugyancsak nemes cél, hogy a zsírban dúskáló kolbász, szalonna és a rémes alapanyagokból –tulajdonképpen húsipari melléktermékekből készülő – felvágottak és löncshúsok kiszorulnak a gyerekek tányérjáról. Szintén jókora piros pontot érdemel, hogy a gyerekek nem kaphatnak szörpöket és egyéb cukros italokat a közétkeztetésben. Ám a lekvárok tiltása megint csak egy kicsit érdekes. A lekváros étel főleg reggel szokott előkerülni. Reggel szénhidrátot fogyasztani ráadásul kifejezetten ajánlott is, ugyanis ebben az időszakban fogadja azt legjobban a gyerek szervezete. A lekvár jó esetben gyümölcsből készül . Cukor hozzáadásával. A lekvárnak azért érdemes lenne egy kis alpontban valami jól megfogalmazott kivételt adni. A csokoládé és a mogyorókrémek többsége valóban túl cukros és egészségtelen alapanyagokból áll - fogalmaz a Harmonet írása

Végre tudhatjuk, mit is eszik a gyerek!

Ha a közétkeztetésben kötelező jelleggel kifüggesztik, miből készült a kaja, amit a gyerekek fogyasztanak, a szülők az otthoni ételeket is tudatosabban állíthatják össze. Már csak azt várjuk, mikor jöhet el az aranykor, amikor a gyerek legalább A és B menü közül választhat majd és nem lesz olyan nap, amikor üres hassal ér haza és kieszi a fél hűtőt.

Összességében az előkészületben lévő törvény több jó irányelvet tartalmaz, mint amennyi nehezen indokolható irányelvet, ám marad a kérdés: mennyiből és mikorra lehet mindezt megvalósítani? (forrás: Harmonet, kép: Minap)


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.