Támad a mákos tészta, hülyeséggel etetnek!

Az újonnan bevezetni kívánt közétkeztetési szabályokról úgy tűnik, mintha nem egy hozzáértő dietetikus, hanem egy bulvármagazinok fogyókúra rovatán szocializálódott, botcsinálta reform-szakácsnő állította volna össze. A tőle telhető legjobb szándékkal, persze. De a jó szándékról tudjuk, hol áll ebből az utcakő - írja a Harmonet.

A reform törekvések jókora hányada igenis üdvözlendő, a készülő törvény alapvetően jó irányba halad. Ám van nem egy olyan részlet benne, amely előtt széttárt karral állunk, és nem értjük, hogy a csudába kerülhetett a reform étkezés – egyébként igen sok túlkapást és ostobaságot is eltűrni képes – jókora repertoárjába. Rendben van, hogy a gyerekek tápláléka ne álljon döntően szénhidrátokból. De szükségük van szénhidrátra! Rendben van, hogy kerülni kellene az állati eredetű zsiradékot – mint például a sertészsír, de a tejtermékek zsírtartalmának üldözése gyermekeknél, valamint a vaj fölcserélése margarinra, bizony erősen megkérdőjelezi a törvénykező hozzáértését a reformtáplálkozás alapelveihez. (Egyébként lehet, hogy a lobbi érdekek érvényesítéséhez jól ért az illető így a tudással nincs baj, sem gazdasági, sem táplálkozás tudományi szinten, csak a kérdés, hogy hol melyik érdek győz a másik felett.) Azok az ételek tehát, melyek főleg szénhidrátot tartalmaznak, télen, szezonális ünnepekkor beugorhatnak a menübe – hiszen a gyerekek imádják ezeket, ráadásul egyes időszakokban tradíció is egy finom mákos kalács, vagy mákos tészta. Ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel, ha lehetséges! - írja a Harmonet

A tej, ami sosem látott tehenet

Mint a gyerek versben Mehemed. Az igazi tejben ugyanis van tejszín, van rajta tejföl, és a valódi tejből készül bizony a finom, adalék mentes, tiszta vaj is. Az igazi, jó tej zsírtartalma viszonylag magas. Ha már kinyerik belőle a tejfölt, a tejszínt, a zsírossági szintje csökken. A rendes tej tehát nem az, aminek az „értékeit” már többszörösen kinyerték, sokszorosan pasztörizálták, és mindenféle beavatkozással zsírmentesítették, hanem az, ami kijön a tehénből. A tej zsírszázalék szintje – sem a tejtermékek, sem a tej tekintetében nem üldözendő a gyerekek étkeztetésében. (Más kérdés egy diétázó felnőtt!) Emiatt teljesen alaptalan félelem, hogy a gyerekeket megóvjuk a tejben található zsiradékoktól. A vitaminok felszívódásához ugyanis szükség van zsírokra. A legjobb, ha ezt épp a tejtermékekből nyeri egy gyermek. Ugyanakkor ezért üdvözlendő az állati zsírok – különösen a magas koleszterin tartalmú sertés zsír – száműzése a gyerekek étrendjéből.

A kolbász és a löncshús halotti tora

Ugyancsak nemes cél, hogy a zsírban dúskáló kolbász, szalonna és a rémes alapanyagokból –tulajdonképpen húsipari melléktermékekből készülő – felvágottak és löncshúsok kiszorulnak a gyerekek tányérjáról. Szintén jókora piros pontot érdemel, hogy a gyerekek nem kaphatnak szörpöket és egyéb cukros italokat a közétkeztetésben. Ám a lekvárok tiltása megint csak egy kicsit érdekes. A lekváros étel főleg reggel szokott előkerülni. Reggel szénhidrátot fogyasztani ráadásul kifejezetten ajánlott is, ugyanis ebben az időszakban fogadja azt legjobban a gyerek szervezete. A lekvár jó esetben gyümölcsből készül . Cukor hozzáadásával. A lekvárnak azért érdemes lenne egy kis alpontban valami jól megfogalmazott kivételt adni. A csokoládé és a mogyorókrémek többsége valóban túl cukros és egészségtelen alapanyagokból áll - fogalmaz a Harmonet írása

Végre tudhatjuk, mit is eszik a gyerek!

Ha a közétkeztetésben kötelező jelleggel kifüggesztik, miből készült a kaja, amit a gyerekek fogyasztanak, a szülők az otthoni ételeket is tudatosabban állíthatják össze. Már csak azt várjuk, mikor jöhet el az aranykor, amikor a gyerek legalább A és B menü közül választhat majd és nem lesz olyan nap, amikor üres hassal ér haza és kieszi a fél hűtőt.

Összességében az előkészületben lévő törvény több jó irányelvet tartalmaz, mint amennyi nehezen indokolható irányelvet, ám marad a kérdés: mennyiből és mikorra lehet mindezt megvalósítani? (forrás: Harmonet, kép: Minap)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.