Közétkeztetés cikkek
Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak
Könnyű a sztárséfeknek: fine dining menünél nincs költséghatár. Bezzeg, ha egy szoros keretből kellene sütni-főzni – jegyzete meg egy ismerősöm, amikor szóba hoztam a témát.
Valódi reformot szeretne a közétkeztetésben a KÖZSZÖV
Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége - írja a Magyar Nemzet. Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A szakmai szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, olyan változásokra van szükség, amelyek garantálják, hogy a lemorzsolódás helyett egyre többen vegyék igénybe a közétkeztetést, s jussanak egészséges, tápláló ételhez.
Itt a Nébih közétkeztetési információs oldala
Számos fontos változás lép életbe szeptember 1-jétől a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél. Ezentúl többek között középpontba kerülnek a hazai termékek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik. A pályázati folyamat és a beszerzések támogatása érdekében a Nébih létrehozta közétkeztetési információs oldalát. Az új tematikus weboldal nem csupán a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.
Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre
A 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.
Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben!
Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.
Közétkeztetési Szakácsverseny - Megvannak a döntősök!
Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.
Megjelent a Közétkeztetők Kézikönyve II. kötete
A közétkeztetés nemcsak szakma, hanem társadalmi felelősség és szigorú gazdálkodás is. Ebben a keretrendszerben működni nagyon nehéz feladat, főként most, hogy ezt az ágazatot sem kíméli a munkaerőhiány, piaci oldalról pedig az ételallergiások rohamosan növekvő igényeit is ki kell elégíteni.
Lehet melegíteni a platnit
A hétvégén megkezdődnek a közétkeztetési szakácsverseny elődöntői, a téma ezúttal "a nyári ételek" - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
Idén is lesz a közétkeztetési szakácsverseny
Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.
Kiírták a Közétkeztetési Szakácsversenyt
Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.
Nyolcezer miskolci diákra főznek a 300 milliós új konyhából
Átadták Miskolcon az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb főzőkonyháját, amely akár tízezer éhes gyerekszájat és képes kiszolgálni.
Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe!
A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.
Hazai ízek az AMC szakácsversenyén
Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, idei „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” elnevezésű szakiskolai szakácsverseny elődöntőjét március 3-4. között rendezték meg.
Ilyennek álmodják a magyar menzákat a Bocuse-osok
A központosítás egyik nyertese lehet a Hungast, amiről legutóbb a Sodexo felvásárlásával kapcsolatban lehetett hallani. Emellett azonban ők a Szupermenza nevű program elindítói is, melynek legfőbb alapelve, hogy jó ételeket készítsenek friss, magyar alapanyagokból, amit lehetőleg kulturált környezetben, nyugodtan fogyaszthatnak el a gyerekek. A Sodexo felvásárlásával a Hungast most már közel hétszáz közintézményben biztosítja az étkezést – ezeknek csak töredéke iskola vagy óvoda. Múlt héten egy nagyszabású rendezvény keretében mutatták be, hogy a menzakaját máshogy képzelik el, mint ahogy a mi fejünkben van.
Április közepéig lehet nevezni a közétkeztetési szakácsversenyre
Április 18-ig fogadja a nevezéseket a Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018 versenyre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV).
A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben
A közétkeztetésben naponta mintegy 2 millió ember vesz részt. A magyar agrárium számára e szektor mintegy 200 milliárd forint értékben képes piacot biztosítani. Foglalkoztatási multiplikációs hatása is jelentős, miközben számos alacsony képzettségű munkavállaló számára is kínál megélhetést. A mezőgazdasági ágazat nemzetgazdasági eredménye tovább bővíthető, ha a mezőgazdasági termelők beszállítóként kapcsolódnak a közétkeztetés láncolatába.
Három fogás 420 forintért? Miért is ne?
Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet.
Közétkeztető cégnél intézkedett a NÉBIH
Egy pest megyei közétkeztető cég több konyháján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI). Az érintett cég egyik egységében több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszert találtak és foglaltak le a szakemberek. A bírság várhatóan több százezer forint lesz.
Örülhetnek a közétkeztetők
Vendéglátó és közétkeztető szakmai civil szervezeteknek tartott tájékoztatót október 8-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A GHP munkacsoport rendkívüli ülésén a hatósági szakemberek beszámoltak többek között az elmúlt időszak közétkeztető és vendéglátó szektort érintő ételmérgezéseiről, az OKÉS 2015 szakácsverseny aktualitásairól, valamint a minőségvezérelt közétkeztetés projektről és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszeréről.
Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása
A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.
Ínyencek menzája
Az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny OKÉS) szombati döntőjén a rendezvénymenü kategóriában Kehidakustány csapata, a napi menü kategóriában pedig a Sodexo Magyarország Kft. csapata lett a legjobb.
OKÉS 2013 – tízen a tűzhely mögött
November 23-án tíz csapat mérheti össze tudását és kreativitását az Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A finalistáknak ezúttal azt kell bizonyítaniuk, hogy az első fordulóban „papíron megtervezett” menüsor a gyakorlatban is megállja a helyét. A fogásokat pedig nem csak a zsűri, de a közönség is megkóstolhatja.
Ötszázalékos áfakulcsot javasol a közétkeztetésben a VIMOSZ
Ötszázalékos áfakulcsot javasol a közétkeztetésben a VIMOSZ, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.
Januártól 70%-kal is emelkedhet az ebédpénz
A Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) tárgyalásokat folytat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkárságával a közétkeztetés reformját érintő rendelettervezetről. Az MKSZ álláspontja szerint, amennyiben a rendelet a minisztérium által vitára bocsájtott formájában lép életbe, úgy 2014. január elsejétől akár 70%-kal is drágulhat a közétkeztetés Magyarországon. A szövetség véleménye szerint a menzareform ebben a formában nem átgondolt, hiszen ilyen arányú költségnövekedést sem az önkormányzatok, sem pedig a szülők nem tudnak majd finanszírozni.
A közösségi étkeztetés fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt a VIMOSZ
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének Közösségi étkeztető szekciójának legutóbbi ülésén a résztvevők áttekintették a hazai közösségi étkeztetés jelenét, a fejlesztési lehetőségeket és a Mintamenza Program aktuális helyzetét. A tárgyaláson jelen volt a program koordinátora, Prohászka Béla és kollégái is. A Mintamenza program teljeskörűen foglalkozik, és kíván foglalkozni a közétkeztetés egészséges táplálkozás irányába történő mozdításával, és helyes táplálkozási szokások kialakításával, szakmai támogatásával.
Tilos a kechup és a majonéz...
Kitiltották a ketchupot és a majonézt a francia általános iskolákból, illetve szigorúan korlátozták használatukat, hogy a nebulók ne szokjanak el a hagyományos francia konyha ízeitől. Ezentúl hetente csak egyszer ehetnek ketchupos étket a tanulók, és az sem lehet más, mint a - francia eredetű - sült krumpli.
Mit eszik a gyerek?
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) örömmel értesült Szabó Máté ombudsman kezdeményezéséről, hogy kerüljön sor a gyermek közétkeztetés szabályozásának átfogó felülvizsgálatára. A Szövetség és tagvállalatai, melyek a hazai közétkeztetés forgalmának több mint felét adják, együttműködnének a megfelelő szabályozás kidolgozásában, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a szövetség főtitkára, dr. Böröcz Lajos.
Szakácsverseny közétkeztetőknek
Az év végére szervezett országos szakácsverseny, az OKÉS 2011 a közétkeztetést vette célba.
Elfoglalta a konyhákat az önkormányzat
A "szociális vészhelyzet" megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket; Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja - közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.
Támad a mákos tészta, hülyeséggel etetnek!
Az újonnan bevezetni kívánt közétkeztetési szabályokról úgy tűnik, mintha nem egy hozzáértő dietetikus, hanem egy bulvármagazinok fogyókúra rovatán szocializálódott, botcsinálta reform-szakácsnő állította volna össze. A tőle telhető legjobb szándékkal, persze. De a jó szándékról tudjuk, hol áll ebből az utcakő - írja a Harmonet.
Nem fizették ki - leszereli a konyhákat az üzemeltető
Napokon belül leszereli több mint harminc Pest megyei középiskola és szociális intézmény konyhájának berendezéseit a korábban közétkeztetési, majd tálalási feladatokat ellátó HunGast Kft., ha nem kap pénzt a csaknem 1,2 milliárd forintnyi tartozást felhalmozó megyeházától - közölte a cég ügyvezetője pénteken az MTI-vel.
Vihar a tisztifőorvosi ajánlás körül
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által augusztus 1-jével életbe léptetett ajánlás ellen - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
Közétkeztetés: nouvelle cuisine?
A leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában, e körbe tartoznak továbbá a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, illetve húskészítmények - adta hírül az MTI.