Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Miközben technológiailag egyre fejlettebbé válik a világ, mi is egyre távolabb kerülünk élelmünk kétkezi előállításától. Nincs időnk és területünk ahhoz, hogy saját magunk termesszük meg a zöldségeinket és a gyümölcseinket. És ha olykor valaki erre mégis rászánja magát, gyakran még azt is elfelejti, hogy meg kell locsolni a növényeket.

Ezen kívánt változtatni a SproutsIO, amikor létrehozott egy olyan rendszert, amellyel egész évben lehetőség nyílik a friss gyümölcsök és zöldségek beltéri előállítására, méghozzá bárminemű termőtalaj nélkül, egy olyan applikáció segítségével, amely képes megtanulni a preferenciáinkat.

Az eredetileg 2011-ben kifejlesztett termék Jennifer Broutin Farah ötlete volt.

Az általa vezetett kutatócsapat célja az volt, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek, amellyel a konyhában sürgő-forgó emberek gyorsan hozzáférhetnek az általuk igényelt hozzávalókhoz. Ezek a termények nem mellesleg tisztábbak, és lassabban romlanak meg.

Talajvesztés

A termőtalaj kiiktatása úgy lehetséges, hogy a SproutsIO tulajdonképpen egy hibrid hidrokultúra, amely hidro- és aeroponiát is használ a növények életben tartásához. A folyamat a SproutsIO kaspónál kezdődik, amely egy kifejezetten a kényelmet szem előtt tartóan kifejlesztett moduláris rendszer. A termék maradék része a medence – ide kell beönteni a vizet. A medencében egy felügyelő (monitoring) rendszer is helyet kapott. Talaj hiányában a hidroponia tápanyagokban gazdag vizes oldatban tartja a gyökereket, az aeroponia pedig hasonló összetételű párát ereszt rájuk.

Könnyen karban tartható

A SproutsIO-val a kertészkedés sokkal könnyebb, mivel a felhasználónak nem kell folyamatosan kicserélni a termőtalajt. A tisztításhoz csupán el kell távolítani az eszköz tetejét és a mosogatóban elöblögetni egy kis vízzel.

Moduláris jellege miatt nagyon könnyű a kívánt magasságúra beállítani a növénytartó edényt. Akár még váltogathatunk is a hidroponikus és az aerokus „üzemmódok” között. A növények számára (is) oly fontos fény felől sem nekünk kell gondoskodnunk. A SproutsIO-nak megvan a maga fényforrása, méghozzá egy rugalmas, bármikor eltávolítható LED-lámpa formájában. A világítást akár mi magunk is beállíthatjuk a projektünkhöz; az alkalmazható árnyalatok a világos fehértől a halványpirosig, illetve a kékig terjednek.

A legjobb az egészben, hogy az apparátus még egy laptopnál is kevesebb energiát fogyaszt.


Az architektúra része még egy beépített kamera is, amellyel a SproutsIOGrow nevű applikáción keresztül házon kívül is folyamatosan nyomon követhetjük az élőlény állapotát. Az alkalmazással nem csak a növény felügyeletére nyílik lehetőség, de a növekedéséhez ideális feltételekről is felvilágosít bennünket.

Egy előfizetéses szolgáltatással újratöltő betéteket kapunk, amelyek az induláshoz magokat, tápanyagokat és (csakis a növény megtartásához!) némi földet tartalmaznak.

Mit termeszthetünk?

Az előállítható zöldségek és gyümölcsök között különböző zöldfűszerek, saláta-hozzávalók, káposzta, paradicsom, paprika illetve a padlizsán is megtalálható, de a rendszerben akár egy kis burgonyával vagy sárgarépával is érdemes lehet néhány kísérletet tenni.

A zöldleveles növények termesztése csupán három hetet vesz igénybe.

A SproutsIO-t jelenleg a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon 559 dollárért lehet előrendelni.

Forrás: GyártásTrend

Forrás: The Technews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.