Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Miközben technológiailag egyre fejlettebbé válik a világ, mi is egyre távolabb kerülünk élelmünk kétkezi előállításától. Nincs időnk és területünk ahhoz, hogy saját magunk termesszük meg a zöldségeinket és a gyümölcseinket. És ha olykor valaki erre mégis rászánja magát, gyakran még azt is elfelejti, hogy meg kell locsolni a növényeket.

Ezen kívánt változtatni a SproutsIO, amikor létrehozott egy olyan rendszert, amellyel egész évben lehetőség nyílik a friss gyümölcsök és zöldségek beltéri előállítására, méghozzá bárminemű termőtalaj nélkül, egy olyan applikáció segítségével, amely képes megtanulni a preferenciáinkat.

Az eredetileg 2011-ben kifejlesztett termék Jennifer Broutin Farah ötlete volt.

Az általa vezetett kutatócsapat célja az volt, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek, amellyel a konyhában sürgő-forgó emberek gyorsan hozzáférhetnek az általuk igényelt hozzávalókhoz. Ezek a termények nem mellesleg tisztábbak, és lassabban romlanak meg.

Talajvesztés

A termőtalaj kiiktatása úgy lehetséges, hogy a SproutsIO tulajdonképpen egy hibrid hidrokultúra, amely hidro- és aeroponiát is használ a növények életben tartásához. A folyamat a SproutsIO kaspónál kezdődik, amely egy kifejezetten a kényelmet szem előtt tartóan kifejlesztett moduláris rendszer. A termék maradék része a medence – ide kell beönteni a vizet. A medencében egy felügyelő (monitoring) rendszer is helyet kapott. Talaj hiányában a hidroponia tápanyagokban gazdag vizes oldatban tartja a gyökereket, az aeroponia pedig hasonló összetételű párát ereszt rájuk.

Könnyen karban tartható

A SproutsIO-val a kertészkedés sokkal könnyebb, mivel a felhasználónak nem kell folyamatosan kicserélni a termőtalajt. A tisztításhoz csupán el kell távolítani az eszköz tetejét és a mosogatóban elöblögetni egy kis vízzel.

Moduláris jellege miatt nagyon könnyű a kívánt magasságúra beállítani a növénytartó edényt. Akár még váltogathatunk is a hidroponikus és az aerokus „üzemmódok” között. A növények számára (is) oly fontos fény felől sem nekünk kell gondoskodnunk. A SproutsIO-nak megvan a maga fényforrása, méghozzá egy rugalmas, bármikor eltávolítható LED-lámpa formájában. A világítást akár mi magunk is beállíthatjuk a projektünkhöz; az alkalmazható árnyalatok a világos fehértől a halványpirosig, illetve a kékig terjednek.

A legjobb az egészben, hogy az apparátus még egy laptopnál is kevesebb energiát fogyaszt.


Az architektúra része még egy beépített kamera is, amellyel a SproutsIOGrow nevű applikáción keresztül házon kívül is folyamatosan nyomon követhetjük az élőlény állapotát. Az alkalmazással nem csak a növény felügyeletére nyílik lehetőség, de a növekedéséhez ideális feltételekről is felvilágosít bennünket.

Egy előfizetéses szolgáltatással újratöltő betéteket kapunk, amelyek az induláshoz magokat, tápanyagokat és (csakis a növény megtartásához!) némi földet tartalmaznak.

Mit termeszthetünk?

Az előállítható zöldségek és gyümölcsök között különböző zöldfűszerek, saláta-hozzávalók, káposzta, paradicsom, paprika illetve a padlizsán is megtalálható, de a rendszerben akár egy kis burgonyával vagy sárgarépával is érdemes lehet néhány kísérletet tenni.

A zöldleveles növények termesztése csupán három hetet vesz igénybe.

A SproutsIO-t jelenleg a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon 559 dollárért lehet előrendelni.

Forrás: GyártásTrend

Forrás: The Technews


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.