Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Miközben technológiailag egyre fejlettebbé válik a világ, mi is egyre távolabb kerülünk élelmünk kétkezi előállításától. Nincs időnk és területünk ahhoz, hogy saját magunk termesszük meg a zöldségeinket és a gyümölcseinket. És ha olykor valaki erre mégis rászánja magát, gyakran még azt is elfelejti, hogy meg kell locsolni a növényeket.

Ezen kívánt változtatni a SproutsIO, amikor létrehozott egy olyan rendszert, amellyel egész évben lehetőség nyílik a friss gyümölcsök és zöldségek beltéri előállítására, méghozzá bárminemű termőtalaj nélkül, egy olyan applikáció segítségével, amely képes megtanulni a preferenciáinkat.

Az eredetileg 2011-ben kifejlesztett termék Jennifer Broutin Farah ötlete volt.

Az általa vezetett kutatócsapat célja az volt, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek, amellyel a konyhában sürgő-forgó emberek gyorsan hozzáférhetnek az általuk igényelt hozzávalókhoz. Ezek a termények nem mellesleg tisztábbak, és lassabban romlanak meg.

Talajvesztés

A termőtalaj kiiktatása úgy lehetséges, hogy a SproutsIO tulajdonképpen egy hibrid hidrokultúra, amely hidro- és aeroponiát is használ a növények életben tartásához. A folyamat a SproutsIO kaspónál kezdődik, amely egy kifejezetten a kényelmet szem előtt tartóan kifejlesztett moduláris rendszer. A termék maradék része a medence – ide kell beönteni a vizet. A medencében egy felügyelő (monitoring) rendszer is helyet kapott. Talaj hiányában a hidroponia tápanyagokban gazdag vizes oldatban tartja a gyökereket, az aeroponia pedig hasonló összetételű párát ereszt rájuk.

Könnyen karban tartható

A SproutsIO-val a kertészkedés sokkal könnyebb, mivel a felhasználónak nem kell folyamatosan kicserélni a termőtalajt. A tisztításhoz csupán el kell távolítani az eszköz tetejét és a mosogatóban elöblögetni egy kis vízzel.

Moduláris jellege miatt nagyon könnyű a kívánt magasságúra beállítani a növénytartó edényt. Akár még váltogathatunk is a hidroponikus és az aerokus „üzemmódok” között. A növények számára (is) oly fontos fény felől sem nekünk kell gondoskodnunk. A SproutsIO-nak megvan a maga fényforrása, méghozzá egy rugalmas, bármikor eltávolítható LED-lámpa formájában. A világítást akár mi magunk is beállíthatjuk a projektünkhöz; az alkalmazható árnyalatok a világos fehértől a halványpirosig, illetve a kékig terjednek.

A legjobb az egészben, hogy az apparátus még egy laptopnál is kevesebb energiát fogyaszt.


Az architektúra része még egy beépített kamera is, amellyel a SproutsIOGrow nevű applikáción keresztül házon kívül is folyamatosan nyomon követhetjük az élőlény állapotát. Az alkalmazással nem csak a növény felügyeletére nyílik lehetőség, de a növekedéséhez ideális feltételekről is felvilágosít bennünket.

Egy előfizetéses szolgáltatással újratöltő betéteket kapunk, amelyek az induláshoz magokat, tápanyagokat és (csakis a növény megtartásához!) némi földet tartalmaznak.

Mit termeszthetünk?

Az előállítható zöldségek és gyümölcsök között különböző zöldfűszerek, saláta-hozzávalók, káposzta, paradicsom, paprika illetve a padlizsán is megtalálható, de a rendszerben akár egy kis burgonyával vagy sárgarépával is érdemes lehet néhány kísérletet tenni.

A zöldleveles növények termesztése csupán három hetet vesz igénybe.

A SproutsIO-t jelenleg a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon 559 dollárért lehet előrendelni.

Forrás: GyártásTrend

Forrás: The Technews


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.