Többet fizetünk a hazai ízekért?

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport felmérése szerint, az étterembe járók előnyben részesítik, ha helyi beszolgáltatóktól származó alapanyagokból készül az étel, és ami még érdekesebb, minél drágább, annál valószínűbb, hogy inkább azt rendelik a máshonnan származó ételek helyett - írja a Nők Lapja Café.

A School of Hospitality Management tanársegédje, Amit Sharma arról számolt be, hogy egy friss tanulmány alapján az étterembe járók főleg akkor részesítik előnyben a helyi alapanyagokból készült ételeket, ha azok valamennyivel drágábbak, mint a máshonnan hozott összetevőkből készültek.

A kísérlet során először ugyanolyan áron kínálták az étlapon a nem helyi és a hazai választékot is, és azt tapasztalták, hogy ebben az esetben a vendégek nem mutattak különösebb preferenciát egyik irányába sem. Azonban amikor a hazai ételt kicsivel drágábban kínálták, a vendégek többsége azt választotta. „Ez jó hír az éttermek számára, – mondja Sharma – mivel azt jelzi, hogy a vendégek hajlandóak kicsivel többet fizetni a hazai ételekért. Ennek oka abban keresendő, hogy legtöbbjük a magasabb árú ételtől jobb minőséget vár.”

Sharma azt is hozzátette, hogy ez a kutatás segíthet az étteremtulajdonosoknak eldönteni, vajon megéri-e hazai ételeket kínálniuk. Ha ezek az ételek bekerülnek egyes éttermek kínálatába, akkor jó stratégia lehet kicsit drágábban kínálni őket, mivel ez a friss, jó minőségű étel képzetét kelti a vendégekben. (Nők Lapja Café)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.