Többet fizetünk a hazai ízekért?

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport felmérése szerint, az étterembe járók előnyben részesítik, ha helyi beszolgáltatóktól származó alapanyagokból készül az étel, és ami még érdekesebb, minél drágább, annál valószínűbb, hogy inkább azt rendelik a máshonnan származó ételek helyett - írja a Nők Lapja Café.

A School of Hospitality Management tanársegédje, Amit Sharma arról számolt be, hogy egy friss tanulmány alapján az étterembe járók főleg akkor részesítik előnyben a helyi alapanyagokból készült ételeket, ha azok valamennyivel drágábbak, mint a máshonnan hozott összetevőkből készültek.

A kísérlet során először ugyanolyan áron kínálták az étlapon a nem helyi és a hazai választékot is, és azt tapasztalták, hogy ebben az esetben a vendégek nem mutattak különösebb preferenciát egyik irányába sem. Azonban amikor a hazai ételt kicsivel drágábban kínálták, a vendégek többsége azt választotta. „Ez jó hír az éttermek számára, – mondja Sharma – mivel azt jelzi, hogy a vendégek hajlandóak kicsivel többet fizetni a hazai ételekért. Ennek oka abban keresendő, hogy legtöbbjük a magasabb árú ételtől jobb minőséget vár.”

Sharma azt is hozzátette, hogy ez a kutatás segíthet az étteremtulajdonosoknak eldönteni, vajon megéri-e hazai ételeket kínálniuk. Ha ezek az ételek bekerülnek egyes éttermek kínálatába, akkor jó stratégia lehet kicsit drágábban kínálni őket, mivel ez a friss, jó minőségű étel képzetét kelti a vendégekben. (Nők Lapja Café)


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.