Tojásválság az USA-ban

Egyre súlyosbodik a tojásválság az Egyesült Államokban, amely az árak emelkedéséhez és az üzletek polcain tapasztalható hiányhoz vezetett. A problémát elsősorban a madárinfluenza-járvány okozza, amely jelentős pusztítást végzett a baromfiállományban.

Február 7-én egy tucat tojás országos átlagára elérte a 7,34 dollárt, ami egy hét alatt 10 százalékos drágulást jelent, és újabb történelmi csúcsot állított be.

A 2022-ben kitört madárinfluenza-járvány óta már több mint 100 millió tojótyúk pusztult el. A kialakult hiány miatt az élelmiszerboltok kénytelenek voltak korlátozni a vásárlók által megvásárolható tojás mennyiségét, gyakran egy, kettő vagy három kartonra személyenként. A hiány miatt az éttermek is kénytelenek árat emelni.


Fotó: Pixabay

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a tojástermelés jelentősen csökkent, és a helyzet megoldására még keresik a lehetőségeket.Az Egyesül Államokban tomboló madárinfluenza-járvány már több millió állat pusztulását okozta. Szerdai hivatalos jelentések szerint a tojásárak több mint 15 százalékkal emelkedtek januárban az egy hónappal korábbihoz képest – ez a legnagyobb drágulás 2015 óta –, és 55 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest., derült ki az Agroinform friss cikkéből.

A szakértők szerint a helyzet további áremelkedést hozhat, és akár hosszabb távon is érezhető lesz az ellátási problémák hatása.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.