Tojásválság az USA-ban

Egyre súlyosbodik a tojásválság az Egyesült Államokban, amely az árak emelkedéséhez és az üzletek polcain tapasztalható hiányhoz vezetett. A problémát elsősorban a madárinfluenza-járvány okozza, amely jelentős pusztítást végzett a baromfiállományban.

Február 7-én egy tucat tojás országos átlagára elérte a 7,34 dollárt, ami egy hét alatt 10 százalékos drágulást jelent, és újabb történelmi csúcsot állított be.

A 2022-ben kitört madárinfluenza-járvány óta már több mint 100 millió tojótyúk pusztult el. A kialakult hiány miatt az élelmiszerboltok kénytelenek voltak korlátozni a vásárlók által megvásárolható tojás mennyiségét, gyakran egy, kettő vagy három kartonra személyenként. A hiány miatt az éttermek is kénytelenek árat emelni.


Fotó: Pixabay

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a tojástermelés jelentősen csökkent, és a helyzet megoldására még keresik a lehetőségeket.Az Egyesül Államokban tomboló madárinfluenza-járvány már több millió állat pusztulását okozta. Szerdai hivatalos jelentések szerint a tojásárak több mint 15 százalékkal emelkedtek januárban az egy hónappal korábbihoz képest – ez a legnagyobb drágulás 2015 óta –, és 55 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest., derült ki az Agroinform friss cikkéből.

A szakértők szerint a helyzet további áremelkedést hozhat, és akár hosszabb távon is érezhető lesz az ellátási problémák hatása.


Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.