Túl a buborékon: pezsgővilág

A pezsgő az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke, sőt, jelenlétével bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Azonban a pezsgőnek az ünnepek előtt és után is helye van az asztalon. Pezsgő-kisokos - a METRO Nagykereskedelem szakértőinek segítségével. (x)

A pezsgőzésnek hazánkban még nincs meg a borfogyasztáshoz hasonló kultúrája, és sokakat a bizonytalanság riaszt vissza a pezsgőkalandtól. A METRO Nagykereskedelem a gyakran előforduló kérdések megválaszolásával kalauzol a pezsgők csodálatos világába – az áruházakban pedig a bőség zavarával küzdhet az, aki alaposabban megismerkedne a kultikus buborékos itallal.

A legfontosabb: mitől lesz buborékos?

A pezsgő buborékjai a bor másoderjesztésével kerülnek az italba. Kétfajta másoderjesztési eljárás létezik: a hagyományos pezsgőkészítés során a másoderjesztés a palackban folyik, míg a modern módszer szerint egy erre a célra szolgáló tartályban (tank) érlelik készre a pezsgőt.

Mi a különbség a palackos és a tartályos erjesztésű pezsgő íze között?

A tartályos (tank) érleléssel a buborékok hegyesek, ropogósak lesznek az italban, a pezsgő íze pedig friss és gyümölcsös lesz. Aki krémesebb, lágyabb ízélményre vágyik a pezsgő fogyasztása során, az válassza a hagyományos, palackos érlelésű pezsgőt, ami élesztősebb, mély ízzel kecsegtet. Kóstolás nélkül azonban nem érdemes elköteleződni egyik pezsgőfajta mellett sem: ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!

A Champagne a pezsgő szinonimája?

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne. A Champagne egy olyan szigorúan eredetvédett pezsgőfajta, amit kizárólag Franciaország Champagne nevű megyéjében készítenek. A régió sajátos mikroklímája adja ennek a nemes italnak az összetéveszthetetlen ízét, de a megfelelő környezet még édeskevés a Champagne-hoz: nagyon szigorú pezsgőkészítési normáknak kell megfelelni a szőlőfajták házasításától a seprő eltávolításának módjától a palackozásig. Mindezeket a „Méthode Champenoise” foglalja össze, és ha el is készült a nedű, még mindig elbukhat a kóstolási teszten. Mindezek miatt a Champagne pezsgők a prémium kategóriába tartoznak – a METRO saját márkás Veuve Pelletier Champagne-ja valószínűleg a legjobb ajánlat a piacon.

A Prosecco és a Cava is pezsgő?

A francia Champagne-hoz hasonlóan Olaszországnak és Spanyolországnak is megvan a maga eredetvédett pezsgője: a Prosecco az olasz pezsgőkultúrát dicséri, míg a Cava (ejtsd: káva) a spanyolét. A Prosecco tank erjesztéssel készül Olaszország északkeleti tartományaiban, az előírás szerint 85%-ban glera szőlőfajtából, és a házasítás maradék 15%-át is kizárólag bizonyos helyi szőlőfajták képezhetik. A végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, ropogós és vidám habzóbor!

A spanyolok büszkeségét, az izgalmas és karakteres Cavát Katalóniában készítik hagyományos palackos érleléssel, alapját leggyakrabban három helyi szőlőfajta képezi. Jó hír, hogy a METRO rendelkezik saját márkás Proseccóval (Corner Prosecco) és Cavával is (Visiega Cava), ezért kiemelkedően jó ár-érték arányban vásárolhatók meg a METRO-áruházakban!

Van csalódásbiztos ajánlat egy kezdő pezsgőzőnek?

A METRO pezsgőkínálata magas minőségi elvárások mentén lett kialakítva, és az áruházi borszakértők szívesen adnak tanácsot az egyéni preferenciák megismerését követően a vásárláshoz. A két fő érlelési eljárás és a három fő árkategória szerint azonban következzen egy-egy pezsgősor, amivel élményteli módon fedezhető fel ez az ellenállhatatlanul elegáns, mégis játékos ital!

Tartályosok

A tartályos érlelés belépő kategóriájában a Szovjetszkoje Igrisztoje és a BB pezsgők megadhatják az alapot a pezsgőkkel való ismerkedésnek. A közepes árfekvésű tank pezsgők közül a Törley és a Natara pezsgőmárkák stabil és megbízható minőséget képviselnek. A Proseccót is tartályban érlelik, és ebben az árkategóriában a Corner Prosecco a METRO saját márkáira jellemző jó ár-érték arányban érhető el. Aki emlékezetes élményre vágyik, válasszon egy prémium pezsgőt a Paulus, a Laposa és a Feind Pincészetek palackjai közül!

Palackosok

A hagyományosan érlelt pezsgők belépő kategóriájának királya a nagy hagyományokkal rendelkező Hungária Pezsgő – kiváló választás a palackos erjesztésű pezsgők ízvilágához való viszony megalapozásához. Innen egy nagy ugrást kell tennünk, mert a palackos erjesztésű pezsgők általában a prémium italok között szerepelnek: a hazai borászatok közül például a Gróf Degenfeld, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Pincészet készítenek hagyományos eljárással kiemelkedő minőségű pezsgőt. Az olasz Visiega Cava és a francia Veuve Pelletier Champagne az import, prémium pezsgőkülönlegességek közül elérhető árkategóriát képviselnek (talán mondani sem kell, mindkettő a METRO saját márkás terméke).  (x)

 

 

 

Forrás: Metro


Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól! 

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?
Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára 

Fontos információk az új visszaváltási rendszerrel kapcsolatban.
Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.