Túl a buborékon: pezsgővilág

A pezsgő az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke, sőt, jelenlétével bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Azonban a pezsgőnek az ünnepek előtt és után is helye van az asztalon. Pezsgő-kisokos - a METRO Nagykereskedelem szakértőinek segítségével. (x)

A pezsgőzésnek hazánkban még nincs meg a borfogyasztáshoz hasonló kultúrája, és sokakat a bizonytalanság riaszt vissza a pezsgőkalandtól. A METRO Nagykereskedelem a gyakran előforduló kérdések megválaszolásával kalauzol a pezsgők csodálatos világába – az áruházakban pedig a bőség zavarával küzdhet az, aki alaposabban megismerkedne a kultikus buborékos itallal.

A legfontosabb: mitől lesz buborékos?

A pezsgő buborékjai a bor másoderjesztésével kerülnek az italba. Kétfajta másoderjesztési eljárás létezik: a hagyományos pezsgőkészítés során a másoderjesztés a palackban folyik, míg a modern módszer szerint egy erre a célra szolgáló tartályban (tank) érlelik készre a pezsgőt.

Mi a különbség a palackos és a tartályos erjesztésű pezsgő íze között?

A tartályos (tank) érleléssel a buborékok hegyesek, ropogósak lesznek az italban, a pezsgő íze pedig friss és gyümölcsös lesz. Aki krémesebb, lágyabb ízélményre vágyik a pezsgő fogyasztása során, az válassza a hagyományos, palackos érlelésű pezsgőt, ami élesztősebb, mély ízzel kecsegtet. Kóstolás nélkül azonban nem érdemes elköteleződni egyik pezsgőfajta mellett sem: ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!

A Champagne a pezsgő szinonimája?

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne. A Champagne egy olyan szigorúan eredetvédett pezsgőfajta, amit kizárólag Franciaország Champagne nevű megyéjében készítenek. A régió sajátos mikroklímája adja ennek a nemes italnak az összetéveszthetetlen ízét, de a megfelelő környezet még édeskevés a Champagne-hoz: nagyon szigorú pezsgőkészítési normáknak kell megfelelni a szőlőfajták házasításától a seprő eltávolításának módjától a palackozásig. Mindezeket a „Méthode Champenoise” foglalja össze, és ha el is készült a nedű, még mindig elbukhat a kóstolási teszten. Mindezek miatt a Champagne pezsgők a prémium kategóriába tartoznak – a METRO saját márkás Veuve Pelletier Champagne-ja valószínűleg a legjobb ajánlat a piacon.

A Prosecco és a Cava is pezsgő?

A francia Champagne-hoz hasonlóan Olaszországnak és Spanyolországnak is megvan a maga eredetvédett pezsgője: a Prosecco az olasz pezsgőkultúrát dicséri, míg a Cava (ejtsd: káva) a spanyolét. A Prosecco tank erjesztéssel készül Olaszország északkeleti tartományaiban, az előírás szerint 85%-ban glera szőlőfajtából, és a házasítás maradék 15%-át is kizárólag bizonyos helyi szőlőfajták képezhetik. A végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, ropogós és vidám habzóbor!

A spanyolok büszkeségét, az izgalmas és karakteres Cavát Katalóniában készítik hagyományos palackos érleléssel, alapját leggyakrabban három helyi szőlőfajta képezi. Jó hír, hogy a METRO rendelkezik saját márkás Proseccóval (Corner Prosecco) és Cavával is (Visiega Cava), ezért kiemelkedően jó ár-érték arányban vásárolhatók meg a METRO-áruházakban!

Van csalódásbiztos ajánlat egy kezdő pezsgőzőnek?

A METRO pezsgőkínálata magas minőségi elvárások mentén lett kialakítva, és az áruházi borszakértők szívesen adnak tanácsot az egyéni preferenciák megismerését követően a vásárláshoz. A két fő érlelési eljárás és a három fő árkategória szerint azonban következzen egy-egy pezsgősor, amivel élményteli módon fedezhető fel ez az ellenállhatatlanul elegáns, mégis játékos ital!

Tartályosok

A tartályos érlelés belépő kategóriájában a Szovjetszkoje Igrisztoje és a BB pezsgők megadhatják az alapot a pezsgőkkel való ismerkedésnek. A közepes árfekvésű tank pezsgők közül a Törley és a Natara pezsgőmárkák stabil és megbízható minőséget képviselnek. A Proseccót is tartályban érlelik, és ebben az árkategóriában a Corner Prosecco a METRO saját márkáira jellemző jó ár-érték arányban érhető el. Aki emlékezetes élményre vágyik, válasszon egy prémium pezsgőt a Paulus, a Laposa és a Feind Pincészetek palackjai közül!

Palackosok

A hagyományosan érlelt pezsgők belépő kategóriájának királya a nagy hagyományokkal rendelkező Hungária Pezsgő – kiváló választás a palackos erjesztésű pezsgők ízvilágához való viszony megalapozásához. Innen egy nagy ugrást kell tennünk, mert a palackos erjesztésű pezsgők általában a prémium italok között szerepelnek: a hazai borászatok közül például a Gróf Degenfeld, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Pincészet készítenek hagyományos eljárással kiemelkedő minőségű pezsgőt. Az olasz Visiega Cava és a francia Veuve Pelletier Champagne az import, prémium pezsgőkülönlegességek közül elérhető árkategóriát képviselnek (talán mondani sem kell, mindkettő a METRO saját márkás terméke).  (x)

 

 

 

Forrás: Metro


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.