Túl a buborékon: pezsgővilág

A pezsgő az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke, sőt, jelenlétével bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Azonban a pezsgőnek az ünnepek előtt és után is helye van az asztalon. Pezsgő-kisokos - a METRO Nagykereskedelem szakértőinek segítségével. (x)

A pezsgőzésnek hazánkban még nincs meg a borfogyasztáshoz hasonló kultúrája, és sokakat a bizonytalanság riaszt vissza a pezsgőkalandtól. A METRO Nagykereskedelem a gyakran előforduló kérdések megválaszolásával kalauzol a pezsgők csodálatos világába – az áruházakban pedig a bőség zavarával küzdhet az, aki alaposabban megismerkedne a kultikus buborékos itallal.

A legfontosabb: mitől lesz buborékos?

A pezsgő buborékjai a bor másoderjesztésével kerülnek az italba. Kétfajta másoderjesztési eljárás létezik: a hagyományos pezsgőkészítés során a másoderjesztés a palackban folyik, míg a modern módszer szerint egy erre a célra szolgáló tartályban (tank) érlelik készre a pezsgőt.

Mi a különbség a palackos és a tartályos erjesztésű pezsgő íze között?

A tartályos (tank) érleléssel a buborékok hegyesek, ropogósak lesznek az italban, a pezsgő íze pedig friss és gyümölcsös lesz. Aki krémesebb, lágyabb ízélményre vágyik a pezsgő fogyasztása során, az válassza a hagyományos, palackos érlelésű pezsgőt, ami élesztősebb, mély ízzel kecsegtet. Kóstolás nélkül azonban nem érdemes elköteleződni egyik pezsgőfajta mellett sem: ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!

A Champagne a pezsgő szinonimája?

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne. A Champagne egy olyan szigorúan eredetvédett pezsgőfajta, amit kizárólag Franciaország Champagne nevű megyéjében készítenek. A régió sajátos mikroklímája adja ennek a nemes italnak az összetéveszthetetlen ízét, de a megfelelő környezet még édeskevés a Champagne-hoz: nagyon szigorú pezsgőkészítési normáknak kell megfelelni a szőlőfajták házasításától a seprő eltávolításának módjától a palackozásig. Mindezeket a „Méthode Champenoise” foglalja össze, és ha el is készült a nedű, még mindig elbukhat a kóstolási teszten. Mindezek miatt a Champagne pezsgők a prémium kategóriába tartoznak – a METRO saját márkás Veuve Pelletier Champagne-ja valószínűleg a legjobb ajánlat a piacon.

A Prosecco és a Cava is pezsgő?

A francia Champagne-hoz hasonlóan Olaszországnak és Spanyolországnak is megvan a maga eredetvédett pezsgője: a Prosecco az olasz pezsgőkultúrát dicséri, míg a Cava (ejtsd: káva) a spanyolét. A Prosecco tank erjesztéssel készül Olaszország északkeleti tartományaiban, az előírás szerint 85%-ban glera szőlőfajtából, és a házasítás maradék 15%-át is kizárólag bizonyos helyi szőlőfajták képezhetik. A végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, ropogós és vidám habzóbor!

A spanyolok büszkeségét, az izgalmas és karakteres Cavát Katalóniában készítik hagyományos palackos érleléssel, alapját leggyakrabban három helyi szőlőfajta képezi. Jó hír, hogy a METRO rendelkezik saját márkás Proseccóval (Corner Prosecco) és Cavával is (Visiega Cava), ezért kiemelkedően jó ár-érték arányban vásárolhatók meg a METRO-áruházakban!

Van csalódásbiztos ajánlat egy kezdő pezsgőzőnek?

A METRO pezsgőkínálata magas minőségi elvárások mentén lett kialakítva, és az áruházi borszakértők szívesen adnak tanácsot az egyéni preferenciák megismerését követően a vásárláshoz. A két fő érlelési eljárás és a három fő árkategória szerint azonban következzen egy-egy pezsgősor, amivel élményteli módon fedezhető fel ez az ellenállhatatlanul elegáns, mégis játékos ital!

Tartályosok

A tartályos érlelés belépő kategóriájában a Szovjetszkoje Igrisztoje és a BB pezsgők megadhatják az alapot a pezsgőkkel való ismerkedésnek. A közepes árfekvésű tank pezsgők közül a Törley és a Natara pezsgőmárkák stabil és megbízható minőséget képviselnek. A Proseccót is tartályban érlelik, és ebben az árkategóriában a Corner Prosecco a METRO saját márkáira jellemző jó ár-érték arányban érhető el. Aki emlékezetes élményre vágyik, válasszon egy prémium pezsgőt a Paulus, a Laposa és a Feind Pincészetek palackjai közül!

Palackosok

A hagyományosan érlelt pezsgők belépő kategóriájának királya a nagy hagyományokkal rendelkező Hungária Pezsgő – kiváló választás a palackos erjesztésű pezsgők ízvilágához való viszony megalapozásához. Innen egy nagy ugrást kell tennünk, mert a palackos erjesztésű pezsgők általában a prémium italok között szerepelnek: a hazai borászatok közül például a Gróf Degenfeld, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Pincészet készítenek hagyományos eljárással kiemelkedő minőségű pezsgőt. Az olasz Visiega Cava és a francia Veuve Pelletier Champagne az import, prémium pezsgőkülönlegességek közül elérhető árkategóriát képviselnek (talán mondani sem kell, mindkettő a METRO saját márkás terméke).  (x)

 

 

 

Forrás: Metro


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.