Túl a buborékon: pezsgővilág

A pezsgő az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke, sőt, jelenlétével bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Azonban a pezsgőnek az ünnepek előtt és után is helye van az asztalon. Pezsgő-kisokos - a METRO Nagykereskedelem szakértőinek segítségével. (x)

A pezsgőzésnek hazánkban még nincs meg a borfogyasztáshoz hasonló kultúrája, és sokakat a bizonytalanság riaszt vissza a pezsgőkalandtól. A METRO Nagykereskedelem a gyakran előforduló kérdések megválaszolásával kalauzol a pezsgők csodálatos világába – az áruházakban pedig a bőség zavarával küzdhet az, aki alaposabban megismerkedne a kultikus buborékos itallal.

A legfontosabb: mitől lesz buborékos?

A pezsgő buborékjai a bor másoderjesztésével kerülnek az italba. Kétfajta másoderjesztési eljárás létezik: a hagyományos pezsgőkészítés során a másoderjesztés a palackban folyik, míg a modern módszer szerint egy erre a célra szolgáló tartályban (tank) érlelik készre a pezsgőt.

Mi a különbség a palackos és a tartályos erjesztésű pezsgő íze között?

A tartályos (tank) érleléssel a buborékok hegyesek, ropogósak lesznek az italban, a pezsgő íze pedig friss és gyümölcsös lesz. Aki krémesebb, lágyabb ízélményre vágyik a pezsgő fogyasztása során, az válassza a hagyományos, palackos érlelésű pezsgőt, ami élesztősebb, mély ízzel kecsegtet. Kóstolás nélkül azonban nem érdemes elköteleződni egyik pezsgőfajta mellett sem: ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!

A Champagne a pezsgő szinonimája?

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne. A Champagne egy olyan szigorúan eredetvédett pezsgőfajta, amit kizárólag Franciaország Champagne nevű megyéjében készítenek. A régió sajátos mikroklímája adja ennek a nemes italnak az összetéveszthetetlen ízét, de a megfelelő környezet még édeskevés a Champagne-hoz: nagyon szigorú pezsgőkészítési normáknak kell megfelelni a szőlőfajták házasításától a seprő eltávolításának módjától a palackozásig. Mindezeket a „Méthode Champenoise” foglalja össze, és ha el is készült a nedű, még mindig elbukhat a kóstolási teszten. Mindezek miatt a Champagne pezsgők a prémium kategóriába tartoznak – a METRO saját márkás Veuve Pelletier Champagne-ja valószínűleg a legjobb ajánlat a piacon.

A Prosecco és a Cava is pezsgő?

A francia Champagne-hoz hasonlóan Olaszországnak és Spanyolországnak is megvan a maga eredetvédett pezsgője: a Prosecco az olasz pezsgőkultúrát dicséri, míg a Cava (ejtsd: káva) a spanyolét. A Prosecco tank erjesztéssel készül Olaszország északkeleti tartományaiban, az előírás szerint 85%-ban glera szőlőfajtából, és a házasítás maradék 15%-át is kizárólag bizonyos helyi szőlőfajták képezhetik. A végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, ropogós és vidám habzóbor!

A spanyolok büszkeségét, az izgalmas és karakteres Cavát Katalóniában készítik hagyományos palackos érleléssel, alapját leggyakrabban három helyi szőlőfajta képezi. Jó hír, hogy a METRO rendelkezik saját márkás Proseccóval (Corner Prosecco) és Cavával is (Visiega Cava), ezért kiemelkedően jó ár-érték arányban vásárolhatók meg a METRO-áruházakban!

Van csalódásbiztos ajánlat egy kezdő pezsgőzőnek?

A METRO pezsgőkínálata magas minőségi elvárások mentén lett kialakítva, és az áruházi borszakértők szívesen adnak tanácsot az egyéni preferenciák megismerését követően a vásárláshoz. A két fő érlelési eljárás és a három fő árkategória szerint azonban következzen egy-egy pezsgősor, amivel élményteli módon fedezhető fel ez az ellenállhatatlanul elegáns, mégis játékos ital!

Tartályosok

A tartályos érlelés belépő kategóriájában a Szovjetszkoje Igrisztoje és a BB pezsgők megadhatják az alapot a pezsgőkkel való ismerkedésnek. A közepes árfekvésű tank pezsgők közül a Törley és a Natara pezsgőmárkák stabil és megbízható minőséget képviselnek. A Proseccót is tartályban érlelik, és ebben az árkategóriában a Corner Prosecco a METRO saját márkáira jellemző jó ár-érték arányban érhető el. Aki emlékezetes élményre vágyik, válasszon egy prémium pezsgőt a Paulus, a Laposa és a Feind Pincészetek palackjai közül!

Palackosok

A hagyományosan érlelt pezsgők belépő kategóriájának királya a nagy hagyományokkal rendelkező Hungária Pezsgő – kiváló választás a palackos erjesztésű pezsgők ízvilágához való viszony megalapozásához. Innen egy nagy ugrást kell tennünk, mert a palackos erjesztésű pezsgők általában a prémium italok között szerepelnek: a hazai borászatok közül például a Gróf Degenfeld, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Pincészet készítenek hagyományos eljárással kiemelkedő minőségű pezsgőt. Az olasz Visiega Cava és a francia Veuve Pelletier Champagne az import, prémium pezsgőkülönlegességek közül elérhető árkategóriát képviselnek (talán mondani sem kell, mindkettő a METRO saját márkás terméke).  (x)

 

 

 

Forrás: Metro


Új fejezet a VakVarjú történetében

Új fejezet a VakVarjú történetében  

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.