Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Franciaországban megszokott, hogy valaki munkába menet betér a szomszédos boulangerie-be, és megveszi a napi bagettet vagy croissant-t. Azonban egy új, környezettudatos politikai döntés alaposan megváltoztathatja ezt. Ugyanis a bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság, áll az Euronews hírében.

Mint írják, az elmúlt hetekben a francia pékek felháborodásukat fejezték ki

egy új újrahasznosítási adó miatt, amely a bagettek, sütemények és torták csomagolásához használt papírlapokat és kartondobozokat célozza.

A boulangerie-knek mostantól 0,0075 cent adót kell fizetniük minden egyes pénztárhoz érkező ügyfél után.

A cél az, hogy hozzájáruljanak a csomagolásuk újrahasznosítási költségeihez, és végül csökkentsék a hulladék mennyiségét, ezzel is próbálva védeni a környezetet.

Hagyományos francia pékség kínálata
Hagyományos francia pékség kínálata
Fotó: Depositphotos

A pékségeknek korábban minden egyes felhasznált csomagolóanyagot be kellett jelenteniük, hogy kiszámíthassák éves hozzájárulásukat a hulladékellenes erőfeszítésekhez. Az új csomagolási adó célja pedig ennek a bonyolult adminisztratív rendszernek az egyszerűsítése. Hasonló hozzájárulást vezettek be más szakmák, például a hentesek és a sajtkereskedők számára is.

A pékek azonban azt mondják, hogy ez az adó új terhet jelent egy olyan gazdaságban, amelyet már most is sújtanak az emelkedő energiaköltségek és az olyan alapvető alapanyagok inflációja, mint a liszt vagy a cukor.

Ez az utolsó csepp a pohárban

– háborgott Dominique Anract, a Francia Boulangerie-Patisserie Országos Szövetségének elnöke a Le Figaro francia lapnak.

Egy átlagos boulangerie egy nap 300 vendéget fogad, ami körülbelül 700 eurós éves csomagolási adót jelentene. Dominique Anract azt tanácsolta a pékeknek, hogy kissé emeljék meg termékeik árát, hogy ellensúlyozzák az adó bevételekre gyakorolt hatását.

A pékek amiatt is joggal aggódnak, hogy az adó milyen hatással lehet a vásárlóikra, egy olyan országban,

ahol a kenyéreladások 52 százalékát még mindig a független pékségek adják.

Naponta 12 millió francia vásárol bagettet.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.