Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Franciaországban megszokott, hogy valaki munkába menet betér a szomszédos boulangerie-be, és megveszi a napi bagettet vagy croissant-t. Azonban egy új, környezettudatos politikai döntés alaposan megváltoztathatja ezt. Ugyanis a bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság, áll az Euronews hírében.

Mint írják, az elmúlt hetekben a francia pékek felháborodásukat fejezték ki

egy új újrahasznosítási adó miatt, amely a bagettek, sütemények és torták csomagolásához használt papírlapokat és kartondobozokat célozza.

A boulangerie-knek mostantól 0,0075 cent adót kell fizetniük minden egyes pénztárhoz érkező ügyfél után.

A cél az, hogy hozzájáruljanak a csomagolásuk újrahasznosítási költségeihez, és végül csökkentsék a hulladék mennyiségét, ezzel is próbálva védeni a környezetet.

Hagyományos francia pékség kínálata
Hagyományos francia pékség kínálata
Fotó: Depositphotos

A pékségeknek korábban minden egyes felhasznált csomagolóanyagot be kellett jelenteniük, hogy kiszámíthassák éves hozzájárulásukat a hulladékellenes erőfeszítésekhez. Az új csomagolási adó célja pedig ennek a bonyolult adminisztratív rendszernek az egyszerűsítése. Hasonló hozzájárulást vezettek be más szakmák, például a hentesek és a sajtkereskedők számára is.

A pékek azonban azt mondják, hogy ez az adó új terhet jelent egy olyan gazdaságban, amelyet már most is sújtanak az emelkedő energiaköltségek és az olyan alapvető alapanyagok inflációja, mint a liszt vagy a cukor.

Ez az utolsó csepp a pohárban

– háborgott Dominique Anract, a Francia Boulangerie-Patisserie Országos Szövetségének elnöke a Le Figaro francia lapnak.

Egy átlagos boulangerie egy nap 300 vendéget fogad, ami körülbelül 700 eurós éves csomagolási adót jelentene. Dominique Anract azt tanácsolta a pékeknek, hogy kissé emeljék meg termékeik árát, hogy ellensúlyozzák az adó bevételekre gyakorolt hatását.

A pékek amiatt is joggal aggódnak, hogy az adó milyen hatással lehet a vásárlóikra, egy olyan országban,

ahol a kenyéreladások 52 százalékát még mindig a független pékségek adják.

Naponta 12 millió francia vásárol bagettet.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.