Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Franciaországban megszokott, hogy valaki munkába menet betér a szomszédos boulangerie-be, és megveszi a napi bagettet vagy croissant-t. Azonban egy új, környezettudatos politikai döntés alaposan megváltoztathatja ezt. Ugyanis a bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság, áll az Euronews hírében.

Mint írják, az elmúlt hetekben a francia pékek felháborodásukat fejezték ki

egy új újrahasznosítási adó miatt, amely a bagettek, sütemények és torták csomagolásához használt papírlapokat és kartondobozokat célozza.

A boulangerie-knek mostantól 0,0075 cent adót kell fizetniük minden egyes pénztárhoz érkező ügyfél után.

A cél az, hogy hozzájáruljanak a csomagolásuk újrahasznosítási költségeihez, és végül csökkentsék a hulladék mennyiségét, ezzel is próbálva védeni a környezetet.

Hagyományos francia pékség kínálata
Hagyományos francia pékség kínálata
Fotó: Depositphotos

A pékségeknek korábban minden egyes felhasznált csomagolóanyagot be kellett jelenteniük, hogy kiszámíthassák éves hozzájárulásukat a hulladékellenes erőfeszítésekhez. Az új csomagolási adó célja pedig ennek a bonyolult adminisztratív rendszernek az egyszerűsítése. Hasonló hozzájárulást vezettek be más szakmák, például a hentesek és a sajtkereskedők számára is.

A pékek azonban azt mondják, hogy ez az adó új terhet jelent egy olyan gazdaságban, amelyet már most is sújtanak az emelkedő energiaköltségek és az olyan alapvető alapanyagok inflációja, mint a liszt vagy a cukor.

Ez az utolsó csepp a pohárban

– háborgott Dominique Anract, a Francia Boulangerie-Patisserie Országos Szövetségének elnöke a Le Figaro francia lapnak.

Egy átlagos boulangerie egy nap 300 vendéget fogad, ami körülbelül 700 eurós éves csomagolási adót jelentene. Dominique Anract azt tanácsolta a pékeknek, hogy kissé emeljék meg termékeik árát, hogy ellensúlyozzák az adó bevételekre gyakorolt hatását.

A pékek amiatt is joggal aggódnak, hogy az adó milyen hatással lehet a vásárlóikra, egy olyan országban,

ahol a kenyéreladások 52 százalékát még mindig a független pékségek adják.

Naponta 12 millió francia vásárol bagettet.


Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.