Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Franciaországban megszokott, hogy valaki munkába menet betér a szomszédos boulangerie-be, és megveszi a napi bagettet vagy croissant-t. Azonban egy új, környezettudatos politikai döntés alaposan megváltoztathatja ezt. Ugyanis a bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság, áll az Euronews hírében.

Mint írják, az elmúlt hetekben a francia pékek felháborodásukat fejezték ki

egy új újrahasznosítási adó miatt, amely a bagettek, sütemények és torták csomagolásához használt papírlapokat és kartondobozokat célozza.

A boulangerie-knek mostantól 0,0075 cent adót kell fizetniük minden egyes pénztárhoz érkező ügyfél után.

A cél az, hogy hozzájáruljanak a csomagolásuk újrahasznosítási költségeihez, és végül csökkentsék a hulladék mennyiségét, ezzel is próbálva védeni a környezetet.

Hagyományos francia pékség kínálata
Hagyományos francia pékség kínálata
Fotó: Depositphotos

A pékségeknek korábban minden egyes felhasznált csomagolóanyagot be kellett jelenteniük, hogy kiszámíthassák éves hozzájárulásukat a hulladékellenes erőfeszítésekhez. Az új csomagolási adó célja pedig ennek a bonyolult adminisztratív rendszernek az egyszerűsítése. Hasonló hozzájárulást vezettek be más szakmák, például a hentesek és a sajtkereskedők számára is.

A pékek azonban azt mondják, hogy ez az adó új terhet jelent egy olyan gazdaságban, amelyet már most is sújtanak az emelkedő energiaköltségek és az olyan alapvető alapanyagok inflációja, mint a liszt vagy a cukor.

Ez az utolsó csepp a pohárban

– háborgott Dominique Anract, a Francia Boulangerie-Patisserie Országos Szövetségének elnöke a Le Figaro francia lapnak.

Egy átlagos boulangerie egy nap 300 vendéget fogad, ami körülbelül 700 eurós éves csomagolási adót jelentene. Dominique Anract azt tanácsolta a pékeknek, hogy kissé emeljék meg termékeik árát, hogy ellensúlyozzák az adó bevételekre gyakorolt hatását.

A pékek amiatt is joggal aggódnak, hogy az adó milyen hatással lehet a vásárlóikra, egy olyan országban,

ahol a kenyéreladások 52 százalékát még mindig a független pékségek adják.

Naponta 12 millió francia vásárol bagettet.


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.