Új nemzetközi borászati szervezet született

A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a The Global AVA, azaz a Globális Kézműves Borászok Szövetségének megalakulását. Az alapító tagok közé kilenc kiemelkedő borvidék csatlakozott a világ minden tájáról, köztük Magyarországról a Badacsonyi borvidék is az alapító tagok között van.

2025. február 26-án tartott online sajtókonferenciát a Livermore-völgyi Borászati Közösség (Livermore Valley Wine Community), amely során bemutatásra került az új nemzetközi szervezet, a Globális Kézműves Borászok Szövetsége, azaz a The Global AVA (The Global Artisan Vintners Alliance). A The Global AVA-t azért hozták létre, hogy egy a partner borvidékek számára kölcsönösen előnyös és fenntartható szövetség alakuljon meg, amely összefogja a világ több pontján elhelyezkedő borvidékeket. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Az alapító borvidékek közé kilencen csatlakoztak:

  • Livermore Valley Wine Community, Kalifornia;
  • Texas Hill Country Borászatok, Texas;
  • Chilecito, Argentína;
  • Dalmácia, Horvátország;
  • Chinon, Franciaország;
  • Alentejo, Portugália;
  • Vale dos Vinhedos, Brazília;
  • Badacsony, Magyarország;
  • és Ensenada, Baja California, Mexikó.

„Az egész Livermore-völgyi Borászati Közösség nevében büszkék vagyunk arra, hogy mi kezdeményeztük a The Global AVA létrehozására irányuló törekvéseket”

- mondta Brandi Lombardi, a Livermore-völgyi Borászati Közösség ügyvezető igazgatója. „Kalifornia egyik legrégebbi borvidékeként, Livermore-völgy gazdag borászati hagyományokkal rendelkezik, de az új technikák és az újabb generációs borászok is képviseltetik magukat. Ez a szövetség lehetővé teszi valamennyi partnerrégió számára, hogy bővítse a borászok és a borászatok lehetőségeit, valamint a turizmus fellendítését a saját régiójukban.”


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A The Global AVA támogatja a borászok, borászati szövetségek, kormányzati képviselők, turisztikai és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint üzleti szövetségek közötti nemzetközi együttműködést és információcserét. A partner borvidékek képviselői aktívan részt vesznek a szakmai fejlődési lehetőségekben, mellyel elősegítik a résztvevő borvidékek globális jelenlétének növekedését is.

A továbbiakban a szövetségben résztvevő partner borvidékek kéthavonta online meetingeken vesznek részt, ahol egy aktuális téma megbeszélésével osztják meg tapasztalataikat egymással. A 2025. február 6-án tartott első megbeszélésen többek között szó esett a 2024. évi szüret tapasztalatairól, illetve a jövőbeni közösségi média platformok létrehozásáról.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.