Új nemzetközi borászati szervezet született

A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a The Global AVA, azaz a Globális Kézműves Borászok Szövetségének megalakulását. Az alapító tagok közé kilenc kiemelkedő borvidék csatlakozott a világ minden tájáról, köztük Magyarországról a Badacsonyi borvidék is az alapító tagok között van.

2025. február 26-án tartott online sajtókonferenciát a Livermore-völgyi Borászati Közösség (Livermore Valley Wine Community), amely során bemutatásra került az új nemzetközi szervezet, a Globális Kézműves Borászok Szövetsége, azaz a The Global AVA (The Global Artisan Vintners Alliance). A The Global AVA-t azért hozták létre, hogy egy a partner borvidékek számára kölcsönösen előnyös és fenntartható szövetség alakuljon meg, amely összefogja a világ több pontján elhelyezkedő borvidékeket. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Az alapító borvidékek közé kilencen csatlakoztak:

  • Livermore Valley Wine Community, Kalifornia;
  • Texas Hill Country Borászatok, Texas;
  • Chilecito, Argentína;
  • Dalmácia, Horvátország;
  • Chinon, Franciaország;
  • Alentejo, Portugália;
  • Vale dos Vinhedos, Brazília;
  • Badacsony, Magyarország;
  • és Ensenada, Baja California, Mexikó.

„Az egész Livermore-völgyi Borászati Közösség nevében büszkék vagyunk arra, hogy mi kezdeményeztük a The Global AVA létrehozására irányuló törekvéseket”

- mondta Brandi Lombardi, a Livermore-völgyi Borászati Közösség ügyvezető igazgatója. „Kalifornia egyik legrégebbi borvidékeként, Livermore-völgy gazdag borászati hagyományokkal rendelkezik, de az új technikák és az újabb generációs borászok is képviseltetik magukat. Ez a szövetség lehetővé teszi valamennyi partnerrégió számára, hogy bővítse a borászok és a borászatok lehetőségeit, valamint a turizmus fellendítését a saját régiójukban.”


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A The Global AVA támogatja a borászok, borászati szövetségek, kormányzati képviselők, turisztikai és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint üzleti szövetségek közötti nemzetközi együttműködést és információcserét. A partner borvidékek képviselői aktívan részt vesznek a szakmai fejlődési lehetőségekben, mellyel elősegítik a résztvevő borvidékek globális jelenlétének növekedését is.

A továbbiakban a szövetségben résztvevő partner borvidékek kéthavonta online meetingeken vesznek részt, ahol egy aktuális téma megbeszélésével osztják meg tapasztalataikat egymással. A 2025. február 6-án tartott első megbeszélésen többek között szó esett a 2024. évi szüret tapasztalatairól, illetve a jövőbeni közösségi média platformok létrehozásáról.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.