Új nemzetközi borászati szervezet született

A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a The Global AVA, azaz a Globális Kézműves Borászok Szövetségének megalakulását. Az alapító tagok közé kilenc kiemelkedő borvidék csatlakozott a világ minden tájáról, köztük Magyarországról a Badacsonyi borvidék is az alapító tagok között van.

2025. február 26-án tartott online sajtókonferenciát a Livermore-völgyi Borászati Közösség (Livermore Valley Wine Community), amely során bemutatásra került az új nemzetközi szervezet, a Globális Kézműves Borászok Szövetsége, azaz a The Global AVA (The Global Artisan Vintners Alliance). A The Global AVA-t azért hozták létre, hogy egy a partner borvidékek számára kölcsönösen előnyös és fenntartható szövetség alakuljon meg, amely összefogja a világ több pontján elhelyezkedő borvidékeket. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Az alapító borvidékek közé kilencen csatlakoztak:

  • Livermore Valley Wine Community, Kalifornia;
  • Texas Hill Country Borászatok, Texas;
  • Chilecito, Argentína;
  • Dalmácia, Horvátország;
  • Chinon, Franciaország;
  • Alentejo, Portugália;
  • Vale dos Vinhedos, Brazília;
  • Badacsony, Magyarország;
  • és Ensenada, Baja California, Mexikó.

„Az egész Livermore-völgyi Borászati Közösség nevében büszkék vagyunk arra, hogy mi kezdeményeztük a The Global AVA létrehozására irányuló törekvéseket”

- mondta Brandi Lombardi, a Livermore-völgyi Borászati Közösség ügyvezető igazgatója. „Kalifornia egyik legrégebbi borvidékeként, Livermore-völgy gazdag borászati hagyományokkal rendelkezik, de az új technikák és az újabb generációs borászok is képviseltetik magukat. Ez a szövetség lehetővé teszi valamennyi partnerrégió számára, hogy bővítse a borászok és a borászatok lehetőségeit, valamint a turizmus fellendítését a saját régiójukban.”


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A The Global AVA támogatja a borászok, borászati szövetségek, kormányzati képviselők, turisztikai és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint üzleti szövetségek közötti nemzetközi együttműködést és információcserét. A partner borvidékek képviselői aktívan részt vesznek a szakmai fejlődési lehetőségekben, mellyel elősegítik a résztvevő borvidékek globális jelenlétének növekedését is.

A továbbiakban a szövetségben résztvevő partner borvidékek kéthavonta online meetingeken vesznek részt, ahol egy aktuális téma megbeszélésével osztják meg tapasztalataikat egymással. A 2025. február 6-án tartott első megbeszélésen többek között szó esett a 2024. évi szüret tapasztalatairól, illetve a jövőbeni közösségi média platformok létrehozásáról.


Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.