Új nemzetközi borászati szervezet született

A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a The Global AVA, azaz a Globális Kézműves Borászok Szövetségének megalakulását. Az alapító tagok közé kilenc kiemelkedő borvidék csatlakozott a világ minden tájáról, köztük Magyarországról a Badacsonyi borvidék is az alapító tagok között van.

2025. február 26-án tartott online sajtókonferenciát a Livermore-völgyi Borászati Közösség (Livermore Valley Wine Community), amely során bemutatásra került az új nemzetközi szervezet, a Globális Kézműves Borászok Szövetsége, azaz a The Global AVA (The Global Artisan Vintners Alliance). A The Global AVA-t azért hozták létre, hogy egy a partner borvidékek számára kölcsönösen előnyös és fenntartható szövetség alakuljon meg, amely összefogja a világ több pontján elhelyezkedő borvidékeket. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Az alapító borvidékek közé kilencen csatlakoztak:

  • Livermore Valley Wine Community, Kalifornia;
  • Texas Hill Country Borászatok, Texas;
  • Chilecito, Argentína;
  • Dalmácia, Horvátország;
  • Chinon, Franciaország;
  • Alentejo, Portugália;
  • Vale dos Vinhedos, Brazília;
  • Badacsony, Magyarország;
  • és Ensenada, Baja California, Mexikó.

„Az egész Livermore-völgyi Borászati Közösség nevében büszkék vagyunk arra, hogy mi kezdeményeztük a The Global AVA létrehozására irányuló törekvéseket”

- mondta Brandi Lombardi, a Livermore-völgyi Borászati Közösség ügyvezető igazgatója. „Kalifornia egyik legrégebbi borvidékeként, Livermore-völgy gazdag borászati hagyományokkal rendelkezik, de az új technikák és az újabb generációs borászok is képviseltetik magukat. Ez a szövetség lehetővé teszi valamennyi partnerrégió számára, hogy bővítse a borászok és a borászatok lehetőségeit, valamint a turizmus fellendítését a saját régiójukban.”


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A The Global AVA támogatja a borászok, borászati szövetségek, kormányzati képviselők, turisztikai és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint üzleti szövetségek közötti nemzetközi együttműködést és információcserét. A partner borvidékek képviselői aktívan részt vesznek a szakmai fejlődési lehetőségekben, mellyel elősegítik a résztvevő borvidékek globális jelenlétének növekedését is.

A továbbiakban a szövetségben résztvevő partner borvidékek kéthavonta online meetingeken vesznek részt, ahol egy aktuális téma megbeszélésével osztják meg tapasztalataikat egymással. A 2025. február 6-án tartott első megbeszélésen többek között szó esett a 2024. évi szüret tapasztalatairól, illetve a jövőbeni közösségi média platformok létrehozásáról.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.