Új, innovatív technológiával készülő szárított gyümölcsök, zöldségek

Ez a technológia a biofilizálás, amikor az eljárás során nem történik fagyasztás, és a kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológia megőrzi a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit és aromáját. 

A Kavali egy magyar, innovatív élelmiszeripari fejlesztés. Korszerű gyártóüzeme Mórahalmon nyitotta meg a kapuit 2022 őszén, amely ezt az előállítást megvalósítja.

Itt a liofilizálástól eltérően, az eljárás során nem történik fagyasztás, a kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológia megőrzi a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit és aromáját. A feldolgozott alapanyagokat magyar, főleg helyi termelőktől szerzik be. A korszerű szárítási eljárás adalékanyagmentes  élelmiszertartósítást tesz lehetővé.

Az egyedülálló technológiának köszönhetően a termékek előállítási módja a liofilizálásnál és légáramszárításnál nagyságrendekkel  energiahatékonyabb, nagyobb mértékben megőrizve az élelmiszerek funkcionális összetevőit, biológiailag aktív komponenseit (pl. aromaanyagok, vitaminok, antioxidánsok, természetes cukrok). Ami még nagy előnye, hogy hosszan eltartható normál körülmények között is, vagyis nem kell hűteni, ugyanis visszazárható tasakban kínáljuk a termékeket, mondta dr. Pomozi István, a cég üzletfejlesztési vezetője.

A vákuumszárított, ropogós gyümölcs és zöldség falatkák a természetes, megfelelő táplálkozás lehetőségét nyújtják, a színt és formát is jobban megőrzi és száz százalékban gyümölcs marad víz nélkül.

A bővülő termékpalettán jelenleg a következő gyümölcsök szerepelnek: eper, meggy, fekete ribizli, narancs és mandarin. Hamarosan elérhető lesz a vákuumszárított paprika-paradicsom is. 

Forrás: Turizmus Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.