A Kavali egy magyar, innovatív élelmiszeripari fejlesztés. Korszerű gyártóüzeme Mórahalmon nyitotta meg a kapuit 2022 őszén, amely ezt az előállítást megvalósítja.
Itt a liofilizálástól eltérően, az eljárás során nem történik fagyasztás, a kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológia megőrzi a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit és aromáját. A feldolgozott alapanyagokat magyar, főleg helyi termelőktől szerzik be. A korszerű szárítási eljárás adalékanyagmentes élelmiszertartósítást tesz lehetővé.
Az egyedülálló technológiának köszönhetően a termékek előállítási módja a liofilizálásnál és légáramszárításnál nagyságrendekkel energiahatékonyabb, nagyobb mértékben megőrizve az élelmiszerek funkcionális összetevőit, biológiailag aktív komponenseit (pl. aromaanyagok, vitaminok, antioxidánsok, természetes cukrok). Ami még nagy előnye, hogy hosszan eltartható normál körülmények között is, vagyis nem kell hűteni, ugyanis visszazárható tasakban kínáljuk a termékeket, mondta dr. Pomozi István, a cég üzletfejlesztési vezetője.
A vákuumszárított, ropogós gyümölcs és zöldség falatkák a természetes, megfelelő táplálkozás lehetőségét nyújtják, a színt és formát is jobban megőrzi és száz százalékban gyümölcs marad víz nélkül.
A bővülő termékpalettán jelenleg a következő gyümölcsök szerepelnek: eper, meggy, fekete ribizli, narancs és mandarin. Hamarosan elérhető lesz a vákuumszárított paprika-paradicsom is.
Forrás: Turizmus Online