Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

A jelenleg hat országban (Franciaország, Belgium, Luxemburg, Németország, Hollandia és Spanyolország) használt matricákon A jelzést és zöld színt kapnak a legegészségesebb ételek, a legegészségtelenebbek pedig E-betűt és piros színt. A szakértők szerint ezzel a matricával azonnal megtudhatja egy vásárló azt, hogy mit vesz, adja hírül az euronews.com portál.

Azonban sokan bírálják a tervet, "Mi azt szeretnénk elérni, hogy az egy-összetevőjű dolgok, mint az olívaolaj, a méz, vagy a sonka kerüljenek ki a Nutri-Score rendszerből. Nem kéne bekerülniük a védett eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek sem, amelyeket már elfogadott a társadalom, mint magas minőségű élelmiszert, amely az egyes országok képéhez hozzátartozik" - mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Adrián Váquez.

Az Európai Bizottság maga is dolgozik egy új élelmiszer-címkézési szabályon, amely az egészségügyi szempontokat is figyelembe venné.

"A Nutri-Score figyelembe veszi a kedvező és a kedvezőtlen elemeket és segíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. A rossz tápanyagok közé soroljuk a sót, a kalóriadús dolgokat, a telített zsírokat és a cukrot. Másrészt a jó dolgok között vannak a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, az olívabogyó egyes elemei, a proteinek, a repce és más dolgok. Ezen összetevők összességéből áll a végső pontszám, ami világosan közli a fogyasztóval az étel minőségét” – mondta a rendszert kifejlesztő francia professzor, Serge Hercberg.

A rendszert ellenző mediterrán államok szerint ez a címkézés hosszútávon veszélyezteti a nemzeti ételeikről kialakult képet és a gazdaságukat is. Az olasz kormány ezért egy alternatív címkézési tervet mutatott be, amely NutrInform névre hallgat. Ezen egy elem töltöttségi ábrából derülne ki az, hogy a tápanyag-szükséglet mekkora részét adja az adott élelmiszer.

Az Európai Bizottság még nem mutatta be a saját javaslatát, de elemzők szerint a francia Nutri-Score rendszer mellett szól az, hogy azt már a gyakorlatban alkalmazza hat tagállam.

Forrás: Euronews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.