Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

A jelenleg hat országban (Franciaország, Belgium, Luxemburg, Németország, Hollandia és Spanyolország) használt matricákon A jelzést és zöld színt kapnak a legegészségesebb ételek, a legegészségtelenebbek pedig E-betűt és piros színt. A szakértők szerint ezzel a matricával azonnal megtudhatja egy vásárló azt, hogy mit vesz, adja hírül az euronews.com portál.

Azonban sokan bírálják a tervet, "Mi azt szeretnénk elérni, hogy az egy-összetevőjű dolgok, mint az olívaolaj, a méz, vagy a sonka kerüljenek ki a Nutri-Score rendszerből. Nem kéne bekerülniük a védett eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek sem, amelyeket már elfogadott a társadalom, mint magas minőségű élelmiszert, amely az egyes országok képéhez hozzátartozik" - mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Adrián Váquez.

Az Európai Bizottság maga is dolgozik egy új élelmiszer-címkézési szabályon, amely az egészségügyi szempontokat is figyelembe venné.

"A Nutri-Score figyelembe veszi a kedvező és a kedvezőtlen elemeket és segíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. A rossz tápanyagok közé soroljuk a sót, a kalóriadús dolgokat, a telített zsírokat és a cukrot. Másrészt a jó dolgok között vannak a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, az olívabogyó egyes elemei, a proteinek, a repce és más dolgok. Ezen összetevők összességéből áll a végső pontszám, ami világosan közli a fogyasztóval az étel minőségét” – mondta a rendszert kifejlesztő francia professzor, Serge Hercberg.

A rendszert ellenző mediterrán államok szerint ez a címkézés hosszútávon veszélyezteti a nemzeti ételeikről kialakult képet és a gazdaságukat is. Az olasz kormány ezért egy alternatív címkézési tervet mutatott be, amely NutrInform névre hallgat. Ezen egy elem töltöttségi ábrából derülne ki az, hogy a tápanyag-szükséglet mekkora részét adja az adott élelmiszer.

Az Európai Bizottság még nem mutatta be a saját javaslatát, de elemzők szerint a francia Nutri-Score rendszer mellett szól az, hogy azt már a gyakorlatban alkalmazza hat tagállam.

Forrás: Euronews


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.