Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

A jelenleg hat országban (Franciaország, Belgium, Luxemburg, Németország, Hollandia és Spanyolország) használt matricákon A jelzést és zöld színt kapnak a legegészségesebb ételek, a legegészségtelenebbek pedig E-betűt és piros színt. A szakértők szerint ezzel a matricával azonnal megtudhatja egy vásárló azt, hogy mit vesz, adja hírül az euronews.com portál.

Azonban sokan bírálják a tervet, "Mi azt szeretnénk elérni, hogy az egy-összetevőjű dolgok, mint az olívaolaj, a méz, vagy a sonka kerüljenek ki a Nutri-Score rendszerből. Nem kéne bekerülniük a védett eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek sem, amelyeket már elfogadott a társadalom, mint magas minőségű élelmiszert, amely az egyes országok képéhez hozzátartozik" - mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Adrián Váquez.

Az Európai Bizottság maga is dolgozik egy új élelmiszer-címkézési szabályon, amely az egészségügyi szempontokat is figyelembe venné.

"A Nutri-Score figyelembe veszi a kedvező és a kedvezőtlen elemeket és segíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. A rossz tápanyagok közé soroljuk a sót, a kalóriadús dolgokat, a telített zsírokat és a cukrot. Másrészt a jó dolgok között vannak a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, az olívabogyó egyes elemei, a proteinek, a repce és más dolgok. Ezen összetevők összességéből áll a végső pontszám, ami világosan közli a fogyasztóval az étel minőségét” – mondta a rendszert kifejlesztő francia professzor, Serge Hercberg.

A rendszert ellenző mediterrán államok szerint ez a címkézés hosszútávon veszélyezteti a nemzeti ételeikről kialakult képet és a gazdaságukat is. Az olasz kormány ezért egy alternatív címkézési tervet mutatott be, amely NutrInform névre hallgat. Ezen egy elem töltöttségi ábrából derülne ki az, hogy a tápanyag-szükséglet mekkora részét adja az adott élelmiszer.

Az Európai Bizottság még nem mutatta be a saját javaslatát, de elemzők szerint a francia Nutri-Score rendszer mellett szól az, hogy azt már a gyakorlatban alkalmazza hat tagállam.

Forrás: Euronews


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.