Új séf a Hotel Lycium Debrecenben

A Hotel Lycium július 1-től izgalmas nemzetközi konyhával és tradicionális hazai ízekkel várja vendégeit éttermében, ahol a jövőben Elek Richárd séf felel az Átrium étterem konyhai munkáiért.

Tapasztalt Bocuse d’Or-versenyző, elhivatott séf és fanatikus szakember - írták róla egy vele készített interjúban.

Önmagáról így vall: "Kis túlzással, de én mindig szakács akartam lenni, már hatéves korom óta ez volt a vágyam. Én egy hajdúsági kis községben, Debrecen mellett, Józsán nőttem fel. A gyerekkorom egy része itt zajlott, és mindig igyekeztem a nagyszüleim mellett lenni a konyhában, ahol egy gyerek számára állandóan csodák történtek. A Debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolát végeztem el. Olyan szerencsém volt, hogy Boros László, Venesz József életműdíjas mesterszakács mellé tudtam bekerülni a Belga étterem és sörözőbe. Tamás Béla, aki a szakácskollégám volt a Belga étteremben, hidegkonyhás magyar bajnokként, Kelet-Magyarországról először jutott be a Bocuse d’Or hazai döntőjére. Számomra ezzel pedig - mondjuk úgy -, kinyitotta a világot, mert felkért, hogy legyek a commis-ja. Annak rendje és módja szerint fel is készültünk, és bejutottunk a magyar döntőbe. Ez az a 2008-as verseny, mely életem legmeghatározóbb és legnagyobb iskolája volt, mindamellett az első Bocuse d’Or-döntő volt életemben. 24 évesen megpályáztam a Budapest Bistro konyhafőnöki pozícióját, amit meg is kaptam. Közben a főnököm benevezett a Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet megmérettetésére, ahol 2012-ben a második helyen végeztem. 2014-ben újra versenyeztem, mégpedig a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon vettem részt, ahol a magyar válogatott tagjaként nyílt lehetőségem tapasztalatokat szerezni. 2016-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával versenyeztem a WACS Global Chef Challenge európai selejtezőjén, ahol második helyezést értem el. Ezzel kijutottam a thesszaloniki világdöntőre, amit életem egyik legnagyobb kihívásaként éltem meg. Azt mondom, hogy az a séf vagyok, aki lerakja, megmutatja, és minden alkalommal beáll oda, ahová kell. Bármelyik pályán, bármelyik munkafolyamatot megcsinálja, szó nélkül, és meglátja a munkát, ha van. Mindig ott van, ahol kell, akár még három helyen is, és le tud dolgozni bárkit, mert ettől séf.”



Elek Richárd több nagy presztízsű étteremben szerzett tapasztalatot, így például: a debreceni Belga étteremben, a Hotel Divinusban, a Barabás Klub étteremben (itt 23 évesen konyhafőnökként), majd ezt követően 10 évet budapesti fine dining éttermekben, 5 évet a Fausto Ristorante-ban töltött. Háromszor vett részt a Bocuse D'or hazai döntőjében. 2018-ban a KönyvBár & Restaurant-nál tevékenykedett, amikor a vendégszavazatok alapján, a Harry Potter - és Diòtörő menüjével a CNN beválasztotta az éttermet a Budapest Top 10-be. A szakember a Lycium csapatához való csatlakozását megelőzően a DODO’S Restaurant-ban, a Duna Garden Hotel èttermében dolgozott.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.