Új séf a Hotel Lycium Debrecenben

A Hotel Lycium július 1-től izgalmas nemzetközi konyhával és tradicionális hazai ízekkel várja vendégeit éttermében, ahol a jövőben Elek Richárd séf felel az Átrium étterem konyhai munkáiért.

Tapasztalt Bocuse d’Or-versenyző, elhivatott séf és fanatikus szakember - írták róla egy vele készített interjúban.

Önmagáról így vall: "Kis túlzással, de én mindig szakács akartam lenni, már hatéves korom óta ez volt a vágyam. Én egy hajdúsági kis községben, Debrecen mellett, Józsán nőttem fel. A gyerekkorom egy része itt zajlott, és mindig igyekeztem a nagyszüleim mellett lenni a konyhában, ahol egy gyerek számára állandóan csodák történtek. A Debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolát végeztem el. Olyan szerencsém volt, hogy Boros László, Venesz József életműdíjas mesterszakács mellé tudtam bekerülni a Belga étterem és sörözőbe. Tamás Béla, aki a szakácskollégám volt a Belga étteremben, hidegkonyhás magyar bajnokként, Kelet-Magyarországról először jutott be a Bocuse d’Or hazai döntőjére. Számomra ezzel pedig - mondjuk úgy -, kinyitotta a világot, mert felkért, hogy legyek a commis-ja. Annak rendje és módja szerint fel is készültünk, és bejutottunk a magyar döntőbe. Ez az a 2008-as verseny, mely életem legmeghatározóbb és legnagyobb iskolája volt, mindamellett az első Bocuse d’Or-döntő volt életemben. 24 évesen megpályáztam a Budapest Bistro konyhafőnöki pozícióját, amit meg is kaptam. Közben a főnököm benevezett a Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet megmérettetésére, ahol 2012-ben a második helyen végeztem. 2014-ben újra versenyeztem, mégpedig a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon vettem részt, ahol a magyar válogatott tagjaként nyílt lehetőségem tapasztalatokat szerezni. 2016-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával versenyeztem a WACS Global Chef Challenge európai selejtezőjén, ahol második helyezést értem el. Ezzel kijutottam a thesszaloniki világdöntőre, amit életem egyik legnagyobb kihívásaként éltem meg. Azt mondom, hogy az a séf vagyok, aki lerakja, megmutatja, és minden alkalommal beáll oda, ahová kell. Bármelyik pályán, bármelyik munkafolyamatot megcsinálja, szó nélkül, és meglátja a munkát, ha van. Mindig ott van, ahol kell, akár még három helyen is, és le tud dolgozni bárkit, mert ettől séf.”



Elek Richárd több nagy presztízsű étteremben szerzett tapasztalatot, így például: a debreceni Belga étteremben, a Hotel Divinusban, a Barabás Klub étteremben (itt 23 évesen konyhafőnökként), majd ezt követően 10 évet budapesti fine dining éttermekben, 5 évet a Fausto Ristorante-ban töltött. Háromszor vett részt a Bocuse D'or hazai döntőjében. 2018-ban a KönyvBár & Restaurant-nál tevékenykedett, amikor a vendégszavazatok alapján, a Harry Potter - és Diòtörő menüjével a CNN beválasztotta az éttermet a Budapest Top 10-be. A szakember a Lycium csapatához való csatlakozását megelőzően a DODO’S Restaurant-ban, a Duna Garden Hotel èttermében dolgozott.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.