Új szempontok a német étterem értékelő rendszerben

Németországban a tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei nem elégednek meg a minőségi besorolással, hanem Brémában tartott országos értekezletükön most elhatározták, hogy tisztasági alapon is osztályozni fogják az éttermeket, cukrászdákat és kávéházakat - adta hírül az Inforádió.

A hajdani Köjálhoz hasonló intézmény eddig is ellenőrizte a német vendéglőket és cukrászdákat, és ha úgy vélték, nem felel meg a tisztasági követelményeknek, egyszerűen elrendelte bezárásukat. A nagyközönség mindezt saját hatáskörén kívül eső, hatósági intézkedésként élte meg, amin a fogyasztóvédelmi miniszterek most változtatni akarnak. Mégpedig úgy, hogy a higiénia szakértök szúrópróbaszerű látogatásainak eredményét megosztják majd a polgárokkal is.

Brémai értekezletükön törvényjavaslatot dolgoztak ki, amelynek alapján a villanyrendőr lámpafényeihez hasonlóan három színű vinyettával látják el az éttermek, bisztrók, kávézók és cukrászdák bejáratát. A kifogástalannak vélt helyek ajtajára zöld pontot ragasztanak, a nem teljesen kielégítő tisztaság esetén sárga pont kerül az ajtóra - míg a komoly fenntartást a piros ponttal fejezik ki.

Ezáltal a vendégekre bízzák, hogy betérnek-e kiszemelt vendéglőbe, vagy kávéházba. A pontok kiragasztását három ellenőrzés fogja megelőzni. Mint az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztó védelmi miniszter, Johannes Remmel elmondta, a javaslat parlamenti megszavazását csaknem biztosra veszik. Reményét fejezte ki,hogy ezáltal eleve ösztönözni fogják a vendéglátó ipart is a tisztaság fokozására.

Utalt arra is, hogy a zöld, sárga és piros pontok kiragasztása távolról sem jelenti azt, hogy a higiéniai előírások semmibevétele esetén nem vonják meg az iparengedélyt az üzemeltetőtől - tudósította az Inforádiót Vincze András Németországból.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.