Új szempontok a német étterem értékelő rendszerben

Németországban a tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei nem elégednek meg a minőségi besorolással, hanem Brémában tartott országos értekezletükön most elhatározták, hogy tisztasági alapon is osztályozni fogják az éttermeket, cukrászdákat és kávéházakat - adta hírül az Inforádió.

A hajdani Köjálhoz hasonló intézmény eddig is ellenőrizte a német vendéglőket és cukrászdákat, és ha úgy vélték, nem felel meg a tisztasági követelményeknek, egyszerűen elrendelte bezárásukat. A nagyközönség mindezt saját hatáskörén kívül eső, hatósági intézkedésként élte meg, amin a fogyasztóvédelmi miniszterek most változtatni akarnak. Mégpedig úgy, hogy a higiénia szakértök szúrópróbaszerű látogatásainak eredményét megosztják majd a polgárokkal is.

Brémai értekezletükön törvényjavaslatot dolgoztak ki, amelynek alapján a villanyrendőr lámpafényeihez hasonlóan három színű vinyettával látják el az éttermek, bisztrók, kávézók és cukrászdák bejáratát. A kifogástalannak vélt helyek ajtajára zöld pontot ragasztanak, a nem teljesen kielégítő tisztaság esetén sárga pont kerül az ajtóra - míg a komoly fenntartást a piros ponttal fejezik ki.

Ezáltal a vendégekre bízzák, hogy betérnek-e kiszemelt vendéglőbe, vagy kávéházba. A pontok kiragasztását három ellenőrzés fogja megelőzni. Mint az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztó védelmi miniszter, Johannes Remmel elmondta, a javaslat parlamenti megszavazását csaknem biztosra veszik. Reményét fejezte ki,hogy ezáltal eleve ösztönözni fogják a vendéglátó ipart is a tisztaság fokozására.

Utalt arra is, hogy a zöld, sárga és piros pontok kiragasztása távolról sem jelenti azt, hogy a higiéniai előírások semmibevétele esetén nem vonják meg az iparengedélyt az üzemeltetőtől - tudósította az Inforádiót Vincze András Németországból.


Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.