Új termékcsalád fejlesztésébe kezd a Pécsi Sörfőzde Zrt.

A projekthez a vállalat csaknem 400 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól.

Közleményükben azt írták: a kutatás eredményeként a piacon jelenleg elérhető alkoholmentes gabonaitaloknál élettani szempontból értékesebb hatással bíró termékek jönnek létre, amelyek alapanyagként biotermesztésből származó gabonaféléket használnak majd fel - írták.

A fejlesztés révén alacsony erjeszthető szénhidráttartalmú sörleveket állíthat majd elő a vállalat, és megszakított erjesztési eljárással vagy speciális, csekély alkoholtermelő képességgel rendelkező élesztőtörzsek felhasználásával biztosítják az italok alkoholmentességét, továbbá a termékek különleges ízvilágát hidegkomlózási eljárással egészítik ki. Közölték, mivel jelenleg az alkoholmentes italok hidegkomlózásáról nem áll rendelkezésre elegendő információ a nemzetközi szakirodalomban, így az egészségvédő összetevők komlóból való kioldódásának tanulmányozása is a projekt részét képezi. Ezek az eredmények nemzetközi szinten az élelmiszer- és táplálkozástudománnyal foglalkozók számára is értékesek lehetnek - írták. Kiemelték: a gyártási technológia kidolgozása egy kedvező élettani hatással - továbbá különleges íz- és aroma összetétellel - rendelkező termékcsalád megalkotását teszi lehetővé.

Szemerey Zoltán, a jelenleg közel 130 embert foglalkoztató sörfőzde igazgatóságának elnöke az MTI érdeklődésére közölte: a fejlesztés eredményeként az új termék először 2025-ben kerülhet piacra. Az elnök a vállalat tavalyi eredményeiről még nem tudott pontos adatokkal szolgálni, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy idén eredményesebben tudnak működni, mint az egész ágazat számára nehéznek számító 2022-ben. A nyilvános cégadatok szerint a túlnyomórészt belföldre termelő PS Zrt. a 2021-es évet 2,52 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 208 millió forintos veszteséggel zárta, míg egy évvel korábban hárommilliárd forintos árbevételt és 42 millió forintos nyereséget ért el.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.