Új vezetője van a Slow Food mozgalomnak

Afrikai farmer váltja az alapító Carlo Petrinit, aki 1986 óta vezette a mozgalmat. 

Bő harminc évvel a megalapítása után átadja a Slow Food mozgalom vezetését Carlo Petrini, a mozgalom életre hívója. A mozgalom 8-ik kongresszusán megválasztott új elnök Edward Mukiibi ugyanabban az évben született, 1986-ban Ugandában egy földműves családban, amikor a római Spanyol lépcsőn a McDonald's megnyitása elleni tiltakozásul útnak indult a Slow Food mozgalom. Ez valahol szimbolikus is. Petrini szerint "az eddig megtett út lehetővé tette számunkra, hogy olyan célokat érjünk el, amelyek egykor elérhetetlennek tűntek, és azzá tett minket, amik vagyunk. A mai világ azonban gyökeresen különbözik attól a világtól, amely mozgalmunk kezdeteit látta. Ezért üdvözölnünk kell és hagynunk kell, hogy új egyének kreativitása és intuíciója irányítson bennünket, akik képesek értelmezni a jelent és felvázolni azt a pályát, amely lehetővé teszi a jövőbeli célok elérését."

Az új elnök amellett, hogy a kampalai (Uganda) Makerere Egyetemen szerzett mezőgazdasági és földhasználati menedzsment alapdiplomát, valamint a Pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemén gasztronómiai mesterdiplomát, élelmiszer- és mezőgazdasági oktató, társadalmi vállalkozó. Emellett nemrégiben bekerült a gasztronómia jövőjét alakító 35 év alatti fiatalokat elismerő 50 Next-díj Empowering Educators kategóriájába.

"Hálózatként és globális élelmiszermozgalomként együtt maradni kulcsfontosságú ahhoz, hogy tartós hatást gyakoroljunk a bolygónkra nehezedő teherré vált élelmiszerrendszerre" - tette hozzá Mukiibi, aki az idén ősszel először lesz házigazdája a Terra Madre Salone del Gusto kiállításnak Torinóban. 

Az elnökség mellett megújult a Slow Food Végrehajtó Bizottsága, a szervezet legfőbb döntéshozó testülete is, amelynek új csoportja a mozgalom sokszínűségét tükrözi. Marta Messa, az új főtitkár.Olaszországból érkezik. Szavai szerint céljuk, hogy továbbra is harcoljanak minden egyes ember jó, tiszta és tisztességes élelmiszerhez való jogáért, hogy felemeljék az alulról jövő közösségek hihetetlenül gazdag tudását, és hogy elősegítsék a fenntartható élelmiszerrendszerek elterjedését az egész világon.

Richard McCarthy (USA) a tematikus hálózatok fejelszetésében, míg a maxikói származású Dali Nolasco Cruz az őslakos közösségek élelmiszerelőállításban betöltött szerepének elismertetésében érdekelt. Jorrit Kiewik (Hollandia) elsősorban a biológiai sokféleség megőrzéséért és a klímaváltozás elleni fellépés fokozásért szeretne tenni, hasonlóan  Francesco Sottilehez (Olaszország). Utóbbi úgy fogalmazott, hogy 

"ha 30 éve a biológiai sokféleség a célunk, akkor ma a megújulásra irányuló erőfeszítésnek magához a biológiai sokféleséghez való hozzáállásunkkal is foglalkoznia kell. Sok helyes dolgot mondtunk a múltban, támogattunk egy nemzetközi hálózatot, amely képes volt bemutatni, hogy mennyi biológiai sokféleség van a bolygón, és hogy mennyit veszítünk és fogunk veszíteni, ha nem találjuk meg a vidéki közösségeken keresztül a megőrzés kulcsát. Ma támogatnunk kell az ökológiai átmenetet, mérsékelnünk kell az éghajlatváltozást, és a szegénység elleni küzdelemmel, valamint a vidéki közösségek élelmiszer-szuverenitásának helyreállításával regenerálnunk kell az erőforrásokat és a vidéki területeket. Minden erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy a biológiai sokféleség és az agrárökológia az élelmiszer-politikák középpontjába kerüljön, és be kell mutatnunk, hogy a sokféleségből ered a rugalmasság."

Nina Wolff (Németország) elnökségi tagként erőlteljesebb politikai érdekérvényesítést ígért az élelmezési egyenlőtlenségek elleni fellépés terén, míg Megumi Watanabe (Japán) a mozgalom alapértékeinek megismertetésére koncentrálna. 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.