Új vezetője van a Slow Food mozgalomnak

Afrikai farmer váltja az alapító Carlo Petrinit, aki 1986 óta vezette a mozgalmat. 

Bő harminc évvel a megalapítása után átadja a Slow Food mozgalom vezetését Carlo Petrini, a mozgalom életre hívója. A mozgalom 8-ik kongresszusán megválasztott új elnök Edward Mukiibi ugyanabban az évben született, 1986-ban Ugandában egy földműves családban, amikor a római Spanyol lépcsőn a McDonald's megnyitása elleni tiltakozásul útnak indult a Slow Food mozgalom. Ez valahol szimbolikus is. Petrini szerint "az eddig megtett út lehetővé tette számunkra, hogy olyan célokat érjünk el, amelyek egykor elérhetetlennek tűntek, és azzá tett minket, amik vagyunk. A mai világ azonban gyökeresen különbözik attól a világtól, amely mozgalmunk kezdeteit látta. Ezért üdvözölnünk kell és hagynunk kell, hogy új egyének kreativitása és intuíciója irányítson bennünket, akik képesek értelmezni a jelent és felvázolni azt a pályát, amely lehetővé teszi a jövőbeli célok elérését."

Az új elnök amellett, hogy a kampalai (Uganda) Makerere Egyetemen szerzett mezőgazdasági és földhasználati menedzsment alapdiplomát, valamint a Pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemén gasztronómiai mesterdiplomát, élelmiszer- és mezőgazdasági oktató, társadalmi vállalkozó. Emellett nemrégiben bekerült a gasztronómia jövőjét alakító 35 év alatti fiatalokat elismerő 50 Next-díj Empowering Educators kategóriájába.

"Hálózatként és globális élelmiszermozgalomként együtt maradni kulcsfontosságú ahhoz, hogy tartós hatást gyakoroljunk a bolygónkra nehezedő teherré vált élelmiszerrendszerre" - tette hozzá Mukiibi, aki az idén ősszel először lesz házigazdája a Terra Madre Salone del Gusto kiállításnak Torinóban. 

Az elnökség mellett megújult a Slow Food Végrehajtó Bizottsága, a szervezet legfőbb döntéshozó testülete is, amelynek új csoportja a mozgalom sokszínűségét tükrözi. Marta Messa, az új főtitkár.Olaszországból érkezik. Szavai szerint céljuk, hogy továbbra is harcoljanak minden egyes ember jó, tiszta és tisztességes élelmiszerhez való jogáért, hogy felemeljék az alulról jövő közösségek hihetetlenül gazdag tudását, és hogy elősegítsék a fenntartható élelmiszerrendszerek elterjedését az egész világon.

Richard McCarthy (USA) a tematikus hálózatok fejelszetésében, míg a maxikói származású Dali Nolasco Cruz az őslakos közösségek élelmiszerelőállításban betöltött szerepének elismertetésében érdekelt. Jorrit Kiewik (Hollandia) elsősorban a biológiai sokféleség megőrzéséért és a klímaváltozás elleni fellépés fokozásért szeretne tenni, hasonlóan  Francesco Sottilehez (Olaszország). Utóbbi úgy fogalmazott, hogy 

"ha 30 éve a biológiai sokféleség a célunk, akkor ma a megújulásra irányuló erőfeszítésnek magához a biológiai sokféleséghez való hozzáállásunkkal is foglalkoznia kell. Sok helyes dolgot mondtunk a múltban, támogattunk egy nemzetközi hálózatot, amely képes volt bemutatni, hogy mennyi biológiai sokféleség van a bolygón, és hogy mennyit veszítünk és fogunk veszíteni, ha nem találjuk meg a vidéki közösségeken keresztül a megőrzés kulcsát. Ma támogatnunk kell az ökológiai átmenetet, mérsékelnünk kell az éghajlatváltozást, és a szegénység elleni küzdelemmel, valamint a vidéki közösségek élelmiszer-szuverenitásának helyreállításával regenerálnunk kell az erőforrásokat és a vidéki területeket. Minden erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy a biológiai sokféleség és az agrárökológia az élelmiszer-politikák középpontjába kerüljön, és be kell mutatnunk, hogy a sokféleségből ered a rugalmasság."

Nina Wolff (Németország) elnökségi tagként erőlteljesebb politikai érdekérvényesítést ígért az élelmezési egyenlőtlenségek elleni fellépés terén, míg Megumi Watanabe (Japán) a mozgalom alapértékeinek megismertetésére koncentrálna. 


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?