Újabb dilemma előtt a vendéglátósok

Nem jelentenek az üvegpoharak környezettudatosabb alternatívát a repoharakkal szemben, mert az előállításuknak ötször nagyobb a karbonlábnyoma, mint az újrahasználható műanyag poharaknak. Erre a következtetésre a független, nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó denkstatt szakértő csapata jutott, akik Magyarország meghatározó repohár-rendszer üzemeltetője, a Cup Revolution felkérésére készítettek összehasonlító életciklus-elemzést - írja laptársunk, a Piac és Profit.

Az elmúlt hetekben több fórumon és híradásban is arról lehetett olvasni, hogy az eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében nem az újrahasználható poharaknak, hanem az üvegpoharaknak kellene felváltaniuk.

Hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét, annak szeretett volna utánajárni a Cup Revolution, és felkérte a denkstattot, hogy vizsgálják meg a felvetést, és végezzenek el egy úgynevezett összehasonlító életciklus-elemzést. A témában otthonosan mozog a denkstatt, számos nagyvállalat számára készítettek már életciklus-elemzésen, vagy karbonlábnyomon alapuló vizsgálatot.

A 68 oldalas tanulmányban a gyártás mellett a Cup Revolution körforgás-rendszerét vették alapul, miszerint a cég szállítja, raktározza és elmosogatja a RevoCup, RevoBox és Cupler termékeket (újrahasználható poharakat, ételdobozokat és forró italos poharakat), illetve virágtartó és járólap formájában újrahasznosítja azokat. A gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel az üvegpoharak esetében, ezért is ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatású gáz kibocsátásuk, mint a repoharaknak.



A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának.

Az üvegpoharak használatával kapcsolatosan számos ellenérv fogalmazódik meg, például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk. A legismertebb fővárosi romkocsma, a Szimpla Kert tapasztalatai szerint egy üvegpohár átlagosan hét használat után összetörik.

Szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik a PLA, azaz a lebomló poharakat. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó-telepeken végzik.

A CUP Revolution 2019-ben vezette be a RevoCupokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Az Óbudán található HACCP és ISO9001 tanúsított mosogatóüzemükben főszezonban több mint százezer repoharat mosogatnak és szárítanak naponta, ezzel kiváltva ugyanennyi egyszerhasználatos termék felhasználását és segítve a vendéglátóknak az EU- és nemzeti szintű jogszabályoknak történő megfelelésnek.

 A teljes cikk ITT olvasható.

 

Forrás: Piac és Profit


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.