Újabb dilemma előtt a vendéglátósok

Nem jelentenek az üvegpoharak környezettudatosabb alternatívát a repoharakkal szemben, mert az előállításuknak ötször nagyobb a karbonlábnyoma, mint az újrahasználható műanyag poharaknak. Erre a következtetésre a független, nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó denkstatt szakértő csapata jutott, akik Magyarország meghatározó repohár-rendszer üzemeltetője, a Cup Revolution felkérésére készítettek összehasonlító életciklus-elemzést - írja laptársunk, a Piac és Profit.

Az elmúlt hetekben több fórumon és híradásban is arról lehetett olvasni, hogy az eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében nem az újrahasználható poharaknak, hanem az üvegpoharaknak kellene felváltaniuk.

Hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét, annak szeretett volna utánajárni a Cup Revolution, és felkérte a denkstattot, hogy vizsgálják meg a felvetést, és végezzenek el egy úgynevezett összehasonlító életciklus-elemzést. A témában otthonosan mozog a denkstatt, számos nagyvállalat számára készítettek már életciklus-elemzésen, vagy karbonlábnyomon alapuló vizsgálatot.

A 68 oldalas tanulmányban a gyártás mellett a Cup Revolution körforgás-rendszerét vették alapul, miszerint a cég szállítja, raktározza és elmosogatja a RevoCup, RevoBox és Cupler termékeket (újrahasználható poharakat, ételdobozokat és forró italos poharakat), illetve virágtartó és járólap formájában újrahasznosítja azokat. A gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel az üvegpoharak esetében, ezért is ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatású gáz kibocsátásuk, mint a repoharaknak.



A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának.

Az üvegpoharak használatával kapcsolatosan számos ellenérv fogalmazódik meg, például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk. A legismertebb fővárosi romkocsma, a Szimpla Kert tapasztalatai szerint egy üvegpohár átlagosan hét használat után összetörik.

Szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik a PLA, azaz a lebomló poharakat. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó-telepeken végzik.

A CUP Revolution 2019-ben vezette be a RevoCupokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Az Óbudán található HACCP és ISO9001 tanúsított mosogatóüzemükben főszezonban több mint százezer repoharat mosogatnak és szárítanak naponta, ezzel kiváltva ugyanennyi egyszerhasználatos termék felhasználását és segítve a vendéglátóknak az EU- és nemzeti szintű jogszabályoknak történő megfelelésnek.

 A teljes cikk ITT olvasható.

 

Forrás: Piac és Profit


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.