Újabb dilemma előtt a vendéglátósok

Nem jelentenek az üvegpoharak környezettudatosabb alternatívát a repoharakkal szemben, mert az előállításuknak ötször nagyobb a karbonlábnyoma, mint az újrahasználható műanyag poharaknak. Erre a következtetésre a független, nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó denkstatt szakértő csapata jutott, akik Magyarország meghatározó repohár-rendszer üzemeltetője, a Cup Revolution felkérésére készítettek összehasonlító életciklus-elemzést - írja laptársunk, a Piac és Profit.

Az elmúlt hetekben több fórumon és híradásban is arról lehetett olvasni, hogy az eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében nem az újrahasználható poharaknak, hanem az üvegpoharaknak kellene felváltaniuk.

Hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét, annak szeretett volna utánajárni a Cup Revolution, és felkérte a denkstattot, hogy vizsgálják meg a felvetést, és végezzenek el egy úgynevezett összehasonlító életciklus-elemzést. A témában otthonosan mozog a denkstatt, számos nagyvállalat számára készítettek már életciklus-elemzésen, vagy karbonlábnyomon alapuló vizsgálatot.

A 68 oldalas tanulmányban a gyártás mellett a Cup Revolution körforgás-rendszerét vették alapul, miszerint a cég szállítja, raktározza és elmosogatja a RevoCup, RevoBox és Cupler termékeket (újrahasználható poharakat, ételdobozokat és forró italos poharakat), illetve virágtartó és járólap formájában újrahasznosítja azokat. A gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel az üvegpoharak esetében, ezért is ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatású gáz kibocsátásuk, mint a repoharaknak.



A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának.

Az üvegpoharak használatával kapcsolatosan számos ellenérv fogalmazódik meg, például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk. A legismertebb fővárosi romkocsma, a Szimpla Kert tapasztalatai szerint egy üvegpohár átlagosan hét használat után összetörik.

Szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik a PLA, azaz a lebomló poharakat. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó-telepeken végzik.

A CUP Revolution 2019-ben vezette be a RevoCupokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Az Óbudán található HACCP és ISO9001 tanúsított mosogatóüzemükben főszezonban több mint százezer repoharat mosogatnak és szárítanak naponta, ezzel kiváltva ugyanennyi egyszerhasználatos termék felhasználását és segítve a vendéglátóknak az EU- és nemzeti szintű jogszabályoknak történő megfelelésnek.

 A teljes cikk ITT olvasható.

 

Forrás: Piac és Profit


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.