Újbor kóstoló Badacsonyban

2024. november 23-án a Hableány ikonikus épületében újra összegyűlnek Badacsonyban a borvidék legjelesebb képviselői, hogy közösen megkóstolják a legújabb évjárat izgalmas újborait, és megünnepeljék a Laposa Birtok 30. születésnapját egy különleges akusztikus Carson Coma Duó koncerttel.

A Hableány eredetileg is közösségi térként szolgált, helyet adott a szüreti báloknak és kóstolóknak. Ezt a hagyományt kívánják most folytatni a szervzők az újborok kóstolójával, amely hagyományteremtő céllal kerül újra megrendezésre. Az esemény lehetőséget nyújt arra, hogy megízleljük az évjárat első „gyümölcseit”, a  friss, illatos és fiatal borokat.


Fotó: Laposa Birtok

Az eseményen a minőség iránti elköteleződés, a terroir tisztelete és az alkotás öröme, amiért a borászatok összegyűlnek és bemutatnak egy-egy újbort, valamint két különleges, korábbi évjáratot is. A rendezvény során kiemelt szerepet kapnak a szakmai előadások, melyeket izgalmas borkóstolókkal párosítunk. A mesterkurzusokat dr. Laposa József, Szik Mátyás sommelier bajnok, és Csizmadia Miklós tartják. A nap folyamán óbor kóstoló, újbor kóstoló és izraeli újbor kóstoló is színesíti majd a rendezvény előadásait.

Az eseményen az alábbi borászat állítanak ki:

Altinger Pince Badacsony, Borbély Családi Pincészet, Éliás Birtok, Illés Borászat, Laposa Birtok, Nyári Pince, Fata Pince, Folly Arborétum és Borászat, Málik Pince, Sike Balázs Pincéje, Szászi Birtok, Szeremley Borház, VáliBor.

A Laposa Birtok születésnapja alkalmából a Carson Coma Duó akusztik ad koncertet.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.