Újdonságok a jubiláló Libafesztiválon

A már megszokott programok mellett több újdonsággal, színjátszó- és rajzpályázattal, valamint a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó városnéző túrával is készülnek a huszadik Kiskunfélegyházi Libafesztiválra, amelyet szeptember 7-én és 8-án rendeznek meg - jelentették be a szervezők a programsorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város és környéke mindig is elismert, jó hírű baromfitenyésztő terület volt. A libatartásnak évszázados hagyománya van, amely túlélte a háborúkat, rendszerváltásokat is - tette hozzá, felidézve, hogy az első libafesztivált még 1999-ben szervezték meg, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is kitért arra, hogy a kiskunfélegyházi baromfitenyésztésnek már 1854-ben Európa-szerte jó híre volt, és erre méltán büszkék az itt élők. Kiemelte: a libafesztivál amellett, hogy teret nyújt a mezőgazdaság és élelmiszeripar fontosságának hangsúlyozására, az azokhoz kapcsolódó hagyományokra és életformákra is emlékeztet.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője bejelentette: a jubileumi fesztivál alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az Integrál Zrt. színjátszó- és rajzpályázatot hirdet. Az általános és középiskolás diákok Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményéből adhatnak elő egy rövid jelenetet, de le is rajzolhatják kedvenc műrészletüket.

Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: Kiskunfélegyházán és környékén ma is sokan élnek libatartásból, -hízlalásból, így családok százai kötődnek valamilyen módon a libához. Munkájuk, és az általuk teremtett érték előtt is tisztelegnek a rendezvénnyel. A programsorozathoz kapcsolódva a víziszárnyas-ágazat helyzetéről és a pályázati lehetőségekről szakmai tanácskozást is szerveznek.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója elmondta: a 35 éve alakult Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjainak vándorkiállításán az érdeklődők a paraszti kultúra ápolóival, többek között hímzőkkel, nemezelőkkel, fafaragókkal, fazekasokkal, kékfestőkkel és kosárfonókkal találkozhatnak. A kisgyermekes családokat bábelőadások, gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, játszóházak, fotószínház és fakörhinta várja. Lesz városnéző túra a Petőfi-emlékév jegyében, libafarm-látogatás, libasimogató, a Mesterek utcájában kirakodó vásár és kézműves bemutatók. A Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetésre a versenyzők sültek, pörköltek, illetve egytálételek kategóriában nevezhetnek.

A zsűri elnöke és a verseny házigazdája Bede Róbert mesterszakács és Szőke András filmrendező, humorista lesz. A Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében rendezik meg az ötödik Kunsági Néptánc Találkozót is, amelyre a határon túlról is várnak együtteseket. Az estéket a Cimbaliband, a Budapest Bár, a Szabó Balázs és bandája, valamint a Quimby koncertjei zárják.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.