Újra nyit a siófoki Piroska Csárda

A Balaton déli partjának egyik legöregebb csárdája, a siófoki Piroska Csárda és Fogadó 1963-ban épült, közel 50 éves múltra tekint vissza.

A csárda jellegzetessége az alföldi gémeskút és a szarvasmarha a csárda előtt. A 18. és a 19. századnak jellegzetes pusztai építményei voltak a csárdák, amelyek az utazás és a pásztorélet szempontjából elengedhetetlenek voltak. Kialakulásuknak kedvezett a megszilárduló élet- és vagyonbiztonság, melynek következtében megindult a közlekedés az országban. Az utazóknak szükségük volt pihenő helyekre. A siófoki Piroska Csárda hasonlít hajdani őseire, ugyanis az országút mellett fekszik.

A 600 négyzetméteres, nádfedeles Piroska Csárda 2009. december 19-én porig égett, a tüzet valószínűleg a klíma zárlata okozta. Nemcsak a tulajdonosokat rázta meg ez az esemény, hiszen számos törzsvendéggel büszkélkedhetett az étterem.

Ez a tragikus esemény azonban lehetőséget adott az újrakezdésre és 2010-ben megkezdődtek az újjáépítés munkálatai.


Indul a kulináris körutazás Siófokon

Indul a kulináris körutazás Siófokon 

Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál

Jön a Libabőr Fesztivál 

Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Egy teljes liba felhasználásának fortélyai  

Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken

Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken 

Ismét szőlőtolvajok áldozata lett egy balaton-felvidéki borász, aki ezzel a fájdalmas akcióval most több millió forintos kárt könyvelhet el.
Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is – erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben

Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben 

Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át a hazai gasztronómia kíválóságainak.
Javában tart az EuroSkills 2025 válogató

Javában tart az EuroSkills 2025 válogató 

A válogató utolsó fordulójára a szakácsok esetében október 29-én 2024. október 29-én, míg a pincéreknél október 30-án kerül sor.
Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében

Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében 

A Nikkei konyha a japán és perui gasztronómia egyedülálló fúziója, amelyet a Peruba vándorolt japánoknak köszönhet a világ.
Válságban az ír kocsmák

Válságban az ír kocsmák 

Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.