Újra nyitott a szegedi legenda

Szerelmesek adtak egymásnak randevút Valentin napján és töltötték meg teljesen a négy és fél hónapos felújítás miatti kényszerszünetet tartó, és a héten újra megnyílt szegedi Roosevelt téri Halászcsárdát, ahol immáron kibővült és megszépült, 160 férőhelyes - 80 ülőhely a pincében és 80 a földszinten - vendéglátó-helyiséggel várják a halászlé szerelmeseit - adta hírül a Dél-Magyarország.

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a halászcsárda tulajdonosa Rantal János építész tervei alapján, közel hetvenmillió forintos beruházással újíttatta fel a neves vendéglátóhelyet. A munkálatok kezdetén, egy hónapon át csak takarítottak, selejteztek, a szemetet és az épület úgynevezett építészeti sallangjait távolították el, majd a víz-, a villany- és a gázvezetékek cseréje, a légkondicionálás és a fűtés korszerűsítése következett. Rantal János megfogalmazása szerint a pasztellsárgára festett vendéglátótér a felesleges gipszstukkóktól mentesen, a maga eredeti szépségében mutatkozik meg, a felújított világítás és a helyiség hangsúlyos éke, Szőnyi István Fő a halászlé című festménye adja meg a halászcsárda hangulatát, stílusát. Az értékes festmény - korábban a Hági étteremben volt végre méltó helyre került.
- A Béla utca felől nézzen be a konyhánkba! Ez az új szlogenünk, ugyanis a XXI. századi technikai követelményeknek megfelelő, harmincról hetven négyzetméteresre bővült konyhánk munkálataiba is be lehet tekinteni, amolyan látványkonyhaként - fogalmazott a mesterszakács. A konyha kialakításakor törekedtek az úgynevezett á la minute, az azonnali tálalásra lehetőséget adó, egymásra épülő technikai berendezések kiépítésére.
És hogy mindebből mit érez majd a vendég? Gyorsabb és profibb lesz a kiszolgálás vágta rá a mesterszakács. Ottjártunkkor éppen Király Levente, a Nemzet Színésze tért be alapos szemrevételezésre.

Forrás: Dél-Magyarország


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.