Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra 5 százalékos áfát kell alkalmazni, vasárnaptól. Ezt megelőzően a „rántott szelet helyben fogyasztással” 5 százalékos áfás volt, a „rántott szelet házhoz szállítással” 27 százalékos áfás.

A rendelet szerint azonban az 5 százalékos áfakulcs nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra. Erre mondja Angyal József okleveles adószakértő, hogy a korlátozás ellentétes az EU-s áfairányelv vonatkozó részével. Abban ugyanis azt írják, hogy „az adóalap részét képezik azon járulékos költségek – így különösen a jutalék, a csomagolási, fuvarozási és biztosítási költségek –, amelyeket az értékesítést teljesítő a megrendelőre terhel.” Ezzel összhangban rendelkezik egyébként a magyar áfatörvény is.

Ruszin Zsolt adószakértő alapvetően egyetért Angyal Józseffel, de mint hozzátette, különleges jogrend van. És mivel előfordul az is, hogy nem az étterem szállítja ki az ételt, hanem más, így aki szállít, az külön számlázhat a kuncsaft felé. Ha innen nézzük, van értelme különválasztani a kiszállítás áfáját. Angyal József hangsúlyozta, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, azt rendelettel nem lehet felülírni még vészhelyzet esetében sem. Amellett, hogy uniós jogba ütközik, az adószakértő szerint értelmetlen is ez a korlátozás, mert könnyen kijátszható. Tippet is ad, hogyan. A „rántott szelet díjmentes házhoz szállítással” ügyletre már vonatkozik az 5 százalékos áfa, de nem kell elkülöníteni a szállítás költségét.

Angyal József szerint mérlegelni kellene azt is, hogy a veszélyhelyzet után is maradjon 5 százalékos áfás a házhoz szállítás, mivel a koronavírus-járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat. Ő úgy látja, a fogyasztók előnyben részesítik a házhoz szállított ételeket az éttermekben helyben fogyasztással szemben. Ezért javasolja, hogy a házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra véglegesen 5 százalékos legyen az áfa.

Forrás: napi.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.