Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra 5 százalékos áfát kell alkalmazni, vasárnaptól. Ezt megelőzően a „rántott szelet helyben fogyasztással” 5 százalékos áfás volt, a „rántott szelet házhoz szállítással” 27 százalékos áfás.

A rendelet szerint azonban az 5 százalékos áfakulcs nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra. Erre mondja Angyal József okleveles adószakértő, hogy a korlátozás ellentétes az EU-s áfairányelv vonatkozó részével. Abban ugyanis azt írják, hogy „az adóalap részét képezik azon járulékos költségek – így különösen a jutalék, a csomagolási, fuvarozási és biztosítási költségek –, amelyeket az értékesítést teljesítő a megrendelőre terhel.” Ezzel összhangban rendelkezik egyébként a magyar áfatörvény is.

Ruszin Zsolt adószakértő alapvetően egyetért Angyal Józseffel, de mint hozzátette, különleges jogrend van. És mivel előfordul az is, hogy nem az étterem szállítja ki az ételt, hanem más, így aki szállít, az külön számlázhat a kuncsaft felé. Ha innen nézzük, van értelme különválasztani a kiszállítás áfáját. Angyal József hangsúlyozta, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, azt rendelettel nem lehet felülírni még vészhelyzet esetében sem. Amellett, hogy uniós jogba ütközik, az adószakértő szerint értelmetlen is ez a korlátozás, mert könnyen kijátszható. Tippet is ad, hogyan. A „rántott szelet díjmentes házhoz szállítással” ügyletre már vonatkozik az 5 százalékos áfa, de nem kell elkülöníteni a szállítás költségét.

Angyal József szerint mérlegelni kellene azt is, hogy a veszélyhelyzet után is maradjon 5 százalékos áfás a házhoz szállítás, mivel a koronavírus-járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat. Ő úgy látja, a fogyasztók előnyben részesítik a házhoz szállított ételeket az éttermekben helyben fogyasztással szemben. Ezért javasolja, hogy a házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra véglegesen 5 százalékos legyen az áfa.

Forrás: napi.hu


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.