Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra 5 százalékos áfát kell alkalmazni, vasárnaptól. Ezt megelőzően a „rántott szelet helyben fogyasztással” 5 százalékos áfás volt, a „rántott szelet házhoz szállítással” 27 százalékos áfás.

A rendelet szerint azonban az 5 százalékos áfakulcs nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra. Erre mondja Angyal József okleveles adószakértő, hogy a korlátozás ellentétes az EU-s áfairányelv vonatkozó részével. Abban ugyanis azt írják, hogy „az adóalap részét képezik azon járulékos költségek – így különösen a jutalék, a csomagolási, fuvarozási és biztosítási költségek –, amelyeket az értékesítést teljesítő a megrendelőre terhel.” Ezzel összhangban rendelkezik egyébként a magyar áfatörvény is.

Ruszin Zsolt adószakértő alapvetően egyetért Angyal Józseffel, de mint hozzátette, különleges jogrend van. És mivel előfordul az is, hogy nem az étterem szállítja ki az ételt, hanem más, így aki szállít, az külön számlázhat a kuncsaft felé. Ha innen nézzük, van értelme különválasztani a kiszállítás áfáját. Angyal József hangsúlyozta, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, azt rendelettel nem lehet felülírni még vészhelyzet esetében sem. Amellett, hogy uniós jogba ütközik, az adószakértő szerint értelmetlen is ez a korlátozás, mert könnyen kijátszható. Tippet is ad, hogyan. A „rántott szelet díjmentes házhoz szállítással” ügyletre már vonatkozik az 5 százalékos áfa, de nem kell elkülöníteni a szállítás költségét.

Angyal József szerint mérlegelni kellene azt is, hogy a veszélyhelyzet után is maradjon 5 százalékos áfás a házhoz szállítás, mivel a koronavírus-járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat. Ő úgy látja, a fogyasztók előnyben részesítik a házhoz szállított ételeket az éttermekben helyben fogyasztással szemben. Ezért javasolja, hogy a házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra véglegesen 5 százalékos legyen az áfa.

Forrás: napi.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.