Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra 5 százalékos áfát kell alkalmazni, vasárnaptól. Ezt megelőzően a „rántott szelet helyben fogyasztással” 5 százalékos áfás volt, a „rántott szelet házhoz szállítással” 27 százalékos áfás.

A rendelet szerint azonban az 5 százalékos áfakulcs nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra. Erre mondja Angyal József okleveles adószakértő, hogy a korlátozás ellentétes az EU-s áfairányelv vonatkozó részével. Abban ugyanis azt írják, hogy „az adóalap részét képezik azon járulékos költségek – így különösen a jutalék, a csomagolási, fuvarozási és biztosítási költségek –, amelyeket az értékesítést teljesítő a megrendelőre terhel.” Ezzel összhangban rendelkezik egyébként a magyar áfatörvény is.

Ruszin Zsolt adószakértő alapvetően egyetért Angyal Józseffel, de mint hozzátette, különleges jogrend van. És mivel előfordul az is, hogy nem az étterem szállítja ki az ételt, hanem más, így aki szállít, az külön számlázhat a kuncsaft felé. Ha innen nézzük, van értelme különválasztani a kiszállítás áfáját. Angyal József hangsúlyozta, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, azt rendelettel nem lehet felülírni még vészhelyzet esetében sem. Amellett, hogy uniós jogba ütközik, az adószakértő szerint értelmetlen is ez a korlátozás, mert könnyen kijátszható. Tippet is ad, hogyan. A „rántott szelet díjmentes házhoz szállítással” ügyletre már vonatkozik az 5 százalékos áfa, de nem kell elkülöníteni a szállítás költségét.

Angyal József szerint mérlegelni kellene azt is, hogy a veszélyhelyzet után is maradjon 5 százalékos áfás a házhoz szállítás, mivel a koronavírus-járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat. Ő úgy látja, a fogyasztók előnyben részesítik a házhoz szállított ételeket az éttermekben helyben fogyasztással szemben. Ezért javasolja, hogy a házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra véglegesen 5 százalékos legyen az áfa.

Forrás: napi.hu


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.