Ünnepel a Balatoni Kör

A Balatoni Kör tíz évvel ezelőtt a Balaton közepén, egy hajón alakult meg azzal a célkitűzéssel, hogy a tó két partja közti régiós összefogást erősítse. A fennállásának jubileumi évfordulóján immár 62 taggal, 100 céggel és nyolc elnökségi taggal ünnepelhetett az egyesület, megemlékezve az elmúlt évek eredményeiről és kihívásairól.

Jubileumi évfordulóhoz érkezett a Balatoni Kör.

A Balatoni Kört a régió borászatának és gasztronómiájának meghatározó képviselőivel alapítottuk, hiszen kedvenc tavunk értékeit egész évben megfelelően képviselni a legszebb hivatás és számunkra egyben életforma is

– mondta el Kardos Gábor, az egyesület alapítója.

 

Pach Gábor, az egyesület nemrég megválasztott új elnöke a jubileum alkalmából a Balatoni Kör elmúlt 10 évének legkiemelkedőbb eredményeit összegezte: 

Az egyesület húsz borász és étteremtulajdonos képviseletével alakult, ma már azonban összesen 62 taggal büszkélkedhetünk. Nemcsak a szállodai szektor jelentős balatoni képviselőivel erősödött a szervezet, hanem többek között pékség tulajdonos, élsportoló, termelő, valamint vendéglátós szakképzési centrum vezető is csatlakozott hozzánk.

A Balatoni Kör tagjai / Fotó: ©Pesthy Márton
A Balatoni Kör tagjai / Fotó: ©Pesthy Márton

A Balatoni Kör az elmúlt 10 évben számos olyan kezdeményezést indított, amellyel felpezsdítette és kiemelté tette a térség gasztronómiai életét.

2015-ben hazánk első régiós brandjeként született meg a BalatonBor,

amely egyben az első példa volt arra, hogyan lehet közösségi alapon régiós márkát építeni. A BalatonBor szigorú kritériumainak azóta is minden évjáratban több, mint 20 borászat bora felel meg, és jelenik meg ezáltal az egységes BalatonBor arculattal, melyen egyúttal az adott olaszrizlinget készítő pince neve is szerepel. Í

Szintén 2015 óta - idén tizedik alkalommal - rendezik meg az Év strandétele versenyt,

amely jelentősen hozzájárult a tóparti büfék és bisztrók gasztronómiai kínálatának javulásához. A nemzetközi street food sztenderdek lemásolása helyett a Balatonnál valóságos Beach Food forradalom ment végbe a régiós alapanyagokat és a korábbi „retro" strandkínálatnál egészségesebb ételeket előtérbe helyezve. A kínálat részeként európai összehasonlításban is kiemelkedően eredeti és innovatív ételek váltak elérhetővé a Balaton parton a látogatók számára, így akár egyfajta hungarikumnak is tekinthető a verseny.

 

 

 


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.