Ünnepel a Balatoni Kör

A Balatoni Kör tíz évvel ezelőtt a Balaton közepén, egy hajón alakult meg azzal a célkitűzéssel, hogy a tó két partja közti régiós összefogást erősítse. A fennállásának jubileumi évfordulóján immár 62 taggal, 100 céggel és nyolc elnökségi taggal ünnepelhetett az egyesület, megemlékezve az elmúlt évek eredményeiről és kihívásairól.

Jubileumi évfordulóhoz érkezett a Balatoni Kör.

A Balatoni Kört a régió borászatának és gasztronómiájának meghatározó képviselőivel alapítottuk, hiszen kedvenc tavunk értékeit egész évben megfelelően képviselni a legszebb hivatás és számunkra egyben életforma is

– mondta el Kardos Gábor, az egyesület alapítója.

 

Pach Gábor, az egyesület nemrég megválasztott új elnöke a jubileum alkalmából a Balatoni Kör elmúlt 10 évének legkiemelkedőbb eredményeit összegezte: 

Az egyesület húsz borász és étteremtulajdonos képviseletével alakult, ma már azonban összesen 62 taggal büszkélkedhetünk. Nemcsak a szállodai szektor jelentős balatoni képviselőivel erősödött a szervezet, hanem többek között pékség tulajdonos, élsportoló, termelő, valamint vendéglátós szakképzési centrum vezető is csatlakozott hozzánk.

A Balatoni Kör tagjai / Fotó: ©Pesthy Márton
A Balatoni Kör tagjai / Fotó: ©Pesthy Márton

A Balatoni Kör az elmúlt 10 évben számos olyan kezdeményezést indított, amellyel felpezsdítette és kiemelté tette a térség gasztronómiai életét.

2015-ben hazánk első régiós brandjeként született meg a BalatonBor,

amely egyben az első példa volt arra, hogyan lehet közösségi alapon régiós márkát építeni. A BalatonBor szigorú kritériumainak azóta is minden évjáratban több, mint 20 borászat bora felel meg, és jelenik meg ezáltal az egységes BalatonBor arculattal, melyen egyúttal az adott olaszrizlinget készítő pince neve is szerepel. Í

Szintén 2015 óta - idén tizedik alkalommal - rendezik meg az Év strandétele versenyt,

amely jelentősen hozzájárult a tóparti büfék és bisztrók gasztronómiai kínálatának javulásához. A nemzetközi street food sztenderdek lemásolása helyett a Balatonnál valóságos Beach Food forradalom ment végbe a régiós alapanyagokat és a korábbi „retro" strandkínálatnál egészségesebb ételeket előtérbe helyezve. A kínálat részeként európai összehasonlításban is kiemelkedően eredeti és innovatív ételek váltak elérhetővé a Balaton parton a látogatók számára, így akár egyfajta hungarikumnak is tekinthető a verseny.

 

 

 


Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.