Vágják ki a gazdák a szőlőtőkéket Bordeaux-ban

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

Nemcsak a magyar borászoknak kell szembenézniük a kereslet csökkenésével: a nagy tekintélyű bordeaux-i régió borászai több ezer hektárnyi szőlőültetvényt készülnek kivágni, mivel a megváltozott fogyasztói szokások és a globális felmelegedés a francia mezőgazdaság koronaékszerét sem kíméli.

Míg a magas minőségű palackokra még mindig könnyen találni vevőket, a belépő szintű vörösborok iránti kereslet csökken, emiatt pedig az árak is lejjebb mentek, így sok gazdálkodónak jobban megéri a hektáronkénti hatezer eurós (több mint kétmillió forintos) kártalanítás, mint a bortermelés folytatása.

Csökken a kereslet és az ár  

A tavalyi év második felében a bordeaux-i vörösborok ára huszonegy százalékkal csökkent az előző öt év átlagárához képest, míg a bordeaux-i fehérek átlagára enyhén emelkedett. Szintén nem kedvez az eladásoknak, hogy Kína, amely még mindig a bordeaux-iak legfontosabb exportcélpontja, a koronavírusjárvány idején leállította az összes importot. Bár a kereskedelem azóta újraindult, még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

A francia szupermarketekben a söreladások idén először haladhatják meg a borokét, egy felmérés szerint pedig a vörösborfogyasztás harminckét százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, a 18-35 éves korosztály vezetésével.

Változnak a borok és a klímaváltozás szintén szerepet játszik a bordeaux-i válságban: tovább olvasom a cikket >>

Forrás: Roadster


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.