Vágják ki a gazdák a szőlőtőkéket Bordeaux-ban

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

Nemcsak a magyar borászoknak kell szembenézniük a kereslet csökkenésével: a nagy tekintélyű bordeaux-i régió borászai több ezer hektárnyi szőlőültetvényt készülnek kivágni, mivel a megváltozott fogyasztói szokások és a globális felmelegedés a francia mezőgazdaság koronaékszerét sem kíméli.

Míg a magas minőségű palackokra még mindig könnyen találni vevőket, a belépő szintű vörösborok iránti kereslet csökken, emiatt pedig az árak is lejjebb mentek, így sok gazdálkodónak jobban megéri a hektáronkénti hatezer eurós (több mint kétmillió forintos) kártalanítás, mint a bortermelés folytatása.

Csökken a kereslet és az ár  

A tavalyi év második felében a bordeaux-i vörösborok ára huszonegy százalékkal csökkent az előző öt év átlagárához képest, míg a bordeaux-i fehérek átlagára enyhén emelkedett. Szintén nem kedvez az eladásoknak, hogy Kína, amely még mindig a bordeaux-iak legfontosabb exportcélpontja, a koronavírusjárvány idején leállította az összes importot. Bár a kereskedelem azóta újraindult, még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

A francia szupermarketekben a söreladások idén először haladhatják meg a borokét, egy felmérés szerint pedig a vörösborfogyasztás harminckét százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, a 18-35 éves korosztály vezetésével.

Változnak a borok és a klímaváltozás szintén szerepet játszik a bordeaux-i válságban: tovább olvasom a cikket >>

Forrás: Roadster


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.