Vágják ki a gazdák a szőlőtőkéket Bordeaux-ban

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

Nemcsak a magyar borászoknak kell szembenézniük a kereslet csökkenésével: a nagy tekintélyű bordeaux-i régió borászai több ezer hektárnyi szőlőültetvényt készülnek kivágni, mivel a megváltozott fogyasztói szokások és a globális felmelegedés a francia mezőgazdaság koronaékszerét sem kíméli.

Míg a magas minőségű palackokra még mindig könnyen találni vevőket, a belépő szintű vörösborok iránti kereslet csökken, emiatt pedig az árak is lejjebb mentek, így sok gazdálkodónak jobban megéri a hektáronkénti hatezer eurós (több mint kétmillió forintos) kártalanítás, mint a bortermelés folytatása.

Csökken a kereslet és az ár  

A tavalyi év második felében a bordeaux-i vörösborok ára huszonegy százalékkal csökkent az előző öt év átlagárához képest, míg a bordeaux-i fehérek átlagára enyhén emelkedett. Szintén nem kedvez az eladásoknak, hogy Kína, amely még mindig a bordeaux-iak legfontosabb exportcélpontja, a koronavírusjárvány idején leállította az összes importot. Bár a kereskedelem azóta újraindult, még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

A francia szupermarketekben a söreladások idén először haladhatják meg a borokét, egy felmérés szerint pedig a vörösborfogyasztás harminckét százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, a 18-35 éves korosztály vezetésével.

Változnak a borok és a klímaváltozás szintén szerepet játszik a bordeaux-i válságban: tovább olvasom a cikket >>

Forrás: Roadster


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.