Vajon ki kapott bólogató macskát?

A Malackaraj.hu szervezésében, az Ariston és az Ecobug támogatásával idén először osztották ki az Év Éttermi Mosdója díjat. A szakmai zsűri szerint a győztes a Babel Budapest, a közönség a Mericano Bar mosdóját szereti a legjobban, a legjobb pelenkázó pedig mindössze két négyzetméteren valósult meg és a Café Alibiben található. A megtisztelő címek mellett minden díjazott gazdagodott még egy integető macskával is. Hozzon a helyeknek Maneki-neko további szerencsét!

A Malackaraj hitet tesz, sőt, lándzsát tört amellett, hogy a magyar gasztroforradalom elengedhetetlen része az éttermi mosdók színvonalának emelése, a jó példák támogatása. Ezért alapították meg az Év Éttermi Mosdója Díjat is. A díjat három kategóriában, szakmai zsűri – Péter Anna a Malackaraj bloggere, Vágó Réka formatervező, Vajda Pierre gasztrokritikus, az RTL Konyhafőnök című műsorának zsűritagja, és Jókuti Világevő András gasztroblogger – által kiválasztott fődíj, egy közönségdíj, és a legjobb pelenkázó kategóriákban osztották ki. Utóbbi kategóriában Dénes Dóra újságíró választotta ki saját tapasztalatai alapján azt a helyet, ahol a babákra is gondoltak az éttermi mosdó kialakításánál.

Fődíj: Babel Budapest

Az étterem dizájnjával teljes harmóniában lévő mosdó padlótól-plafonig tükrös falaival, vonzó hengerbe helyezett törülközőivel és lágy formájú mosdójával egyszerre izgalmasan magamutogató és otthonos. Dékány Annamária belsőépítész szerint a legjobb megoldásokat a szükség és a kényszer szüli: „Az igazán izgalmas a térben az, hogy valóban a teljes falat tükör, a plafont pedig tükörfólia borítja, ezzel szinte végtelenítjük ezt a pici helyiséget, aminek különben még a belmagassága is kicsi. Egy folyosóból választottuk le a mosdót, kénytelenek voltunk kreatívan hozzáállni az egészhez. Szempont volt az is, hogy a belső teret szerettük volna továbbvinni itt is. A fa és betonelemek, melyek bekúsznak ebbe a parányi helyiségbe, biztosítják ennek a két térnek az egységét.” A Babel Budapest tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert elárulta azt is, az újonnan megnyitott Babel egyetlen olyan elemet tartalmaz, mely a régi helyen is a mellékhelyiség éke volt. Ez pedig nem más, mint a mosdókagyló. Hiába, az igazán drága és jó minőségű tárgyak, még egy költözést is átélhetnek. A fine dining éttermet a Malackaraj a megtisztelő Év Éttermi Mosdója Díj mellett egy extra lapos designnal rendelkező Ariston Velis Plus 80 vízmelegítővel díjazta.

Legjobb pelenkázó: Café Alibi

Egy WC ülőke a nagyoknak, egy WC ülőke a kicsiknek. Emellett egy vécékagylóra hajtható kipárnázott lappal a Café Alibi tulajdonosa, Vági László bebizonyította, hogy egy pelenkázó kialakításához nem hely és pénz, hanem akarat és ész kell csupán. A pelenkázót ráadásul maga tervezte és kivitelezte, ilyen kicsi helyre ugyanis nem lehetett semmit készen kapni. „Akkor alakítottuk át az éttermet, amikor az ikreim 2 évesek voltak, így a saját igényeim is nagy szerepet játszottak. A teherbírását én teszteltem saját súlyommal, hogy biztonságos legyen.” – mondta a tulajdonos: „Sokszorosan túlbiztosítottam, és még arra is figyeltem, hogy a dőlésszöge hátrafelé lejtsen, nehogy a gyerek lecsússzon. Párna azért került bele, hogy még kényelmesebb legyen. A WC ülőke egy szűkítőt is kapott. Ezzel egyébként ritkán találkozom, pedig egy egyszerű (ilyen típusú) deszkával bármely WC gyerekbaráttá alakítható. Minimális költsége volt az egésznek, törzsvendégeink pedig nagyra értékelik és gyakran igénybe is veszik.” A Malackaraj imád mindenkit, aki a teremtő erőt képviselik, így nem volt kérdés, hogy a Café Alibi lesz az Év Legjobb Pelenkázójának járó díj nyertese.

Közönségdíjas: Mericano Bár

A Bazilika mellett idén nyílt meg a Mericano Bár. A közönség úgy tűnik, díjazza a helyet. Szendrő Péter belsőépítész, a bár megálmodója, a mosdóban is követte a Dél-Olaszországban a 2. világháború után jellemző amerikanizálódásnak megfelelő design elemek használatát, ugyanakkor magyar vonatkozást is sikerült belecsempésznie a kiegészítőkbe, hiszen például a női/férfi mosdótálak hátterében régi bontott Zsolnay kerámia díszíti a falat. Bár a tér a kézmosóknál közös, könnyedén eltalálhatják a vendégek, melyik kinek az oldala, hiszen a csodás kerámiaborítás a férfiaknál kékes, a lányoknál pedig rózsaszínes árnyalatban játszik. De nem csak itt figyeltek a női-férfi igények és stílusok megkülönböztetésére, hanem már a tükrök felett elhelyezett lámpáknál is, hiszen a női oldalon pont olyan fénnyel világítanak a fénytestek, mely ideális ahhoz, hogy könnyedén sminkelhessék ki magukat, nem is beszélve a mosdó előterében elhelyezett hatalmas sminktükörről, mely egy 50-es évekbeli lámpából lett kialakítva.  Így Budapest első apéro- és koktélbárja valóban stílusos mindenhol. A mediterránba oltott indusztriál mosdót egy Ecobug készlettel is díjazták. A díj alapítója, a Malackaraj gasztroblog nem áll meg. Ígéretük szerint jövőre is osztják majd a díjat, addig pedig rendületlen lelkesedéssel térképezik fel a legjobb éttermi mosdókat.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.