Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

(MTI) - Finom borokat kóstolhatnak azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol Szent Vincének, a szőlészek védőszentjének névnapját ünneplik, megtudhatják azt is, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés.

Bár Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, a szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen - közölte az MTI-vel Kisházi Gábor, az intézmény kommunikációs munkatársa.
A néphagyomány szerint Szent Vince napján, január 22-én megjósolják - tájegységenként különbözőképpen - a várható szőlőtermést. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince" - vagyis, ha enyhe az idő, és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
Az emlékparkban hagyomány, hogy az ünnephez legközelebb eső szombaton "vincevessző" levágásával jövendölik meg, hogy milyen termésre számíthatnak a környék szőlősgazdái. A skanzenben, a szegedi tanya szőlőskertjében lemetszenek egy vesszőt a tőkéről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, és amikor a rügyek kifakadnak, a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlő állapotára vonatkozóan.
A termésjóslást tucatnyi hazai és délvidéki borrend felvonulása előzi meg, majd az Árpád-emlékműnél kerül sor a Szent Vince Borrend új tagjainak felavatására is. A jelöltetek elméleti és gyakorlati próbatételeket követően fogadták a Csongrád és Békés megyében működő rend tagjai közé.
Az ünnepséget a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatója zárja a Feszty-körkép épületében, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel éhségüket is csillapíthatják.

Forrás: MTI


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.