Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

(MTI) - Finom borokat kóstolhatnak azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol Szent Vincének, a szőlészek védőszentjének névnapját ünneplik, megtudhatják azt is, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés.

Bár Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, a szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen - közölte az MTI-vel Kisházi Gábor, az intézmény kommunikációs munkatársa.
A néphagyomány szerint Szent Vince napján, január 22-én megjósolják - tájegységenként különbözőképpen - a várható szőlőtermést. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince" - vagyis, ha enyhe az idő, és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
Az emlékparkban hagyomány, hogy az ünnephez legközelebb eső szombaton "vincevessző" levágásával jövendölik meg, hogy milyen termésre számíthatnak a környék szőlősgazdái. A skanzenben, a szegedi tanya szőlőskertjében lemetszenek egy vesszőt a tőkéről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, és amikor a rügyek kifakadnak, a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlő állapotára vonatkozóan.
A termésjóslást tucatnyi hazai és délvidéki borrend felvonulása előzi meg, majd az Árpád-emlékműnél kerül sor a Szent Vince Borrend új tagjainak felavatására is. A jelöltetek elméleti és gyakorlati próbatételeket követően fogadták a Csongrád és Békés megyében működő rend tagjai közé.
Az ünnepséget a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatója zárja a Feszty-körkép épületében, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel éhségüket is csillapíthatják.

Forrás: MTI


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.