A zöldebb szállodaipar hozzájárulhat az EU gazdasági növekedéséhez

Egy – hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült – felmérés szerint évi 1,4 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

A HOTREC – az EU tagországok Szálloda és Vendéglátó Szövetségeinek ernyőszervezete – támogatásával a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is részt vett a belga, a cseh az ír, a máltai és a szlovén szállodaszövetségek mellett abban a Máltai Business Bureau által kezdeményezett projektben, amelynek eredménye szerint EU-szinten a szállodaiparban évi 1,4 milliárd euró megtakarítás érhető el.

A „Potenciális energia és vízmegtakarítás az Európai Unióban vízáramlás szabályozók révén, illetve az ún. szürke víz kezelésével” című riportot 2015. június 12-én ismertette a Máltai Business Bureau Karmenu Vellával, az EU Környezetvédelmi Biztosával La Vallettában, Málta fővárosában.

Karmenu Vella, az EU Környezetvédelmi, Tengeri és Halászati Ügyekért felelős Biztosa az elkészült felmérés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „az EU egyre több tagországában a szükséges víz biztosítása növekvő problémákat okoz, ugyanakkor megfelelő technológiák felhasználásával könnyen lehet a helyzeten javítani. A most elkészült tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni.”

A riport megállapításaival kapcsolatban a HOTREC elnöke, Susanne Kraus Wrinkle azt emelte ki, hogy „Az Európai Unió szállodaiparában évi 1,4 milliárd EURO költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét. Ezáltal egy olyan ágazat pozíciója erősödne, amely élen jár a munkahelyek teremtésében, nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.”

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelzett jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését. Az Európai Unióban mindenütt rendelkezésre állnak, beszerezhetők a vízfolyás-szabályozók, hozzáférhető a szürke víz kezelésének technológiája is. Ennek ellenére a felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45%-a használ vízfolyás-szabályozókat, s a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1%-ában valósul meg.

A felmérésben részt vevő szövetségek véleménye szerint „a vízmegtakarítást elősegítő technológiák terjedéséhez szükséges lenne, hogy az ezeket gyártók kapacitása is növekedjék az Európai Unión belül különösen, ami a szürke víz kezelését illeti. Így az EU tagországaiban növekedne a zöld munkahelyek száma, erősödne a víz tisztításával kapcsolatos kutatás és innováció, s kialakulna egy olyan iparág, amely potenciálisan jelentős exportot tudna produkálni az Európai Unión kívüli országok felé.”

A vízmegtakarítást célzó két technológia széleskörű alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. Az áramlás szabályozók még azzal az előnnyel is járnak, hogy azok megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában, s ezáltal évente kb. 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

A most elkészült felmérés a Máltai Business Bureau korábbi díjnyertes ” EU LIFE + Investing in Water” projektjének a folytatása. Az abban a víz felhasználás csökkentésére javasolt intézkedéseket figyelembe vették az Európai Eco-Label kritériumainál, valamint a „másodosztályú víz” sztenderdjének kialakításánál.

A Máltai Business Bureau a most elkészült felmérésben részt vevő partnereivel közös álláspont kialakítására, s olyan kezdeményezésekre törekszik, melyek a vízfolyás szabályozók és a szürke víz kezelésének széles körű elterjedését elősegítik.

Joe Tanti, a Máltai Business Bureau ügyvezető igazgatójának véleménye szerint „a javasolt technológiák terjedése hozzájárulna a zöld munkahelyek számának növekedéséhez, Európa egyik legjelentősebb gazdasági ága jövedelmezőségének javulásához, s egy jelentős export potenciált rejtő új iparág kialakulásához. Ezáltal stimulálná az EU gazdasági növekedését, miközben csökkentené a vízfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást, az energiafüggőséget. A most elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak.”

A projektben hat EU tagországból összesen 247 szálloda, közöttük Magyarországról 47 szálloda – a melléklet szerint – vett részt. Az ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatainak felhasználásával készült a felmérés.

A tanulmányt a Máltai Business Bureau – melyet Joe Tanti ügyvezető igazgató, Marco Cremona vízügyi szakértő és Geoffry Saliba környezetvédelmi vezető képviseltek – készítette. A tanulmány a HOTREC támogatásával, partnerségben a belga, a cseh, az ír, a magyar, a máltai és a szlovén szállodaszövetségekkel, s HSBC társfinanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: MSZÉSZ


Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.