Budapest: újratöltve

Munkatársunktól - Új név, új iroda a főváros másik pontján, megváltoztatott szervezeti felépítés, vadonatúj arculat és teljesen más informatikai rendszer – ez derült ki a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ (BTSZK) szűk körű tájékoztatóján, amelyet május 24-én tartottak a Kempinski Hotel Corvinus-ban.

Mint Molnár József, a társaság igazgatója beszámolt, alaposan megcsapolt központi költségvetési támogatásukból (a korábbi években kapott 430 millió forint helyett idén 200 millió forintot szavaztak meg számukra), valamint a Magyar Turizmus Zrt. által felmondott szerződés alapján újabb 30 millió forint mínuszt (ezt a Tourinform irodák működésére kapták volna) könyvelhettek el indulásként – vagyis jóval kevesebből kell idén „főzniük”, mint elődeiknek.

Mindegy, innen szép nyerni, és ezért az új csapat meg is tesz mindent, nézzük tehát sorjában! Nemcsak teljes arculatot váltottak, hanem vadonatúj ruhába öltöztették egyik sikerszolgáltatásukat, a Budapest Kártyát is. Mint Molnár elmondta, bár új viszonteladók léptek be a kártya értékesítésének területére, és idáig az eladások száma 50 százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest, azonban hajszál a levesben, hogy van a hivatalos kártyának egy „mezei” konkurenciája, amellyel például a szállodai értékesítés területén nem tudnak versenyezni, hiszen a hivatalos Budapest Kártya után természetesen nem jár „feketén” jutalék.

Másik fő bevételt generáló nagyszabású programjukról, a novemberben nyitó, és december utolsó napjain záró Karácsonyi Vásárról szólva az ügyvezető elmondta, idén 10-15 százalékkal kevesebb standot állíttatnak majd fel a Vörösmarty téren – hogy a zsúfoltságot elkerüljék, valamint a népművészeket, kézműveseket tömörítő egyesületekkel (összesen néggyel, a korábban teljes lebonyolítást is vállaló NESZ nincs köztük) leülnek tárgyalni, és minden résztvevőnek idén pályáznia kell majd a megjelenés érdekében. Újdonság lesz még e fontos téli programfolyam kapcsán, hogy várják a gasztronómia területéről azon vendéglátósok jelentkezését, akik hagyományos magyar karácsonyi ételeket főznek majd a téren a vásár teljes ideje alatt.

A Turisztikai Desztinációs Marketing (TDM) kapcsán hallhattuk, hogy ezt kiemelt projektté kell nyilvánítani, valamint elhangzott, hogy tulajdonosuk, a fővárosi közgyűlés április végén döntött arról, hogy cégüket bízta meg a TDM-szervezet fővárosi területének kialakítására.

A BTSZK legközelebbi, nagy volumenű feladata egy saját erőből szervezett konferencia lesz, amelyet június 7-én a Parlament felső házában tartanak, és ahol reményeik szerint mindenki jelen lesz, aki ma számít állami, szakmai és piaci szinten, vagyis mindenkit elhívnak, aki csak tehet valamit azért, hogy Budapest turizmusának szabályozása, fejlődése a megfelelő irányba haladjon. (V.Á.)

 


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.