Enyhe növekedés a vendégéjszakák számában

Az idei első kilenc hónapban a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák átlagosan 54 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, amely 7 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakához képest, áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 1 százalékkal nőtt, a nettó szobaárbevétel 3 százalékkal csökkent az idei évben 2006. január-szeptemberéhez képest. Országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban azonban csökkent a vendégéjszakák száma. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 300 forint, nettó átlagára 14 400 forint volt az időszakban. A bruttó átlagár folyó áron nem változott, míg a nettó átlagár 4 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 9300 forint, nettó 7800 forint volt január–szeptemberben. A bruttó érték folyó áron 12 százalékkal, a nettó érték 15 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel összességében 1 százalékos növekedést, a nettó szobaárbevétel 3 százalékos folyó áras csökkenést mutatott az időszakban. 2007 első kilenc hónapjában az eltöltött vendégéjszakák száma a KSH által megfigyelt egységekben 7,3 milliót tett ki, ami 1 százalékkal meghaladta a tavalyi azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodákat 1–4 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékű emelkedést a balatoni (5–10%) és a kelet-magyarországi szállodák (3–8%) tapasztalták. Január–szeptemberben a budapesti öt- és négycsillagos, a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb, 62–70 százalékos. A szobafoglaltság a többi szállodacsoportban is elérte vagy meghaladta a 47 százalékot. A KSH turizmusra vonatkozó további információi, adatai a www.szamokbanutazunk.hu honlapon találhatóak.


Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében

Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében 

Hetedik Art Corner kiállítás – a Leo Bistro és a Hotel Clark közösségi tereiben.
MSZÉSZ-elnök: erős évet zárt a hazai szállodaipar 2024-ben

MSZÉSZ-elnök: erős évet zárt a hazai szállodaipar 2024-ben 

Somlyai Zoltán ismertette a legfrissebb adatokat, információkat a budapesti régióülésen.
Közeledik a Hotels Tomorrow 2025

Közeledik a Hotels Tomorrow 2025 

Az idei Hotels Tomorrow konferencia 2025. június 30-án és július 1-jén kerül megrendezésre Párizsban.
INS: friss vendégéjszakaszámok Romániából

INS: friss vendégéjszakaszámok Romániából 

Csökkenő turistaérkezést és vendéjszakaszámot regisztráltak keleti szomszédainknál.
Akcióban a HotelHero

Akcióban a HotelHero  

A szállodák és éttermek összefogásának köszönhetően 2025. február 2-a óta vasárnaponként 300 rászoruló jut egy-egy tányér meleg ételhez.
Az Accor valóban egyedi élményeket kínáló brandje idén további házakkal bővül

Az Accor valóban egyedi élményeket kínáló brandje idén további házakkal bővül 

Európa-szerte tovább bővül az egyedi szálláshelyeket kínáló Handwritten Collection.
Fontos mérföldkő a hostellánc életében

Fontos mérföldkő a hostellánc életében 

Új szintre lépett az a&o Hostels minőségirányítása.
Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél

Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél 

A Grayling Hungary nemzetközi kommunikációs ügynökség tovább bővíti ügyfélportfólióját.
Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.