Ez történt a Turizmus és Profit 2017 konferencián

Az éttermi mellett, a szállodai áfa csökkentést és a szervízdíj bevezetését is szorgalmazták Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferenciáján.

A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazatává vált, ami az ott dolgozók munkáját dicséri – fejtette ki Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferencián Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott. Hozzátéve: a turizmus jelentőségét mutatja, hogy az ágazatban ma már mintegy 45 ezer kis- és középvállalkozás működik, amely több mint 350 ezer embernek ad munkát és miközben jelentős mértékben hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtésben is jelentős szerepet játszik. Kifejtette: Magyarország és Budapest vonzerejét az is nagyban erősíti, hogy a külföldről érkező turisták, biztonságos helynek tartják. A nemzetközi versenyképesség további erősítését a kormány adócsökkentéssel is segíti a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése a jól képzett munkaerő megtartásához is segítséget nyújthat.

Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) általános alelnöke szerint a versenyképesség megőrzéséhez, a munkaerő megtartó képességhez a szállodaiparban is elengedhetetlen az áfa csökkentés. A kedvezményes áfa bevezetése ugyan nem szerepel a közelmúltban közzétett adótörvény módosításban, de az MSZÉSZ a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együtt lobbizik az 5+1 százalékos javaslat elfogadásáért, amelyben az 1 százalék az ágazat marketingjét szolgálná. Mivel a jól képzett munkaerő elvándorlása már ma is érezteti kedvezőtlen hatását, az MSZÉSZ szerint a munkaerő megtartáshoz a kötelező 8-15 százalékos szervízdíj bevezetése is nagyban hozzájárulna.

Kifejtette: miközben vidéken elsősorban kisebb szállodák épülnek, az előkészületek szerint, Budapesten, idén és jövőre 20 új, jellemzően közép és felsőkategóriás hotel nyílik, ami további 3000 új szobát jelent. Jó hír, hogy újabb neves szállodamárkák is fantáziát látnak a magyar fővárosban, de félő, hogy olyan túlkapacitás jön létre, ami negatív árspirált generálhat.

Már csak azért is, mert az Airbnb terjedése is rendkívül megnövelte a kapacitást: van ahol már önálló épületeket emelnek a kevesebb adó és egyéb teherrel járó lakáshotel üzletágra alapozva. Az MSZÉSZ nem az üzletág betiltását, hanem az egyértelmű szabályozás megjelenését szorgalmazza. Személyes véleményeként hozzátette: az építőiparban is érződő munkaerőhiány miatt, a Budapesten akár 40 százalékkal is megdráguló építési költségek több későbbi szállodai projekt újratervezését is megkövetelhetik.

Nemzetközi felmérések szerint Európában már 7 millió gasztroturista van, aki elsősorban a kulináris élményeket keresve választ magának úticélt – fejtette ki Hamvas Zoltán, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alelnöke.

Szerinte ezért fontos a Magyarországon lezajlott gasztroforradalom és a nemzetközi színtéren elért eredményeknek. A szakma lobbimunkájának célja – tette hozzá -, hogy a Michelin, a vidéki éttermeknek is esélyt adva, a jövőben egész Magyarországot vizsgálja, ne ragadjon le Budapestnél. Legalább ilyen fontos, hogy Magyarország a régió országaival együtt, egy önálló Michelin Guide-ban, markánsan jelenhessen meg.

Miközben Szlovénia a közelmúltban úgy vált a 16 európai uniós országban már működő Hotelstars szállodaminősítő rendszer tagjává, hogy a szálláshelyek számára az egész országban kötelezővé tette a csatlakozást, Magyarországon a szállodai csillagok tekintetében még nagy a szórás. Ezért is lenne fontos a rendszer kötelező bevezetése nálunk is – emelte ki Géher Zoltán a Continental Hotel igazgatója.

Aki szerint a vendégek eligazodását szolgáló egységes, transzparens és utóellenőrzésekkel is járó minősítés – amely a nemzetközi online foglalási rendszerekben is megjelenik - a szállodák nemzetközi versenyképességét is növelné.

Az Utazó magazin szakmai konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és szakmai szavazatok alapján, az elmúlt év legjobb szolgáltatóit is díjazták: az év üzleti szállodája 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest lett, wellness szállodája a miskolctapolcai Avalon Resort & Spa, konferencia szállodája a Continental Hotel Budapest, városi szállodája a Hotel Moments Budapest, új családbarát szállodája a noszvaji Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont, családbarát szállodája a Kolping Hotel, szállodaüzemeltetője a Service4You Hotel Management, légitársasága a Turkish Airlines, utazási irodája az OTP Travel, wellnessfürdője a Hungarospa, gyógyfürdője a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, az év fővárosi étterme a Costes, vidéki étterme az Anyukám Mondta, all inclusive étterme a Trófea Grill Király utca, autókölcsönzője az AVIS, városa Nyíregyháza lett.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.