Felére csökkent a székelyföldi falusi turizmus

Egyelőre nem kecsegtetik nagy nyereséggel az év végi ünnepek a székelyföldi Kovászna megyében a faluturizmusban dolgozókat, hiszen a panzióknak egyelőre csak a 30 százalékát foglalták le, míg tavaly 70 százalékos volt ez az arány.

Daragus Attila, a Falu-, Ökológiai és Kulturális Turizmus Országos Szövetség Kovászna megyei kirendeltségének elnöke elmondta, hogy az idén számos turista vélhetően az utolsó pillanatra hagyja a foglalást. Szerinte erre az a magyarázat, hogy egyrészt a gazdasági válság miatt az emberek alaposan meggondolják, menjenek-e üdülni, másrészt pedig az elmúlt években jelentősen megnőtt a panziókat működtető vállalkozások kínálata, így a turisták később is találhatnak maguknak megfelelő szállást. Daragus hozzátette, hogy a téli ünnepeket Kovászna megyében eltölteni kívánó turistáknak a többsége román állampolgár. A turisztikai szövetség vezetője szerint tavalyhoz képest nem nőttek az árak a székelyföldi kereskedelmi szálláshelyeken. Így egy három margarétás panzióban (a panziók romániai minősítését ezzel a virággal jelzik, a csillagokat csak szállodákra használják) a szilveszter eltöltése - ami három éjszakát és napi két étkezést foglal magában - 220 euróba kerül, a négy éjszakás csomag ára 270 euró, az öt éjszakásé pedig 300 euró. Romániában már tavaly is 23 százalékkal csökkent az előző évhez képest azoknak a román turistáknak a száma, akik az óévbúcsúztatót valamely kereskedelmi szálláshelyen töltötték. Kovászna megyében a panziók kihasználtsága 90-95 százalékos volt tavaly szilveszterkor. (MTI)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.